SANTUARI DE LA VERGE DE LA CONSOLACIÓ DE MONT-ROIG.MATARRANYA. TEROL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Hi ha topònims tant clars que no calen gaires explicacions, com aquest que ens ocupa; Mont-roig , etimològicament del llatí mōnte rŭbĕo, ‘muntanya roja’; farina d’altre paner és el cas de Matarranya, nom de la comarca.

El Joan Serra Saún, m’enviava fotografies i dades del Santuari de la Mare de Déu de la Consolació, coneguda també com la ‘Plovedora’ per la seva intercessió en èpoques de sequera.

Hi ha una bonica llegenda que explica que la construcció del santuari, fou costejada per un cavaller que en trobar-se perdut en aquestes contrades en ocasió d’una gran nevada, es va refugiar a les entranyes del seu cavall per no morir congelat , en aquell trànsit va jurar a la Verge, que si salvava la vida, li faria construir un santuari en el seu honor, que servis alhora perquè altres persones poguessin rebre aixopluc i consol.

El santuari està situat en una plana, al peu, i a l'extrem NE del Cap de la Serra; hi ha referències documentals de l'existència d’un santuari a Mont-roig dedicat a la Verge des del segle XIV.





L’edifici actual però, és molt diferent arquitectònicament a l'original; és una reconstrucció datada la primera meitat del segle XVIII , amb l'atri de 1731; obra barroca construïda en maçoneria i amb planta de creu llatina d'una sola nau i cúpula de creuer , ampliada l’any1773 i posteriorment l’any 1903 .





L'interior es cobreix amb volta i el creuer amb cúpula sobre petxines en què apareixen pintats els quatre evangelistes; en el creuer, al costat de l'epístola un enorme fresc on es representa l'Adoració del Nen; està pintat a devoció del Comanador Joan Pueyo i Chacón, al seu davant, al costat de l'evangeli, hi ha una altra pintura en què la Verge s'apareix als seus promotors, Felip de Bustamante i la seva dona Teresa Francisca de la Torre y de la Torre, IV marquesa de Santa Coloma; a cada pilar del creuer s'obren unes fornícules que encara que no conserven les seves imatges tenen restes de la seva decoració; al presbiteri es troba el Cambril de la Verge, de construcció posterior a la Guerra Civil, que permet accedir fins a la imatge per adorar-la





Adossada a l'edifici principal es troba la casa de l' ermità que, segons la data en l'arc d'entrada , va ser construïda l’any 1562, , destaca el seu interior amb el terra empedrat amb còdols, i les parets exteriors apareixen adornades amb petxines de Santiago . Els marquesos de Santa Coloma , que tenien un palau a la població , la van manar reconstruir l’any 1731 i , segurament , la utilitzaven com a residència temporal quan visitaven el santuari; i van viure fins l’any 1925 la família que tenia cura del santuari.

Durant la guerra civil , entre març i abril de 1938 , es va instal•lar aquí un hospital de campanya .

En l’actualitat la casa acull el menjador d’un singular Aparthotel, les habitacions son moderns bungalows al seu redós, el complex disposa de piscina , i és un indret ideal per passar uns dies de descans.

Els veïns de Mont-roig van cada dilluns de Pasqua al Santuari, on es celebra una gran festa de llarga tradició, a la qual acudien en el passat, moltes persones dels pobles de la zona.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432024 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com