Els profetes i les escopinades

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Començaré l'article amb una frase de l'article de Jaume Santandreu del Diari Balears de diumenge passat.
Jaume i jo fa molts anys que ens coneixem i varem coincidir moltes vegades en actes de lluita contra el franquisme i l'explotació, i també, i s'ha de dir a la presentació de llibres d'alguns amics comuns.
He anat llegint la seva obra literària que no té tara i m'encanta la claredat en que diu les coses de les que molta gent ni s'atreveix a posar-se als llavis. Ell també es molt políticament incorrecte, bastant més que jo m'atreviria a afirmar.
Amb la seva manera de dir les coses pel seu nom i als que no els hi agradi que hi posin flors (llegiu església catòlica mallorquina, la societat mallorquina en gran part, els polítics i actuants de cara a la galeria), ha deixat la seva empremta.
Jaume que no té pels a la llengua, ha estat dels pocs capellans de l'estat espanyol capaç de denunciar que va patir abusos sexuals i violacions mentre estudiava a un col·legi religiós per part d'un frare i declarar-se obertament homosexual, malgrat sabia tot el que li comportaria
En poques retxes, ja que els seus articles no són de gran extensió analitzà en el darrer el comportament d'un funcionari de la presó de Palma que ja havia denunciat la corrupció dins ella. Gens li agradà al director de la mateixa com afirma en Jaume.
La frase en concret, és aquesta: "L'escopinada és l'única paga segura pels profetes". Traieu vosaltres mateixos la reflexió després d'analitzar-la. I és clar que sí, Jaume, tens tanta raó que et vessa.
Per a Joan baptista l'escopinada fou més cruenta, li costa el cap ficar-se amb la conducta d'Herodes.
I a Martin Luther King i a John Lenon com a molts d'altres que han qüestionat el sistema, talment dos tirs al pit o crucificat com al fill del fuster de Natzarè. Això de sacsejar consciències a vegades, quasi sempre, es paga bastant car.

Avui aprofitaré per deixar-te públicament un poema d'un recull meu que encara no s'ha convertit en llibre, però si que s'ha anat publicant en fases a diverses revistes mallorquines i catalanes: "La cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum".
Aquí va el poema que et mereixes al manco per a reconèixer la teva tasca, malgrat sé , que pot esser que et faci una mica de pet a la vela com diem per aquí. Tu tens clar el que fas i el perquè i no en necessites de floretes. Però així i tot, reconèixer i deixar testimoni per escrit que et consider una de les persones més coherents i marginada que habita dins la nostra roqueta, em sembla que si et serveix, per esborrar una mica la ferum de totes les escopinades que t'han pegat els "benpensants" i els pulcres hipòcrites, ja haurà valgut la pena escriure aquestes paraules. Aquí va el poema:







Els guerrers de la pau
(Dedicada a Jaume Santandreu)


No sempre, els vells terrors /conformen la nissaga dels homes i dones
que destriant febleses de passions/han fet camins modificant la història

S'han nodrit d'altres arrels profundes/que han usurpat als vells deus
que esculpiren el destí i la fatalitat/per descoratjar als antics cercadors
de paradisos perduts.

Aquests rebels, s'han forjat dins la saviesa/de la gratitud i de la germanor
i el seu clam no ha provocat ni odis ni guerres/dins del camí de la pau que ells emprengueren.

Duen les sabates foradades de rodar pel món /i la gargamella un pel
Resseca/d'albirar noves paraules que arribin a tothom.

Son savis escoltadors/recollidors de missatges tendres
per fer florir noves verdors /per allà on passen,
malgrat a vegades /han degut de fer punta a les paraules
perquè traspassessin les orelles ben pensants.

Renaixen dins de cada generació/i ens deixen com a llegat
la certitud de què els més important/és conrear l'amor.


Fins la propera

Josep Bonnín

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539254 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!