José Antonio Labordeta: Una persona integra, honesta i coherent

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Començ l'article en dilluns i ho vull fer deixant un testimoni de record de José Antonio Labordeta que va morir el passat dia 19 de setembre als 75 anys.
Una persona integra, coherent, lluitadora en contra del feixisme i la intolerància, fos allà on fos, inclusiu al Congrés de Diputats quan va enviar a la merda a unes certes "señorias" amb un : "mierda, joder¡" quan a ell li tocava el torn de paraula, i ni l'escoltaven , ni els importava un rave el que deia, i li estaven faltant al respecte mentre xafardejaven en els seus escons de diputades i diputats.
També deixar la tornada de la seva cançó "Canto a la libertad":
"Habrà un dia en que todos/al levantar la vista/veremos una tierra/que ponga libertad" Una cançó moltes vegades corejada en els seus recitals durant la lluita en contra de la perversa, estúpida i fosca dictadura franquista.
A vegades dins la política ens dóna persones exemplars que el que tenen més clar, és el seu servei al poble i són persones sensibles, sense figurera, que no empren la política com a plataforma o trampolí pel seu rèdit personal, ja sigui de projecció professional o de profit econòmic. Per desgràcia persones com Labordeta, que haurien d'esser les més abundoses dins l'àmbit polític, no se solen trobar en demesia.
La imatge que per a mi representa millor a Labordeta, és la d'un trobador que corria món i camins amb la seva guitarra compartint les cançons que anava component, amb una clara estima al seu poble Aragó. Hauria pogut formar part d'algun partit majoritari i no hi va estar, per poder dur a terme les seves conviccions i creences, debut a què hauria estat fermat a unes disciplines fèrries de partit com altres persones que s'han dedicat a la política i que inclusiu avui en dia es pot veure.
Sense fer cap comparança en absolut, i ho he escrit , jo tampoc he estat mai un home de partit, perquè no puc anar a contracor del que sent i acomplir amb una disciplina de partit i donar suport a coses en les que no crec i que imposa per tàctica la formació política. Mai he volgut estar condicionat i Labordeta tampoc.
Com a membre de la Chunta Aragonesa fou triat diputat per Saragossa i representant del Partido Aragonesista l'any 2000. Ell va dir, en una ocasió que era el diputat amb menys vots de tota Espanya.
De tota la seva tasca com a cantautor, docent, escriptor tant de poesia, en la que va treballar més, com de prosa, es podria escriure i de fet se n'escriuran, no un article, sinó un bon grapat de llibres.
La meva intenció, més que exposar un apunt biogràfic, ja que tota aquesta informació està a l'abast del qui estigui interessat, és mostrar i fer extensiu a tots vosaltres la vida d'aquesta persona com un exponent de claredat i no de mitges tintes com per desgràcia veig massa sovint i no tants dins l'àmbit polític. Una vida dedicada a desenvolupar el que sentia a tots els nivells i sense contradiccions. Amb una consciència clara del seu treball i torn a repetir, que en la cançó "Canto a la Libertad", en una estrofa fa referència a què segurament ell no veurà el dia en que una terra posi llibertat. Afegeix textualment l'estrofa: "También será posible/que esa hermosa mañana/ni tú, ni yo, ni el otro/la lleguemos a ver/pero habrá que empujarla/para que pueda ser". Que succeeixi això, tant per a ell com per a mi no és important, si no el treball que es va fent a cada instant per a aconseguir-ho i deixar feina feta, i estic plenament d'acord amb ell.
Malgrat haver rebut la medalla al treball i la Gran Creu d'Alfons X el savi; així com era va rebre els guardons des de la màxima humilitat.
En una ocasió, en una entrevista a "La gaceta de los negocios" va dir i tradueix el text: " les seves netes bessones m'ensenyen lo bell que és estar viu" . Una persona que és capaç de tenir aquesta sensibilitat, no perdrà mai el nord, per molts de guardons que se li entreguin. Per una altra part, és maco que una societat sigui capaç de valorar la tasca d'una persona com fou en la concessió dels dos guardons.

Jo tampoc veure el món amb l'harmonia que desitjaria i m'agradaria; però no per això deixaré de fer tot el possible perquè es vagi construint i cementant i aportant el meu gra d'arena. I aquesta actitud no em fa millor que els altres, simplement no podria viure d'una altra manera, actuant a contracor, ja que m'aportaria a un desequilibri que faria perdre el sentit de la meva vida, tal com vaig escriure en un poema.
Tanc l'article amb un testimoni d'agraïment per una persona honrada, honesta i integra.
José Antonio Labordeta: Gràcies¡ i descansa en pau. Que els altres continuarem amb la lluita que tu feres en vida i continuarem fent camí per aconseguir aquesta terra en la que un dia, la llibertat, el respecte cap a tota persona , la tolerància i l'harmonia siguin els exponents màxims i més valorats.


Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

537919 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!