18 de Juliol 1936: 70 anys. Cal no oblidar

Un relat de: Josep Bonnín Segura

Dia 18 de juliol, varen fer 70 anys, en que un grup de militars insurrectes amb caires fascistoides, s'aixecaren en contra del govern de la república legalment constituït i triat democràticament a les urnes (ara tenim encara una Monarquia imposada pel franquisme que no té res a veure amb aquell Govern elegit democràticament).
Després d'aquell cop d'estat i ajudats pels països on ja feia estona que començava a gestar-se el feixisme amb la vessant alemanya i italiana, es va desenvolupar la cruenta guerra incivil (1936-39). Tres anys per derrotar l'exèrcit republicà, destruint la dignitat d'un poble i més tard 40 anys per acabar de subjugar-lo.
Cal no oblidar. Cal que hi hagi una memòria fresca del que va ocorre. Cal que no quedi únicament la visió i la versió dels dèspotes "vencedors". Dels "nacionals", que intentaren per totes esborrar el sentiment de la democràcia. Que actuaren impunement contra tot el que feia olor a republicà o de partits d'esquerra i encara més, quan sense cap tipus de motiu algun, humiliaren, reprimiren i assassinaren a persones pel simple fet de pensar d'una manera que no els convenia. Crearen el que jo anomenaria terrorisme d'estat: Tots els que no havien estat amics del règim des d'un principi, eren enemics, inclusiu acabada la guerra i s'estava permès fer-los el que fos. Tot això amb el beneplàcit de l'església catòlica, apostòlica, romana i feixista, que va portar baix pal·lio durant molts d'anys al dictador.
Aquella Església en la que pràcticament la majoria del bisbes, signaren en 1937, la carta on declararen aquella cruenta, injusta, i incivil guerra, com a "guerra de cruzada para liberar a España del comunismo". I encara no ha demanat perdó, així com tampoc s'ha posat cap tipus de penitència (emprant les seves paraules) perquè els siguin perdonats tots els pecats que cometeren a canvi d'un sucós negoci: El control complet de l'educació.
Devem recuperar la memòria històrica i la visió i versió dels "vençuts, però no convençuts", reprimits i callats. És un deute que tenim amb els nostres fills i amb els nostres nets. No es pot cementar res de bo sobre la falsedat i la mentida.
De segur que n'hi hauran que s'oposaran. Ja els coneixem, ja sabem de quin peu es calcen i també sabem que part de la seva nissaga, es va fer poderosa a l'ombra del dictador Francisco Franco. Ara mateix encara hi queden els seus fills de la gran "mamma".
A la República la va vendre tothom menys els republicans. Els països demòcrates d'aquell moment no es prengueren massa interès en intentar salvar-la i protegir-la en contra de l'acció feixista. Malgrat poder veure i contemplar l'acarnissament de l'exèrcit nacional en contra de la població civil espanyola: Bombardeig de Barcelona, Guernica, Màlaga (amb les mentides d'un dels Generals, Sanjurjo, em sembla recordar, prometent que no atacarien a la població civil i deixaren les carreteres sembrades de cadàvers de civils que l'abandonaven).
León Felipe, en el seu llibre "Antologia Rota" (primera edició 1957 a Buenos Aires) ho descriu de manera claríssima, en el seu poema "Oda rota" endemés els posa nom: A Anglaterra li diu "La gran raposa de occidente" i al Papa d'aquells moments Pio XII, el gran mago de Roma. (Pio XI morí el 1939). Més tard els països "demòcrates", ho haurien de pagar amb els seus morts, degut a tots els silencis consentidors que empraren; inclusiu quan Hitler s'annexiona els territoris de prop d'Alemanya.
70 anys des d'aquell atemptat contra la democràcia i quasi 30 des de què es va fer aquella transició de la dictadura a la democràcia (També amb molts de silencis). Ara ja és hora de posar el nom veritable al que va succeir des d'aquell esgarrifós 18 de juliol del 36 fins al 20 de novembre del 1975 en que va morir "El dèspota".
Per tots els demòcrates republicans represaliats, per tots els republicans d'esquerra, per tots els assassinats per defensar idees de llibertat, democràcia i evolució política, no tan sols és necessari, sinó imprescindible fer bugada i restablir-los la dignitat que el poder franquista (encara n'hi ha que hi estaran i es troben a càrrecs públics dins la democràcia i és de vergonya) va pretendre esborrar i silenciar.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Josep Bonnín Segura

Josep Bonnín Segura

407 Relats

921 Comentaris

539948 Lectures

Valoració de l'autor: 9.74

Biografia:
Vaig néixer a Ciutat de Mallorca l'onze d'agost del 1952.
He escrit des del catorze anys.
Sóc un aprenent de poeta.

