LES CROSSES DE ROMA

Un relat de: Gerard Saumell
D’entrada Roma pot semblar un grapat de porqueria amuntegada i castigada pel temps i els fets. Una capital bruta i caòticament eclèctica.

I és que és precisament això; la Roma d’avui no és un centre ostentós del flaire de París, però tampoc una ciutat senyorial així com Londres o Madrid.

La bellesa de Roma, segons la meva més humil opinió, radia en la seva història, tant profunda com la de la humanitat, tant insignificant com ho és tot plegat per l’Univers. És amor intel·lectual i una filantropia curiosa i desinteressada la que ha de portar al viatger, i no al turista, a Roma. Això ho dic perquè per estimar-la se l’ha de conèixer i per conèixer-la i poder-la estimar hem de conèixer primer els seus hostes. La Roma que avui amb prou feines s’aguanta, empatxada de moviments culturals, artístics i ideològics també, seria una extensió aturonada i verge de terra si no se li hagués posat mà temps ha. Ella, recent i no tant recentment, ha vist néixer a grans monstres infams que sota banderes sagnants tals com la feixista, l’han prostituit com un vulgar tros d’història i coneixement. Tanmateix i a la vegada, ha hostatjat a grans monstres genials per sobre de tothom, genis que l’han revestit de sublimitat i creativitat.

Cada lloc, cada racó del seu cos tortuós té quelcom que explicar. Roma més que qualsevol altra lloc crida i suplica ser llegida.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Gerard Saumell

3 Relats

1 Comentaris

945 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Últims relats de l'autor