MAS PALLEROLS. SANT FELIU DE PALLEROLS. LA GARROTXA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
No trobava cap fotografia actual del mas Pallerols , considerat el mes important de Sant Feliu.

Matias En Mais Castanyer en publicava fotos antigues:

 

https://www.facebook.com/photo?fbid=2570167039818545&set=pcb.6192653157461573

Es creu que aquest mas fou l’origen del nom del poble ja que antigament aquest no tenia entitat pròpia. Era un grup de masies escampades ensenyorides pels senyors d’Hostoles.

A la façana principal hi ha una gran terrassa sostinguda per unes arcades. En un lateral hi ha una petita capella dedicada a la Sagrada Família, ens agradarà tenir-ne imatges tant del exterior com del interior, agrairem la seva tramesa a l’email castellardiari@gmail.com

L’edifici actual es deu a unes ampliacions que es feren els segles XVII-XVIII. Amb aquestes reformes van desaparèixer els elements originals. El més antic és la cabana que es troba separada de l’edifici principal.

Al mas hi visqué la mateixa família fins que al segle XVII una pubilla es va casar amb un Arbat. A partir d’aquest moment va passar a ser el nom dels amos.

El document més antic és del 1175. Aquest tracta de la concessió feta pel feudal del castell d’Hostoles, Miró, al mas Pallerols, per a fer un molí a la riera d’Amer. Al segle XIII el mas Pallerols era un mas aloer, lliure, a diferència de la resta que estaven subjectes als mals usos. L’any 1208, Miró d’Hostoles firma un pacte amb Ramon de Pallerols, estipulant la paga de tres mitges quarteres de civada de mesura antiga, 10 fogaces, 3 quarteres de vi i 7 sous. En el document es feia constar que no pagarien res en concepte d’homes i dones. L’únic que es gravava era el dret del senyor d’Hostoles a estar-se al mas junt amb el seu seguici.

El 1222, Arnal d’Hostoles anà a judici ja que creia que els homes del mas eren propis seus. Els Pallerols van guanyar el judici, declarant-los lliures i immunes a tot domini.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/10568

https://calaix.gencat.cat/handle/10687/67077

Queda feina a fer, oi?.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6859 Relats

1146 Comentaris

5269969 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com