ESPAI XC ( XAVIER CORBERÓ OLIVELLA). ESPLUGUES. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 

A tothom li cridava l’atenció l’espai en que es presentava 3Cat

Només em calia fer una petit recerca per Identificar-la com l’ Espai XC, un conjunt arquitectònic i artístic singular construït al llarg de diverses dècades per l'escultor Xavier Corberó i Olivella (Barcelona, 1935-Esplugas de Llobregat, 24 de abril de 2017) al centre d'Esplugues de Llobregat, al costat de l'església de Santa Magdalena i el Monestir de Montsió.

A partir de l'adquisició i reforma de diverses cases de camp, l'artista va anar configurant una suma d'edificis i patis interiors, que sumen 8.000m2 de sostre dins d'una parcel·la de 2.000m2.

L'element més singular el constitueix la successió d'estructures amb arcs de mig punt, que configuren un edifici amb espais oberts i tancats, amb un aspecte final sorprenent, a mig camí entre una ruïna romana i una casa futurista.

L'edifici principal, ocupa tota la longitud de la finca i inclou diversos patis amb escultures de Xavier Corberó, a més d'un soterrani de 700m2 amb un sostre de volta catalana fet de formigó sense columnes, i un auditori amb capacitat per a 250 persones.

Pocs anys després de la mort de Xavier Corberó, l'any 2022 l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat adquirí l'immoble a la família Corberó per a la seva utilització com a equipament cultural de la ciutat

Xavier Corberó i Olivella (Barcelona, 1935-Esplugas de Llobregat, 24 de abril de 2017)

https://www.arquitecturacatalana.cat/es/autores/xavier-corbero

https://www.biografiasyvidas.com/biografia/c/corbero.htm

https://www.lapremsadelbaix.es/noticies/cultura/16367-mor-l-escultor-xavier-corbero-als-81-anys.html

https://arquine.com/obra/espai-xc-la-casa-de-xavier-corbero/

https://patrimoni.esplugues.cat/ruta-historica-de-la-ma-desplugues/7-espai-xc.htm

https://www.totbarcelona.cat/es/cultura-ocio/patrimonio/joya-escondida-anuncio-3cat-438675/

El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen,en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.https://www.lapatilla.com/2023/11/07/pedro-sanchez-traidor-cientos-de-personas-manifestaron-contra-la-amnistia-en-madrid/

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936

Sembla que els " finançadors " comencen a tenir dubtes que FUERZA VIEJA, aconsegueixi impedir la investidura, i que en conseqüència pugui fer front als seus deutes. Corre la veu que es pagaven fins a 500€ en diners i/o en " especies " per manifestar-se davant de la seu del PSOE a Madrid. Això ha estat un reclam per a tota mena de " marginals "

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5433239 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com