Calidoscopi

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Màfia és una paraula de cinc lletres que ens porta cap a terres italianes sense el nostre consentiment. Quina manera més barata de viatjar, no vos sembla?.De totes maneres l'accepció té un caire illenc. Sicília. A la nostra mallorqueta, tan sols hi ha capelletes.
Bé, com entre col i col, lletuga, diuen, d'un article seriós s'ha de passar a escriure d'una manera més lleugera.
Darreres noticies. Mentre les arcades de Jaume III (Palma o ciutat de Mallorca?), contemplen l'arribat de Madrid, entre totes les dones (dues, la seva i una altra), per esbrinar el forense pertinent l'anàlisi capil·lar per sabre el grau de polsina blanca de Rodrigo de Santos.
No, no és massa seriós exposar les circumstancies del castell de cartes de la corrupció urbanita, que com un vent negre està recorrent l'illa de la calma xeixa, que sacsegen uns vents d'investigacions judicials. Però que hi farem; un no és perfecte.
No he pogut anar a fer esport de risc en el metro-litre de Palma, perquè no tinc doblers ni per un kajac, ni per una piragua. A més, d'ençà que el quiosc de pipes de la plaça d'Espanya, on comprava de petit vesses pels coloms, quan una ruda costava una pesseta, li han canviat la fesomia, em sent perdut.
"Tot està canviant massa aviat" he sentit dir a un jubilat mentre mirava la font que li tapava l'entrada del kentuki, que ha estona era un forn, on darrera de la barra de marbre grisenc venien aquells panets fluixos embolicats amb un paper blanc i blau amb la imatge del sant. San Patricio podria esser, ho dubtava. De totes maneres el record no retornaria res al seu lloc. Tant li era.
Cosmopolita el carrer de Sant Miquel, engolia riades d'humanitat cap a la plaça major.
El meu veïnat, víctima de les darreres pluges, té goteres al porxo, en una obra acabada no fa gaire mesos. Tot es fa amb els peus, pensava (el meu veïnat) mentre mirava els manobres des de la finestra del primer pis que li permetia contemplar les teules del porxo recent fet al jardí i mirava la col·locació de la tela asfàltica.
Quins collons¡ devia pensar pel seu endins.
No és que sigui xafarder, però des del meu estudi podia seguir l'evolució del succés per la finestra.
No més forats al carrer¡. Havia sortit una manifestació de vellets i velletes amb gaiato, que encara no duien el cap nafrat i tampoc tenien força per aixecar una pancarta que deia: "Prou merdes de cans omplint les sabates dels sollerics".
Joana Medina, nostrada Regidora d'educació i governació, no aniria a la manifestació. No voldria trobar-se amb la mirada de'n Josep que li demanaria amb un rictus de decepció als llavis: I què?. Encara no s'ha pres cap decisió després d'un any? Un pet a la vela, no?.
El transit per Sant Pere segueix igual. Ratxades a les persianes properes al carrer de Sant Andreu, mentre els cotxes s'enfilen a la cera amb el risc de què t'enganxin els peus quan surts de ca teva. I el meu veïnat de més amunt, amb la façana polida pels cotxes, camionetes i camions que se les veuen i se les desitgen, perquè tampoc s'ha posat cap senyal limitant la seva amplària. Dels embossos millor no dir res i del senyal de prohibit tocar el clàxon o botzina, tampoc; les estan fent a Katmandu i les duen a Sóller amb camell. Segurament seran de disseny.
Quins collons, altra vegada. L'esquerra quan governa és massa políticament correcte. No vol ofendre a ningú i les decisions i corresponents accions se li allarguen segles.
La dreta en canvi no té tantes manies,ni miraments. Fa i al que no li agradi que hi posi flors.
Em sembla haver percebut que després de més d'una setmana de pluges (necessàries en el seu moment), els ciutadans i ciutadanes ens comencen a sortir escates. Que és broma¡. Que dins el consistori hi ha algun besuc amb collar de perles, idò presumptament si, que quan li parlen en un ple de les factures de la visa i empra un castellanisme definitori: "baixa catadura moral" Juas. Després de veure la moralitat i la catadura-caratge de molts d'elements del Pius Pius; un pensa; L'ase li va dir al porc: Orellut¡. Tal volta les pluges ja han fus la neu d'Andorra, i no es pot anar a esquiar. Però caram amb aquesta genteta com es donava gust al paladar quan governava. No vos sembla que haurien de passar una temporada a pa i aigua pels excessos que feren?. No sé si ho veuran els meus ulls.
Que no, que això no té pinta d'article ni prop fer-s'hi. Bé, un s'avorreix d'esser sempre massa formalet i de tant en tant hi ha d'haver-hi un espai lúdic i rialler, és bastant sà per la salut.
Ah, abans de què se m'oblidi. Pel proper any a la Fira de sa Taronja, es podrien posar contenidors de reciclatge de plàstic. Siguem un pel ecològics al manco per no fer mal als ulls al que ens dediquem a reciclar-ho pràcticament tot el fem que fem. Jo també un dia em manifestaré demanant un descompte en la factura dels fems. A casa en fem molt menys que molts d'altres , basta pegar una mirada als contenidors i veure que la cultura del reciclatge no s'ha estès el que deuria per les nostres contrades.
I a estiradors: Patinen¡. Apa papàs dels nins dels snowboards, dels futurs indurains i dels patinadors; que a la plaça de la Constitució està prohibit i les normes són per complir-les tots; o al manco això tocaria.
Acab amb la darrera noticia, ara que dins del Pius, la sra. Estaràs li afloreix la vocació d'enginyera de camins, canals i ponts: Vols construir ponts amb UM. Que no n'és sabuda que els "pontífexs"(faedors de ponts) estan en el Vaticà; ho dic per si necessita assessoria divina.
Per avui ja n'hi ha prou de brou. Si no vols tassa , tassa i mitja. Fins la propera.

Josep Bonnín

Comentaris

  • Ai, al·lot![Ofensiu]
    rnbonet | 04-06-2008

    I què vols que et diga? Paciència! Com aquell animalet anomenat Job, que tenia una conna...!
    Els canvis, xicon, sempre són a pitjor... L'evolució és una altra cosa -que molts no entenen- i la confundeixen amb l'asfalt i les autopistes. Què li anem a fer? Res! O això: pensar i 'patalajar' en paraules, tot convençuts que alguna anirà a bon cau.
    Salut i rebolica!

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539563 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!