Col.labor a les revistes: "Furn-All-Lugg" i a "Espais...de res a poc", on s'ha publicat per fases el meu recull: "Cançó de l'home de les mans arrugades i altres poemes de llum" i just ara s'està publicant per fases el meu recull "Esbart de boires"

M'han publicat (abril 2007) el meu primer recull de poemes amb el nom de "Cadències quotidianes" Edit.Can Sifre-Col·lecció L'Argentera

Maig 2009 editorial Can Sifre-col·lecció L'Argentera-prosa, m'ha publicat el llibre de relats breus: "Sota la meva mirada"

He participat en dos llibres conjunts: "10x10 microrelats" Edicions de la Quadriga S.L. i a "Erotisme som tu i jo" editat conjuntament relatsencatala.cat/emboscall.

Febrer de 2008- es muntà una performance amb la seva professora de flauta travessera Ana Belen Sánchez , titulat "La flauta i la poesia", on es conjuntaren poemes , prosa poètica i música. Es feu a l'església de l'Hospital de Sóller.


r El projecte del llibre-homenatge a Miquel Martí i Pol està maquetat, tan sols pendent de correcció i impremta. Gràcies al 25 poetes i poetesses que han enviat els seus poemes. l'editor és en Toni Cardona, Editorial Can Sifre. El seu títol serà: "Flaires d'enyor". En memòria de Miquel Martí i Pol, un poeta del poble"

Novembre de 2010 he participat en el llibre "Garbuix de contes" editat per l'Associació de Relataires en Català i l'editorial Meteora; amb el conte: "Glasonia, Història d'una volva de neu" i molt orgullós d'haver pogut compartir el llibre amb diversos autors i autores als que tinc molta estimació.

Octubre 2011 Col.laboració en el llibre de diversos autors de poesia social i de denuncia "Tensant el Vers" publicat per Meteora amb la col.laboració de l'Associació de relataires en català. El meu poema és "El prodigi del poeta"

He participat en el projecte del meu amic-poeta Marc Freixas, el seu recull de poemes s'ha publicat amb el títol "El llarg camí d'escriure" .He tengut l'honor d'escriure l'epíleg i l'amic comú Vicenç Ambrós el pròleg. Des d'aquí vull felicitar a Marc, perquè ha aconseguit acomplir el seu/ un poc meu també/ somni.

Octubre 2012 particip al llibre conjunt "Llibertat" Associació de relataires en català, editat per Meteora, amb el poemes "Esclau silenci" i "Cadenes"
Desembre 2012 al recull de contes "Les estrelles" amb el conte "Starkia i la desaparició de les estrelles"

Estim la paraula, i escric perquè el món recuperi la sensibilitat perduda, retorni a la fantasia , i visqui d'una manera més lúdica la vida.Ja hi ha prou crueltat repartida.

Sóc terapeuta energètic. I treballo l'aromateràpia i el massatge. També la gemoteràpia i flors de Bach. Havent incorporat una teràpia energètica: Sanació reconnectiva
Fa 3 anys he fet la mestria de Reiki, mètode USUI.
M'encanta quasi tota la música , toc la flauta travessera.Admir a Miquel Martí i Pol
M'encanta el seu vers "Tot és possible, tot està per fer"

"És injust que el qui porta l'eterna cançó ho faci en veu baixa" diu un vers meu.


Photobucket - Video and Image Hosting
Salvem de l'esfalt l'origen del Vol¡

Si voleu contactar amb mi, el meu e-mail: jkeops@hotmail.com

El meu bloc: Poemes de'n Josep

El meu darrer bloc creat: "Jo et portaré la llum"
Jo et portaré la llum

R en Cadena

"Helena em va encadenar i jo he passat la cadena a Camps de tristor i a Itaca"

(descobreix què és "R en Cadena")

AQUEST RELATAIRE
AGRAEIX COMENTARIS SINCERS, CRÍTICS I CONSTRUCTIUS. TOTES LES OBSERVACIONS SERAN BENVINGUDES, SÓC AQUÍ PER APRENDRE I MILLORAR! GRÀCIES!