Mal bocí: tema tabú

Un relat de: Josep Bonnín Segura

No fa gaire estona, en un dels plenaris que solc assistir i arrel d'haver trobat a la persona que tirava oli i sembla que altres coses a la façana de la casa de Carles Simarro. Assumpte que ja es troba en mans de la Guàrdia Civil després de què a través d'una càmera fotogràfica, es captessin les imatges del fet; vaig sentir al portaveu de l'oposició emprar unes paraules que em varen sorprendre. Va dir "mal de ojo", el que li estaven fent. Llevant ferro al tema i abans de posar-me en serio, dir que igual si els feren un "yuyu" esquerrà per situar-los durant una bona estona a l'oposició. No sé si el "yuyu" també anava dirigit a què es destapessin tots els embulls, brutoretes, que han anat surtin fins ara i les que sortiran. Em sembla que: "si es compren un circ, els hi creixen els nanets".
En la nostra llengua: "Mal tros", "mal d'ull" o "mal bocí". Tothom sap que és, ja que qui més qui manco ha conegut d'algun cas, ja sigui proper o llunyà que se li ha practicat aquest tipus de barroeries. Així i tot, sembla que per les nostres contrades i molts d'altres llocs, sigui un tema "tabú" del que tothom sap, però ningú en vol parlar. Jo com sóc un poc transgressor amb els tabús. Avui escriure sobre aquest tema. Ja n'he escrit en altres articles sobre el tema dels "enemics ocults". Emprar el terme propici per definir aquestes accions i que es diu de manera clara: "màgia negra". Això és més antic que la humanitat i a totes les cultures, tant la màgia blanca com la negra s'han practicat. I dins l'acerb popular i concretament a les nostres rondalles, n'hi ha escrit molts casos, de conjurs, maleficis, i d'altres. Alguns són xocants com la que descriu els tres desitjos, on per l'egoisme del protagonista al final es queda sense res.
Fades, fada madrina, gnoms, bruixes, existeix una mà d'éssers que tenen uns poders superiors als humans; i que poden ésser emprats per bé o per mal. Encanteris, dormissons, princeses que queden adormides esperant que la besada del príncep sigui l'antídot que les desperti. Les canyes, que un cop convertits amb flabiols destapen un crim. Tal volta hauríem de ser menys aprensius i parlar clar de les coses.
Invocacions per bé, pregàries, sants o santes que tenen una protecció envers una sèrie de problemes. Sol·licitar ajuda a éssers considerats bons i protectors. A hores d'ara també es troba a l'ordre del dia. Qui no ha dit mai: "si passes això, portaré un ciri a la Sang".
L'església Catòlica l'any 1989 va renovar el ritual de l'exorcisme. Reconeixent que el diable segueix actuant i posseint a persones. Inclusiu l'anterior pontífex va realitzar un ritual d'exorcisme a Roma.
Si anéssim a cercar, trobaríem moltes dites, tant per bé com per mal que s'empren. Exemples: "Mal li pegui un llamp forcat",
Hi ha tota una literatura respecte a aqueixos temes. Sobretot en relació a les bruixes i la seva caça i persecució que es dugué a terme en el segle XIX a tot Europa. Tal volta un dels més coneguts fou el cas de "Les bruixes de Salem". Del que inclusiu se n'han fet obres de teatre i pel·lícules.
Religió, màgia i medicina en molts moments de la història de la humanitat han estat confusos els uns amb els altres. I la creença en les practiques màgiques, tant les blanques com les negres, són una pràctica actual que també mou molts doblers.
Per anar a dos fets històrics de maleficis cabria esmentar el que va salmòdia un rabí "ultra" davant la casa de Rabin: "Li queda poc temps"; "Els àngels ja tenen les seves ordres. Rabín incita contra el judaisme. I sobre ell, el fill de Rosa i conegut com a Rabin, tenim permís per demanar els àngels de la destrucció que emprin l'espasa contra aquest malvat home, que el matin per entregar la terra d'Israel als nostres enemics, els fills de l'Ismael". En menys d'un mes, el temps que suposaven pren la realització del malefici, Rabin estava mort. L'assassí de Rabín digué que l'ordre de matar-lo: "Venia de dalt"
Existeix un ritual molt potent i perillós que es diu "pulsa denura",que en arameu vol dir "llatigades de foc", el qual li fou practicat a Sharon per la seva política massa "suau" per part d'un grup ortodox i el polític va començar a emmalaltir-se i actualment encara es troba en estat de coma. O sigui que no són bromes.
Bé, al que anàvem.Que mou a segons quines persones a fer o encomanar un treball de mal d'ull o màgia negra. Doncs vos ho diré: en una 99'9 per cent de casos és l'enveja. Per a mi un dels sentiments pitjors que pot tenir l'ésser humà, ja que és terriblement destructiu, sense crear res per la persona que la té. Simplement el que es pretén és entorpir i paralitzar el camí dels altres, sense treure'n cap tipus de profit, simplement gaudir de què els altres s'enfonsin. El que no tenen en compte aquesta persona, queda molt ben resumit en un refrany valencià: "Les malediccions són com les processons: d'on ixen, tornen", en poques paraules que es giren contra els qui les llança.
Existeixen uns signes o símptomes molts clars per a saber si ens han fet el que es diu "un treball". En les coses de la casa: Electrodomèstics que es rompen sense explicació i ve el mecànic i tornen a funcionar quan abans no ho feien. Bombetes que es fonen cada dos per tres. El cotxe que li fallen coses: embraga, frens, i llavors quan es du al mecànic no es troba absolutament res. En les persones: cansament continu sense haver fet massa feina , falta d'il·lusió, d'alegria i sobre tot aprimar-se o engreixar-se de manera molt evident i ràpida, fent el mateix que es feia abans de notar els símptomes. No vull ésser alarmista. El que he dit ha de ser continuat en el temps, una mala ratxa la pot tenir qualsevol. Però quan durant una bona temporada no surt res bé, tot es romp, tenim accidents absurds, aneu alerta.
Per acabar, únicament dir que un treball de màgia negra únicament té un remei: la màgia blanca. Aneu sobre segurs si accediu a qualque persona perquè us pugui ajudar. Dins aquest món, com a molts d'altres, n'hi ha que s'aprofiten de la desesperació, pel seu profit. Jo, gràcies a Déu, he trobat persones molt honestes, quan, per desgràcia, els he hagudes de menester. Sigueu cauts¡

Josep Bonnín

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539148 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!