Bona gent mallorquina 2

Un relat de: Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

EL LLINATGE DELS SERRA DE GAIETA
Fou un dels llinatges més emblemàtics de la vila mallorquina de Sa Pobla. Els Serra de Gaieta pertanyien a l'antic senyoriu camperol eixit de la mà major d'aquell municipi. Són coneguts sota aquesta denominació de Serra de Gaieta per posseïr, ja el 1515 un cognomenat Pere Serra,aquesta possessió poblera.
Els fills del dit Pere Serra - de nom Pere i Miquel - dividiren Gaieta en dues parts. A Pere li tocà " Gaieta Petit" i a Miquel "Gaieta Gran". L'un i l'altre foren els autors de les branques principals del llinatge aixi com de nombrosos brancams segundaris.
La branca de Pere - després de Pere, fill de Pere, mort el 7 de maig de 1591- és seguida per altre Pere que fa testament, el 1635, davant el notari Jeroni Rosselló. Aquest Pere Serra de Gaieta fou Batle Reial de Sa Pobla.
Un fill seu,Pere, farà testament el 1720 i el fill d'aquest darrer - Pere Serra de Gaieta i Obrador - consta que estava doctorat en medicina.El metge Pere Serra de Gaieta Obrador es va casar, el dilluns 16 de juliol del 1708, amb Joana Domenech Torrelló. L'edeveniment tingué lloc a Inca, el poble de la nuvia. Beneí la unió un vicari de Manacor cognomenat Pere Serra.També un dels testimonis es deia Serra ( Onofre Serra).
Pere Serra de Gaieta i Obrador no deixà descendència. Tenia un germà ,Guillem,.que es feu sacerdot,
Amb el Doctor Pere Serra de Gaieta Obrador fini la linia agnaticia- principal de Gaieta.
º Elisabeth Serra de Gaieta i Obrador casada amb el notari Joan Pont, fou l'hereva de Gaieta Petit, sucedint com a tal al seu germà.
Fills del notari Joan Pont i d'Elisabeth Serra de Gaieta foren: Joan (sacerdot i beneficiat a la Seu), Andreu ( Trinitari) i Pere. Aquest darrer- nascut a Manacor i mort a Sa Pobla el dijous 12 de juny del 1783- estava casat amb Margalida Cladera. Heretà els bens dels seus pares entre ells Gaieta Petit.
La branca de Miquel Serra de Gaieta - a qui havia tocat Gaieta - és la que ha arribat fins els nostres dies. A ella pertanyia una avantpassada meva que esmentaré més endavant
El primer Miquel Serra de Gaieta feu testament l'any 1546 i Antònia Amer, la seva vidua, mori el 10 de gener del 1591.
Bartomeu Serra de Gaieta i Amer havia mort, ell, el dissabte 13 de juny de 1570 i son fill- el jurat de la Universitat de Sa Pobla Miquel Serra de Gaieta i Gil - morirà el diumenge 1º d'agost del 1593 dos anys després de la senyoravia Antònia Amer.
Bartomeu Serra de Gaieta i Serra de Subac era fill de l'anterior i de la seva cosina Apol-lònia Serra de Subac. Els Serra de Subac . poblers com els Serra de Gaieta, els Serra-Poquet, els Serra-Barba o els Serra- Goiet . feien part igualment de la mà major local. Bartomeu casà amb Caterina Serra-Barba i mori dia 17 de gener, festa del Patró Sant Antoni de Viana,del 1650. Un fill seu, Gabriel, casarà amb Joana Serra-Goiet i l'altre, Antoni - qui heretarà Gaieta Gran - es casarà, primer, amb Jaumeta Ferragut i a la mort de la muller contreurà,segones noces, amb Joana Ramis i Font del lloc de Castell-Llubi, Antoni Serra de Gaieta i Serra-Barba mori el dijous 22 d'octubre de 1682.
Gabriel Serra de Gaieta i Ramis mor l'any 1718. Estava casat amb Joana Serra-Goiet i Alba.
La branca es continua per Antoni Serra de Gaieta i Serra-Goiet (1703-1762) i Gabriel Serra de Gaieta i Massip-i-Vic (1737-1792) Aquesta darrer es casà amb la pollencina Magdalena Solivellas-Pontico i Vila del Pujol. Foren els pares de la meva avantpassada Caterina Serra de Gaieta i Solivellas, qui casà amb el senyor Pere Josep Socias de Fangar i Garau, de la vila de Campanet, i de la qual sóc descendent a través de les seves filles Magdalena i Catalina Socias de Fangar respectivament casades amb Baltasar Montaner Bordoy i Joan Baptsista Estades de Moncaira Serra-Poquet.
Antoni Serra de Gaieta i Solivellas-Pontico -. germà de Catalina, la meva avantpassada - serà el senyor de Gaieta-Gran. Nascut l'any 1766 es casàrà, dia 2 de juliol de 1791.amb la seva cosina Francesca Cerdà de Cànaver i Solivellas-Pontico. El fill - Gabriel Serra de Gaieta i Cerdà de Cànaver marit de Joana Serra de Marina i Crespi - mor el dilluns 17 d'abril de l'any 1871 ja en el segle XIX. Es el pare de Francisca ( 1817-1902) que era fadrina, Antoni ( 1823-1867) també fadri i Gabriel ( 1834-1893).
El llinatge principal dels Serra de Gaieta es continua per aquest Gabriel Serra de Gaieta i Serra de Marina. Els Serra de Marina també era una distingida casa de la pagesia mallorquina i si no vaig errat pertanyia a l'estament dels Ciutadans Militars. La vidua de Gabriel, la Senyora Francisca Bonet d'Ariant i Ferrer mori, el divendres 10 d'agost de 1923 festa del màrtir Sant Llorenç, a Palma de Mallorca.
L' hereu de Gaieta Gran - Gabriel Serra de Gaieta i Bonet d'Ariant - mor el mes d'octubre del mateix 1923 a la possessió Son Sastre de la Geneta a Caimari (Selva).Es el darrer Serra de Gaieta propietari masculí de la finca. Deixa dues filles de la seva muller Maria Ignasia Campaner Capó.
Francisca casada, el 1927, amb el Senyor Josep Safortesa Villalonga ( 1894-1964) i de la qual hi ha descendents. I Maria Ignasia Serra de Gaieta Campaner ( 1903-1991) esposa del Senyor Mariano Moragues i Morell qui serà la propietaria i mare o àvia dels propietaris posteriors de Gaieta Gran.
El Senyor Gabriel Serra de Gaieta i Bonet d'Ariant tenia però dos germans. El prevere Mossen Pere Serra de Gaieta Bonet d'Ariant (1870-1949) i el Senyor Miquel Serra de Gaieta Bonet d'Ariant ( 1875-1932)
Aquest darrer es domicilià a Pollença on havia casat amb una noia de casa bona Joana d'Asprer Gonzalvez. Fou un empresari, fabricant i per tant tant home de negocis. Tingué dos fills Gabriel ( + Barcelona 1970) casat amb Mercè Perich qui fou advocat i amb descendencia femenina unicament com la dels Olesa- Serra de Gaieta. I Francesc (1909-1981) casat amb Joana Marti.
L'escriptora mallorquina Joana Serra de Gaieta Marti (* Palma de Mallorca ª 1950) esposa de l'impressor Antoni Ferrer afincada a Valldemosa és filla del dit matrimoni Serra de Gaieta Marti aixi com el seu germà Miquel que és metge generalista, Aquest continua la branca agnaticia del llinatge.
Francesc Serra de Gaieta i d'Asprer .- més conegut per Don Xisco d'Asprer- fou un conegut lletreferit mallorqui i pollenci. Vinclat amb l'Obra Cultural Balear fou un defensor en temps dificils de la llengua literaria parlada i escripta.
El cognomenat politic de l'època del General Franco - Sebastià Serra de Gaieta i Perelló natural de Sa Pobla - pertanyia a aquest antic llinatge però ded d'una branca segona coneguda pel malnom de Ca'n Borrer,



