Concurs de Valors

Un relat de: Joan G. Pons

Tots tenim valors o sentim dins nostre una certa sintonia i acceptació positiva.

Reflexiono i us invito a que hauríem de practicar-los, i experimentar-los, i potser també a no teoritzar tant sobre ells i la mancança que en fa la convivència social.

Un copet a l'esquena del meu amic, que segurament ja és també vostre, el Follet, em va invitar a un Concurs sobre Valors.

El tema era coincident i curiós i el vaig acompanyar.

Sorpresa. La trobada era a les fosques. Vaig sentir que era per respecte a l'intimitat dels participantes i participants.

Dins meu una certa disconformitat. Crec i procuro practicar-lo el VALOR DE LA NATURALITAT. I amagar-se, no m'encaixa. Vaig sentir ganes de marxar. El Follet atent agafà el camal del pantaló i em va dir fluixet.... espera....i escolta, Joan.

Ens hem reunit perquè cadascú parli del seu Valor i segons expliqui.... com el viu el seu Valor participarà al Concurs, va dir una Veu molt solemne.

Em vaig adonar que els o les concursants portaven un color enganxat al front... una identificació ? A les fosques....? De cop i volta i no sé com els colors es van il·luminar.

Que comenci el color verd...

-Sóc el Valor de l'Acolliment. I falla molt. I crec que a les ciutats i també als pobles, se sent que el valor d'acollir a una persona que arriba és molt important.
-Jo sóc el Valor de l'Escolta. Color blau cel. Cal escoltar-nos amb atenció, amb interès. La gent cerca i necessita ser escoltada... i quan es sent escoltada, també escolta.
-Una mà s' aixecà.... Sóc el color groc. Valor Comprendre. Tinc moltes dificultats per ser comprés. I això que tothom demana comprensió, però... No entenc que si és un valor estimat, la gent no el practiqui sovint.
-Sóc un Valor no gaire reconegut.... per això tinc el color marró fosc. M'anomenen el Valor Saber Reaccionar. I s'utilitza poc. I en canvi és un valor amb molta força.
-Parlà el Color Vermell. Sóc un Valor important, encara que a vegades manipulat. Sóc la Sinceritat i facilito molt les bones relacions i les enteses.
-Ara em toca a mi. El meu color és el Taronja, alegre, per això Sóc el Valor Compartir. Obrir-se i comunicar-se i enriquiment mutu.

Uns moments de silenci i tornà a parlar la Veu solemne: Malauradament no participen més Colors. Comença la tria i aviat la decisió.

-Tardaran molt ? Li vaig preguntar al Follet.
-No, tranquil Joan, això és ràpid.


La Veu solemne envoltada per l'Arc de Sant Martí, va sentenciar:

-Aquest cop el CONCURS resta desert. Tots els Valors són molt bons però hi manca la connexió amb les conductes humanes. Són Valors orfes.
Es tanca la Sessió.

Els Colors dels Valors van enfosquir. El Follet i jo sortírem del lloc.

-Follet, és curiós i interessant. Valors lligats a Conductes...
-Sí, Joan, és una bona reflexió.





Comentaris

  • Més humans[Ofensiu]
    JoanaCarner | 25-01-2010 | Valoració: 10

    Com tots els teus escrits, fan somriure i reflexionar. I molt sovint deixen un pòsit que ens fan més humans.
    Felicitats.

  • Els valors.[Ofensiu]
    Naiade | 20-01-2010 | Valoració: 10

    Un relat molt interessant i útil. Comprenc que el concurs quedes desert.
    Gracies per escriure aquets relats que sempre fan reflexionar.
    Una abraçada

  • com sempre...[Ofensiu]
    Nyanga | 20-01-2010

    Ja no sé que més dir-te de positiu!
    De veritat que cada vegada que ens regales un dels teus preciosos relats és com una reflexió nova envers el món.
    Sols em resta, un cop més i de tot cor, donar-te les gràcies per seguir escrivint.

  • Preciosa la similitud[Ofensiu]
    Núria Niubó | 19-01-2010

    Treballar en Valors i els Valors des de ben petits en harmonia com els colors de la llum
    de l'Arc de Sant Martí.
    Des de fa força temps en la meva escola i crec a que a moltes altres, tenim unes hores assignades especialment a treballar i reforçar els Valors.
    Cal interiotzar-los i viure-ls , però la nostra societat sovint té unes escales de Valors diferents, llavors hi ha una lluita que de vegades és difícil de guanyar. Però em de ser constants, com ho fas tu Joan, fent-nos reflexionar.
    Gràcies per brindar-me l'opurtinitat de compartir.
    Una càlida abraçada,
    Núria

Valoració mitja: 10