En Till Eulenspiegel i el seu barril de llet.

Un relat de: unicorn_gris
¿Sabeu qui és en Till Eulenspiegel? És un personatge literari, molt famós durant la Baixa Edat Mitjana, que anava de poble en poble guanyant diners per on podia i fent barrabassades de tant en tant. Aquí el veurem fent una de les seves més enginyoses.

Un cop, no feia molt, va intentar ser ben rebut pels veïns pel poble de Konisberg. Però els veïns, en comptes de donar-li una mica de pa amb llonganissa i un lloc a la pallissa a dormir, li van tancar la porta als morros i, fins i tot, algun li va deixar anar els gossos.

Per tant, en Till Eulenspiegel va considerar que era hora de castigar a aquesta gent tant mesquina i inhospitalària. Es va dirigir al centre del mercat d'aquest poble amb un barril de considerable tamany, i es va posar a dir:

- Compro llet!! La compro a bon preu!! A dos sous el quintà!!

Enseguida es varen reunir entorn de Till i del seu barril un bon ramat de gent que anaven omplint el barril mentre en Till apuntava amb un guix la persona de qui rebia la llet en un racó del barril.

- Dos sous el quità!! Dos quintans? Quatre sous? Qui més s'hi anima?

L'espectacle va durar una estona més. La gent es preguntava què en faria en Till d'aquesta llet. Aviat ho vàren saber.

Quan el barril ja estava ple, els ramaders vàren demanar que els hi pagués l'import. En Till els va contestar:

- Encantat!! Dintre d'una setmana ja vindré a pagar-vos. Ho tinc tot apuntat. No patiu.

Els ramaders es van enfurismar. Algú fins va proposar anar a veure al comandant. En Till ja tenia prevista aquesta resposta. Els digué:

- Com? Jo us vaig dir que us pagaria, però no pas que us pagaria de seguida!! Ara, si hi ha algú a qui aquest tracte no li vingui bé, que recuperi la seva llet. Però que no n'agafi més del compte, perquè aleshores el lladre seria ell!!

¡¡Què va haver dit!! Desitjosos de recuperar la seva llet, perquè ja ho veien clar que no cobrarien, els ramaders varen intentar anar a correcuita a recuperar la seva llet. Però enseguida varen haver moltes empentes, malentesos i baralles, a causa de les presses. També, al final, el barril es va trencar i de llet se'n va poder aprofitar ben poca.

Els curiosos que veien aquesta escena es partien de riure. Mentrestant, Till Eulenspiegel, sense esperar veure el final, ja anava caminant camí enllà, oblidant el fet, tot xiulant una melodia de moda.

La moralia d'aquesta història podria ser que quan una cosa es fa a la improvitzada i a correcuita, o sigui sense ordre, solen haver-hi molts desordres.
---------------------------------------------------------------------------

Pots visitar el portal perenne: http://ca.lletra-perenne.wikia.com

Pots visitar l'aventura del planeta Katar: http://ca.lletra-perenne.wikia.com/wiki/Katar

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

unicorn_gris

61 Relats

181 Comentaris

25207 Lectures

Valoració de l'autor: 9.77

Biografia:
Em presento.

Em dic Unicorn Blanc Màgic. També utilitzo, per raons pràctiques, els seudònims de Crom el nòrdic, Unicorn Gris i Cuidador d'Ossets, si bé només posaré articles nous en aquest últim seudònim i en aquest mateix en que ara em veieu.

Els meus ideals són el catalanisme, la literatura, el món roler i l'acceptació de les normes socials que defenso, entre d'altres.

El meu nom de Facebook és "Mark Corbera Mestres" .

El meu nom de Twitter és "El Dorat"

El meu email és webmestre2(arroba)gmail.com .

El conjunt de les meves webs (és a dir, de les webs administrades, moderades o dirigides per mi) es diu Portal Perenne, també anomenat "el Perenne" i està format, entre d'altres, per Lletra Perenne, també anomenada "la Perenne".

La meva web d'articles és diu, com hem dit, Lletra Perenne i està a: http://lletra-perenne.fandom.com/ca

Actualment disposo de fòrum, el Fòrum Perenne, part de el Perenne, la direcció del qual és: http://forum-perenne.foroactivo.com/ .

Que vagi bé!!!