La responsabilitat periodística

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Seguint el cas d'un presumpte maltractament d'una nina de tres anys, filla de la seva companya, la qual posteriorment morí, provocà que Diego P.V. fos jutjat per segons quins mitjans de comunicació d'una manera salvatge, sense tenir en compte per res la presumpció d'innocència. Detingut, engarjolat, posat a la picota, per a després esser declarat innocent dels maltractaments. Aquesta nina portada tres vegades a urgències del centre de salut d'Arona (Tenerife) amb un traumatisme craneoencefàlic arrel d'un cop rebut a uns gronxadors. Els parts mèdics, de vergonya. Un pediatre que a petició de Diego P.V., de fer una radiografia a la nina, digué que no era necessari, que d'aquí tres dies la nina estaria corrent i jugant.
El resultat és, la nina morta, en Diego P.V. ingressat en un hospital amb problemes greus de salut, ansietat, i amb tractament psiquiàtric.
Hom és demana , perquè la paraula "presumptament" s'empra per a segons quines coses o successos, entre ell la corrupció i en canvi en altres, alguns mitjans de comunicació, no tots gràcies a Déu, provoquen un linxament mediàtic, i deixen al pou de l'oblit la necessària i imprescindible connotació de la presumpció d'innocència. Encara puc recordar imatges de telenoticies, quan un grup de gent insultava a Diego a les portes del jutjat , l'escridasava com a assessí i desitjava, transcric les paraules textuals : "Que és podrís a la pressó" . El pobre home va haver de ser protegit per la polícia.
Un mitjan de comunicació, amb una fotografia de Diego P.V., exposat, el titula "La mirada del asesino de una niña de tres años "(titular-portada de l'ABC de dia 29 de novembre passat, amb una fotografia de l'acusat (sense presumpte). El director del diari Angel Exposito ha demanat disculpes per aquest gran error -una gran patinada diria jo- però el mal està fet. Això per a mi és gaudir sobre la morbositat de la notícia. Quina és la vertadera tasca periodística i sobretot de les editorials quan treuen un titular, informar adequadament o recrear-se en un "morbo-titular" , per així remoure emocionalment i provocar un augment de vendes del diari? I els medis audiovisuals amb les seves imatges?
Malgrat Diego fos totalment exculpat del delicte pel jutge, la gent encara pensar que és un violador, això figurava a l'informe mèdic i fou difós per uns periòdics, i està en casa d'uns familiars amb protecció policíaca perquè no el linxin.
Es pot consentir un tipus de periodisme que juguen i provoquen, segons quins sentiments i una possible resposta no basada en una veritat objectiva simplement emprant una informació no contrastada, bassada exclusivament en suposicions, arrel d'uns parts mèdics incorrectes?
Aquest home acusat injustament i que ara ha estat declarat innocent, repeteix, fou internat en un hospital debut a què no ha pogut superar l'estrès provocat per l'acusació gratuïta de segons quins mitjans de comunicació, de la manera en que ha estat tractada aquesta situació.
Alguns periodistes han demanat perdó. És suficient o s'haurien d'encarar amb unes responsabilitats judicials pel mal que han fet?
Altre pregunta, per què si la fiscalia pot actuar d'ofici en segons quines situacions on presumptament hi pot haver delicte (llegiu corrupció), no actua en aquests casos, on s'ha comès un atemptat a la dignitat i a l'honor d'aquesta persona ( aquesta figura es contempla en el codi penal) cap a uns "periodistes" que han tingut la llengua massa llarga i la ploma massa lleugera, emprant un informe mèdic totalment erroni?
El fet d'escriure comporta unes responsabilitats que els qui ens hi dediquem hauríem de tenir més que clares, diàfanes. Les paraules enverinades que obeeixen a uns interessos més que obscurs i sovint dinerari , que no tan sols poden fer mal a persones innocents, sinó que en fan sense mesura (qui li retorna a Diego P.V., el calvari que li han fet passar?), haurien de tenir una clara responsabilitat judicial. La llibertat d'expressió es pot emprar de manera verinosa, passant-se per l'entrefolre la dignitat de persones, a qui se'ls hi trepitja sense més, i aquí no estic parlant de censura.
Un dia vaig escriure que hi ha molt de biaix, entre llibertat d'expressió i l'expressió del llibertinatge.
Escric això, perquè he intentat posar-me amb la pell d'aquesta persona vilipendiada i he fet un procés d'imaginació en el cas de què em passes una cosa semblant a mi.
Aquest home, ja ha declarat que en quan es trobi bé, iniciarà unes demandes cap als responsables de la mort de la nina i als que li han fet passar per aquest tràngol: llegiu periodistes de segons quins mitjans de comunicació i la responsabilitat dels pediatres que no feren la proves pertinents que provocaren que la pobra nina morís per una negligència que s'hauria pogut resoldre, i que ha deixat en evidència l'autòpsia d'aquesta pobra criatura. No dic, que amb més proves s'hagués pogut salvar, però si al manco poder prendre unes decisions mèdiques per intentar-ho.
Hi ha a vegades que la manipulació a través del missatge de por, no funciona, com ha estat en el cas de la grip A. El col·lectiu mèdic en gran majoria ha decidit no vacunar-se, sinó vaig errat a Catalunya, del milió i mig de ciutadans i ciutadanes previst que es vacunarien ho ha fet un deu per cent. I a la publicitat d'unes telenotícies he vist un anunci per a mi sorprenent. Ho pos en castellà: "El gobierno de España, recuerda vacunarse de la gripe A". Ja veieu la resposta de la ciutadania. Hom es pregunta, si això continua així, i que encara a més, el virus ha mudat, això vol dir que la vacuna per aquest altre virus mudat, no serveix per res, hi ha hagut dos casos a França i sembla que un altre a l'Estat Espanyol de la mutació, que faran amb els milions de vacunes comprades? Els laboratoris que les fabricaren encara es deuen estar fregant les mans el seu agost ja l'han fet.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539882 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!