gossos, oques i ànecs muts

Un relat de: andalús
Sentia la tertúlia matinal de Catalunya Ràdio i amb la remor de veus tan assenyades, el cap se'm va anar a passejar per paisatges bucòlics. Hi havien camps, arbres, rieres i rierols i de cop, seguint les veus dels tertulians que m'exigien responsabilitat, vaig pensar: això segur que té amo, perquè totes les coses tenen amo i l'amo té moltes coses, entre les que inclou persones.
Té un pastor qui guarda el ramat, una tasca que requereix molt coneixement del terreny, del bestiar i pel que he sentit dir, fins i tot de la vida. El pastor té gossos.
Els gossos d'atura, de pèl bru i mirada múrria, són animals àgils i inquiets, sempre atents a les ordres del pastor; l'ajuden a manar el ramat i dur-lo cap aquí i cap allà, apleguen l'esgarriada, fan creure les díscoles i ignoren les dòcils. Els gossos d'atura són ajudants molt més útils que els antics rabadans, car pel minso preu d'unes quantes manyagueries i una mica de menjar, treballen sense protesta més enllà del cansament .
Els gossos ramaders per contra, són animals grossos i tranquils, de llanut pel blanc, es camuflen entre el ramat per protegir-lo, confonent-se i convivint amb les ovelles, es mantenen alerta de l'atac del llop o l'ós, quan n'hi havien ! ara, sense enemics, s'han quedat sense feina.
Té el masover, que fa molta feina; tragina horta i camps, cull fruita, patates, ordi, .....què sé jo, és un home que no para mai, sempre atrafegat. El masover té oques i ànecs
Les oques s'hi estan. Són blanques i semblen pures. Caminen amunt i avall per la granja, sense rumb precís, ponen algun ou, gros i blanc com elles i quan senten fressa o s'acosta algú, criden. Criden molt i molt fort, fan un xivarri de por. Totes les oques alhora, amb el coll estirant, com assenyalant-te, se t'acosten amenaçadores, cridant i cridant. Vigilen l'hisenda.
Els ànecs, per contra, són muts. No diuen res, però a l'amo li encanten amb peres o naps.

camidelscirerersflorits.blogspot.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer