Flama Olímpica: Simbolismes traïts

Un relat de: Josep Bonnín Segura

El simbolisme de la llum es troba en totes les cultures, tradicions i religions enteses des del seu sentit més alt d'aquest terme, i no com a negoci institucional com s'està intentant emprar avui en dia, pel que es diuen i s'auto proclamen representant del Totpoderós.
Aquesta petita introducció ve a compte del que està passant actualment amb les diverses manifestacions que s'estan produint arreu del món, per on està transitant la flama olímpica. Aquesta flama té un simbolisme molt important des de l'antiga Grècia any 776 abans de Crist, que s'ha traït (com molts d'altres simbolismes que conformen els jocs) en diversos moments històrics anteriors i ara es torna a trair. Els jocs, no els qui hi participen, sinó tota la seva parafernàlia mediàtica s'ha emprat políticament per uns interessos concrets.
Moments històrics com els Jocs Olímpics de Berlín de 1936, amb un Hitler que els presidia i donant la supremacia a la raça ària, ja fou una bestreta del que passaria després: l'Holocaust amb més de sis milions d'éssers humans assassinats, la major part jueus. Els de Rússia i d'altres on els governants d'aquests països s'han permès invocar la flama olímpica i aquests jocs, que simbolitzen la pau entre els pobles a través de l'esport, malgrat tinguessin la intencionalitat de seguir aconseguint per les armes el que els hi vingués de gust, com va ser políticament la política expansionista de Hitler amb l'annexió (un eufemisme, en lloc d'ocupació o invasió armada) de Polònia; o en el cas de Rússia, abans amb el nom de URSS (Unió de repúbliques socialistes soviètiques) amb la política repressiva d'Stalin i les seves purgues amb el continu de l'ocupació armada de Txecoslovaca.
De la política imperialista Nord-americana n'he escrit moltes altres vegades i cap dels seus estadistes hauria de tenir la vergonya de posar-se el nom de la pau a la boca, ja que quan els hi ha convingut no tan sols se l'han passat per l'entrefolre, sinó que han fet autèntiques barroeries per entrar en guerra i aconseguir el que volien. Podrien fer història, de com declararan la guerra a Espanya, fent un atemptat terrorista en contra d'un vaixell propi: el "Marne", per acte seguit atacar la flota espanyola i aconseguir les colònies espanyoles del Pacífic. No escriure sobre Pearl Harbur que els permeté declarar la guerra als japonesos; per una estratègia molt semblant i poder obtindria una primacia armamentista en el Pacífic. Això ja més apropat en el nostre segle. De Vietnam no en escriure ni de la guerra d'Iraq. Ni de l'atemptat de l'11 S que els ha permès donar una clau de rosca a la seva política imperialista amb la escusa de la seguretat internacional. "Bona excusa té el malalt, que es compixa en el llit i diu que sua".
Molts ciutadans que es troben a favor dels drets humans (malgrat siguin tan fàcilment trepitjats), no callen com tampoc callaré jo, mitjançant la possibilitat que tinc des d'aquesta secció. Aquest "basta ja" que ha provocat la repressió dels ciutadans del Tibet, m'ha recordat la consigna "No en el meu nom" llançada dins l'estat espanyol en contra de l'enviament de soldats a la il·legal guerra d'Iraq i també a la resta del món, en contra d'una guerra que ara n'ha fet cinc anys amb més d'un milió d'éssers humans assassinats, que Bush, Blair, Ansar i tots els que li donaren i li donen suport tenen sobre la seva consciència i les mans xopes de sang innocent.
Ara que diversos governants importants, entre ells Sarkozy i Bush, estiguin plantejant a la llum pública, el seu boicot a l'acte d'inauguració dels Jocs, el parlament europeu està estudiant fer un informe o declaració en el mateix sentit. El canvi d'aptitud sembla provocat per la moguda dels ciutadans d'arreu del món i que a través de molts de mitjans de comunicació (inclòs Internet), han denunciat en el carrer la gran contradicció.
Per una part, Jocs per la pau i per l'altra, repressió massiva contra els ciutadans tibetans que denuncien la situació de repressió i opressió que està vivint el Tibet des que fou envaït l'any 1959 per les tropes xineses amb més d'un milió de tibetans assassinats.
Aquestes manifestacions en contra de la doble moral, de la hipocresia clara i llampant m'alegra molt, ja que em demostra que disposem de criteri. Que no ens poden vendre qualsevol píndola i pretendre que la ens empassem sens ni tan sols fer carusses. I que malgrat el govern xinès intenti amordassar els mitjans de comunicació internacionals (dins de casa seva), al manco, als que segueixen el recorregut de la Flama Olímpica, no han pogut.
Les actituds d'alguns polítics, per aprofitar el suc d'algunes situacions, en fan més por que una pedregada.: no són gaire clares. La de Sarkozy respecte al boicot als Jocs Olímpics, ara que la seva popularitat està en declivi, ben igual que la de Bush. Cap dels dos i Bush menys que ningú es pot posar l'expressió: "Defensa dels drets humans" a la boca.
Per acabar dir que estic molt content del que ha passat a París amb la flama olímpica, m'ha vingut a la memòria el maig del 68. Els antiesvalots s'han emprat a fons. I per arrodonir el pastis, al Govern Xinès no se li ocorre més que tornar a la teoria conspiradora: "Tot està muntat per un grup de separatistes tibetans"; hauran estudiat a la mateixa escola que Acebes?.
Per acabar, malgrat no tingui res que veure amb l'article, que vos ha semblat l'arribada a "les colònies" en pla fatxenda i macarró, des de "la villa y corte de Madriz" del presumpte delinqüent comú que ficà mà a la caixa de l'ajuntament de Palma, per alegrar-se el piu?. Patètic¡. Ja ens tenen acostumats. És la seva forma d'anar pel món. Que trist¡. Esper que la Justícia, si realment és igual per tots dins d'un estat de dret, hi confio; li doni la seva oportuna lliçó d'humilitat.

Josep Bonnín

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

540019 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!