Comentaris

  • Llinatges[Ofensiu]
    Astut | 10-03-2009 | Valoració: 10

    En sabeu una estona llarga de genealogia. Cavaller !

l´Autor

Foto de perfil de Joan  Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

Joan Antoni Estades de Moncaira i Bisbal

222 Relats

334 Comentaris

199275 Lectures

Valoració de l'autor: 9.01

Biografia:
Vaig neixer a França on els meus pares havien emigrat i quan tenia tretze anys venguérem a Mallorca d'on procedeix tota la meva nissaga.
A l'hora d'ara ja he passat la setentena d'anys. Per sang, adopció i sobretot convicció em consider mallorqui de socarrel i pet tant de llengua i cultura catalana i ho defensaré sempre. Ho he defensat al setmanari "Sóller" on ja col-laborava de petit visquent el seu fundador JOAN MARQUÉS ARBONA !Pinoi" - d'això han passat ja cinquanta anys. (Ho recordo per si acàs hi ha qui no ho sap o intencionadament ho hagués oblidat) També aquesta ha sigut la meva positura a la "VEU DE SÓLLER) i ja no diguem al quinzenal "L'ESTEL DE MALLORCA" que dirigeix i edita un entusiaste patriota del catalanisme que fuma en pipa com el santjoaner i ex-conserje de nit de l'hotel " Bahía Grande" nomenat Mateu Joan i Florit.
Ah que quedi clar que no sóc ni anti francés ni anti espanyol però sí anti centralista i anti jacobi.