Mut desamor

Un relat de: Bartomeu Carles

Tenia trenta-tres anys i era rude, però estava enamorant. Tant que, per celebrar-ho, havia begut. No hi estava acostumat. En podia donar fe aquella barra de bar que tantes vegades havia acollit la seva buidor davant un refresc. Avui, en canvi, se sentia eufòric. Tornà a beure. Fent fins i tot alguna tombarella, sortí al carrer i anà a cercar el cotxe. Obrí la porta, s'assegué còmodament al seient davanter, deixant una cama a fora i l'altra a dins, i engegà la ràdio. Sonava ben forta. Tocaven aquella cançó que parlava d'amor i que ell, de tant escoltar-la, sabia de memòria. Sentí unes ganes enormes de cantar-la en veu alta. S'hi engrescà. De fet, no feia sinó seguir-la cridant en un to incert i invariable. Volgudament, s'avançava a la lletra en els interludis musicals. Li semblava, així, que ell n'era l'autor i l'intèrpret i que, de fet, era la ràdio qui li retornava, com un ressò de la seva pròpia veu, escarnint-lo sense asprors, lletra, música i sentiment. I una vegada i una altra, mentre esperava sentir-se fidelment repetit i la música feia el seu curs, esbossava un somriure d'absoluta satisfacció, d'autèntica complaença.

No havia acabat la cançó que decidí declarar-se. Es dirigí, per primer cop, a casa de l'estimada. Va prémer el timbre. Ella obrí, el veié, s'espantà. No s'hagués imaginat mai que la primera trobada amb aquell home de qui s'havia enamorat veient-lo treballar en la construcció de l'edifici de davant casa seva fos així, tant de sobte.

Ell la mirà als ulls i comença a cantar-li la primera frase de la seva cançó:
- "En la nit obscura de la gran ciutat..."

A ella li arribà un crit sostingut, amb un baf insuportable de beguda alcohòlica. Ell la mirava, impacient i expectant, esperant la seva reacció. Fixà els ulls en la paret nua i groguenca que s'estenia darrera d'ella. Tornà a començar:
- "En la nit obscura de la gran ciutat..."

La mirà de nou, de fit a fit i amb uns ulls cada cop més tristos. Ella seguia allí, silenciosa, amb els ulls interrogants. Comprengué que allò no tenia sentit. Girà cua i baixà les escales. Ella tancà la porta darrera seu.

Aprengueren un i altra que l'amor és difícil. Ella pensà que aquell home es donava massa a la beguda. Ell, d'ella, que no era sinó una dona insensible.


Comentaris

  • M'ha agradat...[Ofensiu]
    kukisu | 09-01-2006

    ...aquest relat tan ben escrit sobre els perills d'una eufòria excessiva provocada per l'alcohol. Es podria interpretar amb ironia, però m'estimo més mirar-lo com un fet trist però ple de tendresa.
    Prometo continuar llegint-te.

  • El convido a una gintònic[Ofensiu]
    Gica Casamare | 22-08-2005 | Valoració: 10

    La veritat és que un es vol reprimir la ganyota sorneguera que apareix a l'hora de llegir aquesta tragèdia còsmica, perquè això és el què és! dos stres que topen perquè la mala sort els ha condemnat, tal meteorit que topa en la nostra Terra, quina mala sort.
    Per altra banda, l'austeritat de la conversa (bé, cantata frustrada) és impactant i li dóna la pinzellada formal exacta.

  • Gràcies, Biel[Ofensiu]
    Bartomeu Carles | 23-09-2004

    T'agraeixo que hagis fet aquest comentari. M'agrada ser capaç d'esbossar un somriure davant d'una situació que percebem com indefugiblement trista (pròpia o aliena).

    Com si així fossim capaços de mostrar l'acceptació davant aspectes de la vida que, essent-hi, no poden esdevenir-se d'altra manera. Enfrontar-s'hi, mirar-les un xic a distància, somriure... i fer un nou tram de camí sabent-nos més forts i savis.

    Gràcies.

  • Biel Martí | 17-09-2004 | Valoració: 9

    Ben trobat, ben escrit. M'ha fet somriure i això que en el fons es ben trist.

    Ben. Vull dir: Biel.

l´Autor

Bartomeu Carles

23 Relats

76 Comentaris

47239 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Salutacions des de Girona, ciutat on vaig néixer un llunyà desembre de 1967 i on des de fa ja una colla d'anys torno a residir-hi després d'haver fet un petit tomb (Cambrils, Manresa, Logroño, Barcelona).

Malgrat que he picotejat en molts terrossos (la música, el magisteri, la psicologia) vaig aconseguir finalment una autèntica proesa (encara no me'n ser avenir): llicenciar-me en filosofia i lletres, secció d'història de l'art.

Ara, en aquestes terres, em guanyo la vida com a funcionari (intento ser dels que realment funcionen; no dels que es converteixen, per si mateixos, en una funció lamentable). Amb dedicació parcial, trec també el cap pel món de la docència.

Intento assaborir els petits plaers que la vida m'ofereix: una bona conversa, un paisatge colpidor, un xic de música, un àpat ben cuinat i degustat en bona companyia. És a dir, intento sentir-me part d'un món que viu i respira, ple de sons i sabors i en el qual l'amistat esdevé l'autèntica senyera que dóna sentit a tot el que sóc i el que puc arribar a ser.

Sense cap mena de dubte, el meu autèntic delit ha esdevingut la lectura i l'escriptura. Un bon dia vaig conèixer aquest web. I aquí em teniu, disposat a compartir personalitat i producció. Els vostres comentaris sempre seran benvinguts. Jo us faré arribar els meus. I, així, entre tots farem un xic més de camí.

A reveure!