Eternitat

Un relat de: Bartomeu Carles

Feia anys que delia morir-se. Desitjava descansar. Tota la vida havia treballat febrilment per poder fer-se un lloc en la nissaga daurada dels immortals. A la fi, ho havia aconseguit. Sabia que la seva obra el sobreviuria i que captivaria, per sempre, les generacions futures. Tot estava fet, doncs. Ara, cansat i satisfet, es disposà a franquejar la porta del desconegut.

Morí amb un somriure.

Al terme del nou camí s'adonà, primerament, que el més enllà existia. I, tot seguit, que no era tan diferent de com se l'havia imaginat. Enmig d'atmosferes lluminoses no el saludaven sinó presències amables i etèries. Però no fou això el que el captivà: arreu s'estenia una inefable sensació de pau, de gaudi profund i tranquil. Se sentí alleugerit. Aquest deuria ser el premi etern, reservat als que ho mereixien.

Algú l'acompanyà a l'estatge definitiu i li assenyalà el seu lloc. Al seu costat, en una munió de taüts blancs, ben arrenglerats sobre núvols immaculats, s'encabien, ben estirats, éssers resplendents, abillats amb pulcres vestits clars, amb els ulls closos i les mans creuades sobre el pit. Tothom reposava enmig d'un silenci absolut.

S'apressà a ocupar el seu lloc. Ell també s'estirà. Els ulls se li tancaren i les mans es creuaren, soles, damunt del pit. Sospirà satisfet. "Solament resta adormir-me i no despertar mai més", es digué.

Just a punt d'agafar el son, un ressort indefugible el comminà a incorporar-se de cintura en amunt. Les cames ben estirades, el tors dret, les mans creuades sobre el pit Torbat, restà així uns segons fins que el cos, relaxat, tornà tot sol a la posició primera, dins el taüt. Estranyat, atribuí l'incident a una falta d'adaptació:

"He d'aprendre a reposar" -argumentà. "Sóc aquí per descansar" -es repetí, mentre l'espatlla, sense cap resistència, descendia fins el taüt.

No havia acabat de recuperar l'horitzontalitat plena quan sentí, per segon cop, el mateix impuls indefugible. Es trobà, altra vegada, mig incorporat de nou, amb la cintura vinclada. I de nou, al cap d'uns instants, el cos retornà tot sol a la postura planera. Encara la closca no havia tocat el taüt que la cintura tornà a doblar-se de nou, per tercer cop, incorporant, ben dret, el tors.

Contrariat, rondinà en veu alta. Una enorme riallada, que provenia del taüt del costat, el va corprendre. Digué el seu veí, sense deixar de riure, burleta:

- "Encara saludes prou bé quan algú es recorda de tu i t'anomena, allà baix".

Ho comprengué a l'instant. Desitjà que el judici de la història fos benvolent; que la humanitat no tardés massa a oblidar-lo.

- "No creus que confies massa en els homes?", espetegà el veí.

I una rialla, col.lectiva i sonora, s'estengué, insistent, eternitat enllà.

Comentaris

  • tenia pendent[Ofensiu]
    peres | 04-06-2005 | Valoració: 9

    aquesta visita. No és fàcil trobar el forat...

    Ostres! Espero que l'altra vida no sigui així, quin rotllo.

    Està bé el final, no trobo que sigui brusc: té el ritme just (per mi). Hi ha sorpresa i alhora fa riure i rumiar, i...

    No, jo crec que l'altra vida haurà de ser una vida molt connectada amb aquesta. No en el sentit que ens hagin de preocupar les coses que puguin dir de nosaltres (això formaria part de l'eternitat entesa des d'aquí baix), però sí d'una manera activa, acció concreta des d'allà cap aquí, connexió, d'alguna forma. No concebo una vida eterna de desconnexió absoluta de tot i de tothom el que has estimat, compadit i fins i tot sofert aquí baix. No, crec que no pot ser, Déu no podria ser tan cruel. Per mi, si hi ha una altra vida, haurà de ser una mena de prolongació de la d'ara, però... no ho sé, d'una manera diferent, sense tragèdia, vaja, però potser sí amb patiments i incerteses, perquè formen part de la vida (i si hi ha una altra "vida", bé ha de ser vida, no?)

    Bé, el teu relat m'ha servit per improvisar aquestes reflexions. No sé si et faran el pes. El que no seria capaç de fer, de cap manera, és un comentari-tesi com els teus ;)

    Una abraçada.

  • Moltes gràcies[Ofensiu]
    Bartomeu Carles | 23-09-2004

    Gràcies perdix!

    El teu ha estat el primer comentari que he rebut al web, la constatació gairebé ´"física" que hi ha algú l'altra banda. M'ha il.lusionat rebre'l.

    T'agraeixo els elogis. Vaig proposar-me que el relat fos curt i amb prou dosi de sorpresa per poder captivar el lector. Revisaré això dels finals bruscos (perquè no acabin essent-ho massa).

    Sincerament, moltes gràcies!

  • pèrdix | 16-09-2004

    És bó que s'enrecordin de tu malgrat que sigui bé, no?
    He llegit els dos relats. M'encanta l'ús acurat que fas del llenguatge. Un estil molt pulcre, realment.

    Els finals dels dos relats em semblen una mica bruscos, m'he quedat amb ganes de més. També és cert que a bon entenedor no li calen massa paraules i segurament jo ho sóc poc d'entenedor.

    Vindran més relats, oi?

l´Autor

Bartomeu Carles

23 Relats

76 Comentaris

47270 Lectures

Valoració de l'autor: 9.50

Biografia:
Salutacions des de Girona, ciutat on vaig néixer un llunyà desembre de 1967 i on des de fa ja una colla d'anys torno a residir-hi després d'haver fet un petit tomb (Cambrils, Manresa, Logroño, Barcelona).

Malgrat que he picotejat en molts terrossos (la música, el magisteri, la psicologia) vaig aconseguir finalment una autèntica proesa (encara no me'n ser avenir): llicenciar-me en filosofia i lletres, secció d'història de l'art.

Ara, en aquestes terres, em guanyo la vida com a funcionari (intento ser dels que realment funcionen; no dels que es converteixen, per si mateixos, en una funció lamentable). Amb dedicació parcial, trec també el cap pel món de la docència.

Intento assaborir els petits plaers que la vida m'ofereix: una bona conversa, un paisatge colpidor, un xic de música, un àpat ben cuinat i degustat en bona companyia. És a dir, intento sentir-me part d'un món que viu i respira, ple de sons i sabors i en el qual l'amistat esdevé l'autèntica senyera que dóna sentit a tot el que sóc i el que puc arribar a ser.

Sense cap mena de dubte, el meu autèntic delit ha esdevingut la lectura i l'escriptura. Un bon dia vaig conèixer aquest web. I aquí em teniu, disposat a compartir personalitat i producció. Els vostres comentaris sempre seran benvinguts. Jo us faré arribar els meus. I, així, entre tots farem un xic més de camí.

A reveure!