EL NEN DELS ULLS VERDS

Un relat de: Maria Montoriol


El nen dels ulls verds encén la petita làmpada i els seus problemes s’esfumen. Tot està en silenci i la quietud de la nit embolcalla els somnis dels habitants de la casa. Només el xiuxiueig de les pàgines que llisquen, delata el lector nocturn. S’endinsa en la ficció literària i abandona la seva cavernosa realitat. Tot s’esvaeix i s’aquieta. Ja no existeix, ja no hi és. Ni tampoc la dificultat per fer amics, la timidesa, la tristesa permanent. Ara, tampoc recorda l’armari dels pares, mig buit. I les maletes acabades de fer, llestes per marxar. Res importa, ni pesa. Només els puntets negres sobre el llenç en blanc. Això és l’única cosa que té sentit.

Quan llegeix, el nen solitari, està menys sol, menys afligit. S’eleva per sobre la vacuïtat quotidiana. S’allunya de les mofes dels companys. Els rostres seriosos i acusadors dels grans, es desdibuixen. No escolta la incomprensió dels professors. Vola per sobre la culpa i el dolor. Dins les novel•les, tot és possible. No existeix el feixuc passat, ni el futur opressor. Són l’interruptor que el connecta a la realitat i encén les ganes d’imaginar una nova vida. El devorador d’històries és salvat per les paraules que entren llampeguejant dins seu i il•luminen el confús escenari de la seva ment.

Els llibres, el reconcilien amb els dies grisos i tèrbols. El guien a través de cambres hermètiques i senders laberíntics. Esfondren les parets de silenci. Destapen mons on no és gens estrany que el millor amic d’un infant sigui un vampir. O algú pugui vèncer l’avorriment alimentant-se de llibres. El petit lector es sent segur entre sentiments de tinta i aventures de paper. Les seves àvides pupil•les cremen les pàgines. S’alimenten del combustible dels personatges. Les paraules cauteritzen els seus malsons. El converteixen en un llampant superheroi: lliure i invencible.

Quan obre les tapes d’històries extraordinàries, pot enterrar els seus temors. En el moment que és absorbit per les màgiques lletres, el nen dels ulls verds, per fi, pot oblidar-se de tot, fins i tot d’ell mateix.


Maria Montoriol Llopart

Esparreguera, a 7 d’octubre del 2014

Comentaris

  • Rectificació comentari Manuem[Ofensiu]
    Maria Montoriol | 30-08-2019

    Perdó volia dir "moltes gràcies". L'autocorrector m'ha jugat una mala passada.

  • Gràcies Nil![Ofensiu]
    Maria Montoriol | 30-08-2019

    Moltes gràcies per la valoració i pel fet de donar el teu punt de vista. La idea era aquesta, amb poques frases condensar el món interior del personatge i les seves vivències. El que comentes del vocabulari, jo ho veig com una qüestió d'estil, amb el temps he anat depurant el meu estil i prefereixo utilitzar un català més proper al parlat, sobretot quan es tracta d'un relat que vol ser senzill en la forma i de lectura àgil. Però, com s'acostuma a dir, sobre gustos no hi ha res escrit!

  • Gràcies Manuel![Ofensiu]
    Maria Montoriol | 30-08-2019

    M'alegro que l'hagis fruït. I molt és gràcies per comentar-lo.

  • Psicològic.[Ofensiu]
    Nil de Castell-Ruf | 26-11-2018 | Valoració: 10

    Un relat original, punyent, psicològic, profund...etc M'encanta la teva forma de descriure el món subconscient de personatge, i de com afronta el dia a dia de la seva vida solitària. Però també he e dir-te que, tractant-se d'una història on el protagonista és un marrec, jo hagués fer servir expressions més planeres i amb més significació. Per exemple: Petita Làmpada ( Lampadeta) , Problemes (cabòries), Llestes per marxar (per a partir), Està menys sol (es troba menys sol), Dies grisos i tèrbols (dies rúfols), àvides pupil·les ( àvides ninetes). Bé, contra gustos no hi ha res a dir... Tan sols és una suggerència.Salut, Nil.

  • Què bon relat...[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 26-11-2018 | Valoració: 9

    M'ha agradat molt llegir, aquest relat, és molt interessant i molt bo i té una perspectiva molt important per al nen.
    Escrius molt bé, Maria Montoriol

    Una abraçada des de Manuel (València)
    Perla de Vellut

  • Gràcies Imma![Ofensiu]
    Maria Montoriol | 18-04-2015

    Moltes gràcies pel comentari Imma! I tant, els llibres fan "més suportables" els nostres problemes i escriure també contribueix a difuminar els sentiments de tristesa i solitud.


  • Imma Cauhé | 18-04-2015

    No cal tenir els ulls verds, tots els nens i les persones que es troben solitàries en els llibres poden trobar la sortida. O amb escriure com tu fas.

l´Autor

Foto de perfil de Maria Montoriol

Maria Montoriol

2 Relats

15 Comentaris

1479 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Benvolguts companys de tinta,

Us presento una agosarada filòloga que va perdre l'enteniment i degut a les dificultats per trobar feina, va decidir arriscar-se a cursar el Grau d'Informació i Documentació (per allà el 2009 crec que era...) per poder treballar rodejada d'els seus estimats llibres.

En el món laboral, va tenir sempre feines relacionades amb la seva formació: recepcionista en un veterinari, hostessa informativa, peona en cadenes de muntatge, professional de la neteja, etc. Va atrevir-se a fer una breu "intrusió" en el món de la correcció i la traducció. Però era més de literatura que de llengua i no s'hi va llençar de ple.

El que deleix més a aquesta filòloga frustrada, és, com ja haureu endevinat, la literatura. Des de petita, fou una feroç devoradora de llibres i una escriptora autodidacta. Va estar molts anys atacada pel síndrome de la pàgina en blanc i ara ha tornat a mossegar aquesta gran passió, tan lligada a la lectura. Podeu gaudir dels seus relats en el següent bloc:

http://ratpenatdebiblioteca.blogspot.com.es/


Per acomiadar-me, us deixo un fragment d'un relat seu:

"El cant de les sirenes cada vegada s’elevava amb més força i ressonava, intensament, dins meu. Les reserves de cera que emprava per ensordir les seves temptadores melodies, s’estaven esgotant. I ja no tenia cap més arma per protegir-me del seu encisador reclam."

Cant de Sirenes

Últims relats de l'autor