TOWN HALL DE VILANOVA I LA GELTRÚ. EL GARRAF

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Quan buscava l’angle per la fotografia del Consistori de Vilanova i la Geltrú, recordava aquella frase ‘me’l imaginava més gran ‘, llegia que el projecte del nou edifici, l'autor del qual fou l'arquitecte Francisco de Paula del Villar y Lozano, (Murcia, 1828–Barcelona, 1901 ), les obres foren adjudicades al contractista d'obres Josep Fabrés i Fontanals; l’edifici es va acabar l'any 1867 i el 6 de març del mateix any s'hi celebrà la primera sessió municipal.

L’any 1912, l'arquitecte municipal Bonaventura Pollés i Vivó (Barcelona, 1857 - Sevilla, 1919) va fer el projecte de reforma del Saló d'Actes i del Saló de Sessions.

L’any 1918 el Saló de Sessions va experimentar una reforma, segons projecte de l'arquitecte municipal Josep M. Miró i Guibernau ( Vilanova i la Geltrú 1889-1966).

L'any 1927 es va fer un projecte de claraboia de pati central, realitzat per l'arquitecte José María Jordán Poyatos ( 1885 ? + 02.01.1958 )

La descripció tècnica ens diu ; construcció entre mitgeres, de planta rectangular i situada al mig d'un dels costats de la plaça porxada.Consta de planta baixa, principal, entresòl i dos pisos. Les dependències interiors es distribueixen al voltant d'un pati de planta rectangular amb arcuacions de mig punt i cobert per una claraboia. S'accedeix als pisos per una escala lateral. Té dues façanes, la principal, que dóna a la plaça, i una posterior que dóna al carrer del Col•legí. La façana principal és de composició simètrica i ressurt en relació a les altres edificacions. El porxo de la plantes baixa i principal està format per pilastres i arcades de mig punt. Al primer pis hi ha un balcó corregut amb tres obertures i un balcó a banda i banda, amb obertures coronades per un petit frontó. Al segon pis hi ha quatre finestres. L'edifici es corona amb cornisa i barana amb frontó esglaonat.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6070 Relats

621 Comentaris

3359331 Lectures

Valoració de l'autor: 9.63

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com