L'eclipsi del 3 d'octubre

Un relat de: Sterny

El dia 3 d'octubre va succeir un eclipsi anular de sol.


Què és un eclipsi de sol?

Un eclipsi de sol té lloc quan la Lluna passa entre la Terra i el Sol, i queden gairebé alineats. L'ombra de la Lluna intersecta la Terra i no deixa passar la llum solar.


Tipus d'eclipsis

·Eclipsi solar total:
Per als llocs en que travessa l'ombra, tota la porció central del sol queda coberta



·Eclipsi solar parcial:
Per als llocs on travessa la penombra, tan sols una part del sol queda coberta






·Eclipsi solar anular:
Quan la Lluna està suficientment lluny dins la seva òrbita, l'ombra no arriba a la Terra i per tant no hi ha cap regió de totalitat. Tan sols veiem un fi anell de llum al voltant de la Lluna.



Pot succeir que un eclipsi sigui anular en alguns llocs i total en d'altres, aquest cas s'anomena híbrid.

On i quan s'observa l'eclipsi

La zona d'anularitat apareixerà a l'Atlàntic Nord, travessarà Espanya des de Galícia fins València (on sigui visible, el pas durarà uns 4 minuts.

Com s'ha d'observar?

Tothom pot mirar el Sol i el pas de la Lluna pel seu davant si utilitza els filtres solars adequats, o bé, mitjançant tècniques de visualització indirectes.
Cal tenir en compte que observar el Sol pot ser perillós si no es prenen les mesures adients. La radiació solar que arriba a la superfície de la Terra sol pertànyer a la franja espectral que va des de l'ultraviolat fins al ràdio. Aquestes radiacions poden accelerar el procés d'envelliment de les capes externes de l'ull i el desenvolupament de cataractes, a part de ceguesa intermitja o cremades a la retina.


El què NO s'ha de fer
·Observar directament el Sol sense protegir-nos la vista.
·NO utilitzar com a protecció ni ulleres de sol, ni filtres fotogràfics, ni filtres de polarització, ni vidres tintats.

Com observar l'Eclipsi?
Hi ha diferents mètodes d'observació d'un eclipsi solar:
1.- OBSERVACIÓ INDIRECTA:
-Projecció amb binocles
-Projecció amb telescopi
-Projecció mitjançant una superfície foradada
-Projecció a través les fulles dels arbres

2.-OBSERVACIÓ DIRECTA:
Per observar el disc solar directament caldrà utilitzar filtres protectors:
-Filtres Mylar o equivalents
-Podrem utilitzar ulleres de soldador
-Un instrument òptic

Dades de l'Eclipsi:

Tipus anular
Temps anul. (Espanya)4m 11s ± 3s

La següent taula conté dades sobre les característiques de
l'eclipsi a València

Magnitud 0.963
1er Contacte07h 42m 01s UT
2on Contacte08h 59m 49s UT
Màxim09h 01m 37s UT
3er Contacte09h 03m 24s UT
4rt Contacte10h 29m 05s UT
Durada Anul.3m 35.3s
Interès de l'Eclipsi

Els eclipsis ens proporcionen l'oportunitat de fer observacions en regions properes al disc solar que no són possibles amb el Sol descobert. Algunes de les més rellevants són:
-Podem fer espectroscopia (anàlisi de la composició mitjançant l'espectre de llum emesa)
-Un cop el sol queda completament tapat és possible observar l'aurèola de la corona solar. La corona té aproximadament la mateixa brillantor que la lluna plena. Si estiguéssim més enllà de l'atmosfera, podríem observar perfectament la corona tan sols tapant la part més brillant del Sol.
-La tercera cosa més important que podem observar durant un eclipsi total són les fantàstiques prominences, enormes jets i anells de gas al voltant de la superfície del Sol
-Un altre aspecte interessant de l'observació d'un eclipsi total és l'efecte de la corbatura de la llum provinent de les estrelles situades darrera la font lluminosa , anomenada "efecte de lent gravitatòria".

Quan s'observa un eclipsi total, la llum del Sol queda tapada durant uns minuts, i es pot veure com els estels situats prop del disc solar semblen estar més lluny del disc solar del que realment haurien d'estar

Que va passar a l' IES l'Estació?

Els estudiants de 4rt d' ESO que van agafar l'optativa d'astronomia van organitzar tot el muntatge que el passat dia 3 d'octubre va omplir el pati de l' IES l'Estació: hi havia dos telescopis que reflectien la llum solar i permetien veure l'eclipsi projectat indirectament sobre una xapa. També s'hi van repartir un munt de ulleres per poder veure el sol sense cap perill ocular. L'eclipsi s'hi podia seguir al bar, on s'hi estava retransmetent en tot moment gràcies a que Pepe Ferrero, mestre d'astronomia, estava amb la camera gravant. Tots els alumnes es van sorprendre al vore la lluna tapar quasi tot el sol, hi va haver gran expectació. Tota la gent va viure un moment especial, l'eclipsi anular del 3 d'octubre del 2005.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Sterny

2 Relats

1 Comentaris

1396 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00