A misses dites

Un relat de: Joan Pinyol
Una tarda més, mossèn Llardons premé el botonet i s’activà la llum verda del confessionari. L’esperaven les tres feligreses de sempre, amb uns pecats tan innocents que es podrien absoldre gairebé conjuntament. A certes edats s’arriben a depurar tant les males accions que ja no són capaces ni d’intimidar el creador del cel i de la terra.

Després de dir que a la tercera que anés amb Pau i just en el moment en què el prevere estava a punt d’abaixar la cortineta, la Caterina va entrar a l’església com si la perseguís un coet i va frenar de genolls als peus de mossèn Llardons. Volia confessió. Instantània, immediata, exprés o com fos, però havia de treure’s del damunt un pes que feia un quart d’hora que no la deixava viure.

Mentre mossèn Llardons mirava d’entregar-s’hi amb cos i ànima per la via de l’oïda, les tres feligreses confessades també provaren de parar orella, però amb prou feines endevinaren quatre vocals.

Cinc minuts més tard van veure com s’obria la porta del confessionari i com, sense temps per absolucions miraculoses, mossèn Llardons s’arremangava la sotana fins a l’alçada dels genolls i sortia corrents del temple.

No va arribar a temps a les vies. El comboi d’un quart de set de la tarda no va saber evitar la post de planxar que havia abandonat la Caterina i va descarrilar de manera tan aparatosa que es va haver de lamentar una bona colla de morts.

Comentaris

 • Publicació de “Secrets”[Ofensiu]

  Benvolgut relataire:
  Des de ARC estem treballant per publicar un llibre recull amb els finalistes seleccionats al “Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO” (Secrets), i desitgem poder comptar amb el teu relat per la seva inclusió en aquest llibre.

  Agrairem que et posis en contacte amb l'Associació per rebre més informació per correu electrònic a associacio.relataires@gmail.com indicant el tema: “Publicació Secrets”.

  Cordialment,
  Junta de l'ARC

 • Lliurament premis "Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO"[Ofensiu]


  Benvolgut relataire:

  Com a participant en el “Concurs ARC de Microrelats 2010. ARC A LA RÀDIO” (Secrets), i pel fet d’haver estat seleccionat en un dels tancaments mensuals, voldríem recordar-te que el lliurament de premis tindrà lloc el proper dissabte 10 de setembre de 2011, a les 7 de la tarda, a la localitat d’Argentona (Saló de Pedra, carrer Gran 61).

  En breu penjarem aquesta informació a la nostra web.

  Esperem poder comptar amb la teva assistència en aquest acte i la teva participació en la convocatòria del present curs (temàtica que anunciarem el dia del lliurament de premis).

  Cordialment,

  ARC (Associació de Relataires en Català)

 • MICRORELAT SELECCIONAT (Concurs ARC de Microrelats “ARC A LA RÀDIO” 2010)[Ofensiu]


  Enhorabona!

  El programa Històries, de Ràdio Argentona, i l’Associació de Relataires en Català (ARC) han triat el teu relat com a microrelat seleccionat del mes de febrer de 2011.

  Gràcies per participar,

  ARC

 • una rondalla[Ofensiu]
  Galzeran (homefosc) | 07-02-2011

  ben tràgica aquesta, però molt ben narrada, amb gràcia i mestria, felicitats!

  Ferran

 • Gràcies...[Ofensiu]

  ...pel teu correu a l'Associació i per aclarir la duplicitat (que no és tal) de microrelats presentats durant el mes de gener.

  Fins la propera,

  ARC

 • Benvingut[Ofensiu]
  Calderer | 26-01-2011


  Llegeixo la teva bio i el que em fa més enveja és que coneguessis a en Pere Calders!

  Felicitats per aquest relat amb un final tan sorprenent. Aquí som uns quants els que conreem els microrelats, segur que tindràs molts lectors.

  Lluís

 • Recordatori[Ofensiu]


  Benvolgut relataire:

  Et recordem que al Concurs ARC de Microrelats "ARC A LA RÀDIO" 2010 només es pot presentar un microrelat per mes, i en el teu espai dins d'RC això ja es va fer el passat 21 de gener.

  Esperem, però, comptar amb la teva participació aquest proper mes de febrer.

  Gràcies,

  ARC

l´Autor

Foto de perfil de Joan Pinyol

Joan Pinyol

2 Relats

14 Comentaris

4350 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Joan Pinyol i Colom neix a Capellades l'any 1966 i és narrador. L'any 1984 inicia una relació epistolar amb Pere Calders que es converteix en el veritable estímul de la seva producció narrativa. L'any 1989 es llicencia en Filologia catalana, des d'aleshores treballa a l'ensenyament secundari i el 2008 es converteix en catedràtic de llengua catalana i literatura.

Col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació escrits, radiofònics i audiovisuals, a més de participar en diverses antologies narratives, fins al moment és autor de Balancí d'onades (Bullent, 1994), Avinguda Capri (Columna, 1999) -finalista del IV Premi Pere Calders de Literatura Catalana-, Ningú ve fet a mida (Res Publica, 2001) -finalista del IX Premi Ciutat d'Eivissa de Narrativa-, Noranta-nou maneres de no viure encara a la lluna (7 i mig Editorial, 2001) -guanyador del I Premi Vila d'Almassora de Narrativa-, Inquieta nit i altres contes (Res Publica, 2003), Stòitxkov i Sofia (Brosquil Edicions, 2003) -guanyador del Premi Ciutat de Vila-real de Narrativa 2002-, Dorotea i la joia gegantina (Brosquil Edicions, 2005), Micromèxics (Brosquil Edicions, 2007) -guanyador del Premi de Narrativa Vila de Puçol 2006-, Pilota de set (Proa, 2008) -guanyador del XLIII Premi Recull de Narrativa-, Fi de curs a Bucarest (Baula, 2008) i Glops (Petròpolis, 2009).

És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Per a més informació... el bloc personal : www.joanpinyol.net i el
web d'autor : www.escriptors.cat/autors/pinyolj