SANT ANTONI DE PADUA D’ALTAFULLA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Rebia una nova crònica del Feliu Añaños I Masllovet, en aquesta ocasió ens explica la seva visita a l’ermita de Sant Antoni , on s’arriba des de la Vila seguint el camí del Viacrucis .
Existeix un deliciós relat sobre la història d’aquesta esglesiola i també dels goigs a llaor del sant, el podreu gaudir en aquest enllaç, : http://soltorres.udl.cat/jspui/bitstream/10459/156/1/LLG-1-0049.pdf L’ermita de Sant Antoni fou erigida l'any 1717 mercès a la donació del seu primer ermità, Baltasar Rabassa, i l'ajut dels pescadors del poble, és sens dubte una ‘ermita marinera’, ho diuen les seves parets blanques -, i ho diu sobretot el compromís, reiterat en més d’una ocasió per la gent del mar. És un edifici de planta rectangular, amb tres naus, sense absis. La façana s'obre amb tres portals de llinda recta, dues finestres rectangulars i un ull de bou al centre. Al capdamunt hi ha una campanar d'espadanya.
Sant Antoni d’ Altafulla el podem incloure en la categoria ‘inespecífica’ de capelles, ermites, esglesioles i esglésies ‘Trentines’, sorgides al caliu d’aquell Concili i la seva influència , i en les que únicament el campanar ens fa memòria de la seva dedicació religiosa.
Ens encanten les cròniques del Feliu Añaños i Massllovet, i més encara si com en aquesta ocasió estan farcides de regals per als ‘enamorats’ de Sant Antoni de Pàdua , com jo mateix i/o el bon amic Antoni Ibáñez Olivares, autor dels enllaços que segueixen :
http://www.guimera.info/avui/tribuna/AntoniPadua.htm http://www.guimera.info/avui/tribuna/ant.htm http://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/el-roure-del-giol.html
Que gaudi molt d’aquest relat, i dels enllaços ; hi trobareu alhora que un clar testimoni de devoció, una prosa extremament acurada que us farà tornar una vegada i altra a llegir-los.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5431545 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com