SANT PERE DE ROMANÍ. MOLINS DE REI. BAIX LLOBREGAT

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Cercava imatges del Fons Salvany d'aquesta capella que per la seva ubicació, i l'advocació a Sant Pere suposem edificada com element de protecció davant tempestes i malvestats d'origen natural.

Sortosament , també en aquesta ocasió el Josep Salvany i Blanch, havia deixat en una bella imatge de l'any 1.921 testimoni de la seva visita.

Més tard en el temps, malgrat que no hi ha constància de la data trobo una segona imatge, en aquesta ocasió de la Família Cuyas, que podria passar per feta avui mateix, si s'elimina l'antena de televisió.

Del lloc trobem la següent informació :

Sobre un turó a migdia de Castellciuró i de la vila de Martorell es troba la capella romànica de Sant Pere de Romaní, documentada el 1001, data en que hi ha constància que pertanyia a l'antiga parròquia de la Santa Creu d'Olorda.

És documentada en diverses deixes dels segles XIV, XV i XVII. Consta que l'any 1696 s'uniren en matrimoni a l'ermita en Francesc i na Maria Gelabert.

Sant Pere de Romaní és una capella de planta rectangular, amb volta de canó. El portal d'entrada, situat a la façana NW, va ser transformat al segle XVIII, en construir-se, adossada a la capella, una torre de senyals, de planta quadrangular, i sobre la porta un campanar de cadireta. A reserva de les oportunes investigacions, formulem la hipòtesi que aquesta torre, com la seva homònima del Port de l'Ordal, fos una estació del telègraf òptic.
http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/09/torre-del-telegraf-optic-de-lordal.html

L'antic portal serví aleshores per a comunicar les dues edificacions, i en fou construït un de nou a la façana N, amb una espadanya a sobre.

Ens comenten que s'hi han fet algunes obres de conservació, que a criteri del nostre informador no han estat gaire afortunades. Quan a , l'accés; els camins per anar a l'ermita estan molt perduts: el més segur és seguint el carrer de la Riera de Bonet, que neix a la Carretera Nacional II, km 609,100.

Ens queda feina. Qui deia que al Baix Llobregat no hi ha cap vestigi històric del passat que valgui la pena ?

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5443902 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com