El vestit blau de seda

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Tenia les mans adormides i de la taula camilla, a prop d'on estava asseguda, caigué la tassa d'herba lluïsa que moments abans s'havia preparada. El seu cap reposava sobre el respatller del balancí. Tenia una expressió seràfica.

Feia a prop de seixanta anys que havia arribat a la possessió, la recordo amb aquell vestit blau de seda, els tirabuixons rossos queien suaument per damunt la seva espatlla i aquells ulls d'un color cel net d'estiu que semblaven recercar alguna cosa perduda.

Es queda aturada al mig de la cambra com si esperes el meu consentiment per seguir avançant. Jo vaig deixar el llibre sobre la taula i llevant-me les ulleres de lectura, la vaig fitar ben igual com si hagués acabat de descobrir-la. Vàrem restar en silenci durant uns breus instants, fins que jo el vaig trencar de sobte.
-Com que tu ets la filla d'en Xavier?
-Si senyor. Em respongué amb els ulls fixos en la punta de les seves sabates.
-Acosta't i seu-te, li vaig dir, intuint que d'aquella trobada impensada naixeria una gran amistat que hauria de durar molts d'anys.
S'assegué, es compongué les faldilles i em digué, amb una veu que imposava una certesa del que volia i amb el temps ho aconseguí.
- Els pares m'han enviat aquí. Per allà on vivíem, la gent ha sortit al carrer i s'estan matant els uns als altres. Sembla com si tothom hagués enfollit. Ells em varen dir que t'escriurien avisant-te de la meva arribada i que tu de segur m'estimaries.

Ara ja no mirava enterra i els seus ulls tenien la dolçor que malgrat els anys no se li ha esborrada.
Tenia un nus a la gorja. Recordava els seus pares, una parella jove i ben avinguda que deixà enrera les comoditats de la ciutat per anar a trescar món i fer-se un ca seva, i ara de cop i volta em trobava davant d'una adolescent de pits menuts que se li començaven a insinuar i de nom Maragda.

-Supós que el viatge deu haver estat cansat i que tindràs ganes d'anar a la teva cambra. Pots pujar a dalt i allà na Xima t'acompanyarà.
Els dies següents que vàrem passar junts, puc jurar i perjurar que foren els més feliços de la meva vida. La nostra casa, de la que ja havien volat tots els meus fills i d'ençà que m'havia deixat na Francesca, feia temps que no havia sentit una rialla tan franca i sana com la de la Maragda.
Un dia, a principis de tardor, arribà el carter i més hagués valgut que no arribés. Em va donar un telegrama. El vaig obrir al petit despatx de la biblioteca com si d'una cosa prohibida i perillosa es tractés. El seu missatge era rònec i lacònic. M'anunciaven des del Consolat d'Espanya a l'Argentina, que en Xavier i la seva dona havien mort durant els destorbs.
Quan li vaig dir a Maragda, no sabia com fer-ho. Sempre he odiat ser portador de males noves, i per tal motiu, anava deixant el maleït telegrama dins del calaix de l'oblit, fins que se'm va fer impossible mantenir aquella situació.
Na Maragda quan la vaig assabentar del que havia succeït, no li va caure ni una sola llàgrima. I es va tancar dins d'un mutisme total i angoixós que va omplir tots els racons de la casa.
Varen anar passant les estacions i els anys, i com quasi tot, també aquella tristesa i pesantor se'n anar fonent poc a poc dins del pou de l'oblit i la distància. Maragda va tornar a somriure.
Un dia, sempre recordaré la data, ja que havien començat a florir els petits rosers que es trobaven a prop de la clastra. Cada primavera es vestien d'unes roses grogues que feien una olor molt especial. Després del sopar, vaig pujar a la cambra a dormir. Na Maragda s'havia acomiadat abans. Vaig procurar no fer renou. I quasi a les palpentes vaig arribar a la meva cambra. En entrar vaig notar la tebior d'un perfum conegut, però que no era el meu. No li vaig fer massa cas, i quasi a les fosques em vaig despullar i em vaig ficar dins del llit. Vaig sentir una escalfor i em retornarà el perfum que havia olorat abans. Maragda es trobava al meu llit, totalment nua, d'això me'n vaig adonar més tard. Jo no em vaig estorar el més mínim. Aquest moment l'havíem perllongat des del mateix dia en què va arribar a la possessió amb aquell vestit de seda blava. Ens estimarem suaument. Sense preses i sense paraules. Tot el que ens teníem que dir, ho havíem fet en el silenci d'aquells anys. Les nostres mirades esdevenien més clares que mil paraules.
Han passat ja molts d'anys i a Maragda com a mi, els cabells se'ns han tintat de neu i notem la feixuguesa dels nostres cossos. Malgrat tot vós puc assegurar que poc a poc hem après a envellir junts.

Aquest full fou trobat a principis del segle dinou. Junt a ell i dins d'una capsa envellutada també es troba un vestit de seda blava mig destrossat per les arnes. Un ble petit de cabells rossos i un telegrama sense obrir.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

538807 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!