ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA ENGRÀCIA. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Malgrat l’absència de dades podem pensar que l’església de Santa Engràcia que retratava el Xavier Pelagrí Gili, fou la del castell homònim que trobem documentat al segle XI.

Trobava un enllaç que recull els Goigs :
http://goigsdelignasi.jimdo.com/el-pallars-juss%C3%A0/santa-engr%C3%A0cia-tremp/

Malgrat l’aparença d’abandó, llueix una campana, en l’alterosa torre que s’alça al costat de l’església - que presenta senyals d’haver estat refeta – i en la que amb totes les reserves intueixo un absis.Depèn actualment de l’Arxiprestat del Pallars Jussà – Vilamitjana.

El propòsit d’esborrar la memòria històrica s’aconseguia abastament, quan entre 1970 i 1973, el terme de Tremp fou incrementat amb els antics termes d'Espluga de Serra, Fígols de Tremp (o de la Conca), Gurp de la Conca, Palau de Noguera, Sapeira, Suterranya i Vilamitjana, i es convertí en el de més extensió, del Pallars Jussà i de tot Catalunya.

Cal felicitar – una vegada més - al MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL, i malgrat l’aparent fracàs, insistir en el fet que hores d’ara tothom té coll avall - i que no ens cansarem de repetir - que hi ha una voluntat política encaminada a deixar perdre i/o a menystenir, el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, i malgrat això és per a molts cosa sabuda, tant almenys, com que en aquesta tasca han col•laborat – i col•laboren – si més no per omissió, autoritats civils, eclesiàstiques i àdhuc intel•lectuals, no advertim cap senyal de canvi per a millor.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6880 Relats

1179 Comentaris

5315320 Lectures

Valoració de l'autor: 9.68

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com