Repte CXL-B - L'horror.

Un relat de: REPTE CLÀSSIC

Proposat per: Carme Cabús (27 de juny del 2006)





Proposat per: Jeremias Soler (27 de juny del 2006)






Tema: "Picasso"





Extensió aproximada: 200 paraules





Condicions: El text ha de contenir les paraules "coratge", "fustam", "creació" i "llibertat"





Durada: 24 hores





Guanyador/a: Joanra







Text guanyador:



"L'ha feta vostè, aquesta cosa tan horrible?" Aquestes van ser les paraules que va pronunciar un oficial nazi en veure el Gernika de Picasso a l'estudi del pintor.

Realment, el que hi ha en aquesta pintura és horrible: rostres i cossos, humans i animals, deformats pel patiment, deformats per la crueltat i per la incredulitat, deformats també per la perspectiva de Picasso, un revolucionari de l'art, un pintor que va decidir que el que estava lluny no havia de dibuixar-se, necessàriament, petit, i que va donar llibertat a l'espai per ensenyar-nos, l'un al costat de l'altre, els dos perfils d'una mateixa cara.

En alguna terrassa de París, dins el seu estudi, o bé de tertúlia amb els seus amics, Picasso s'assabentà per un diari francès del bombardeig de Gernika, l'abril del 1937. Un bombardeig nazi amb instruccions franquistes. Una traducció a l'alemany de la pitjor obra espanyola.

A Picasso l'horroritzava l'horror. Les fotografies del bombardeig, els testimonis, la impotència dels qui el van patir, van formar una massa difícil de digerir. Quan sentim dolor, quan ens trobem, com per encanteri, arraconats, incapaços d'entendre, sols, en aquests moments coratge i creació convergeixen en la mateixa cosa: en l'opció difícil, en l'esforç de sobreposar-se, en deixar de banda lamentacions estèrils, en treure el millor d'un mateix i oposar-se, enèrgicament, a l'estupidesa.

Coratge i creació van ser les eines de Picasso quan, amb l'encàrrec de ser exhibit al pavelló espanyol de l'exposició internacional de París, el mateix any del bombardeig, va pintar aquest monument a l'horror, una taca que no marxa en la història de la humanitat. Com va dir ell mateix, no es tracta d'una pintura per a decorar-nos el menjador de casa; és un atac a la guerra, un atac a l'horror, des de l'horror.

"L'ha feta vostè, aquesta cosa tan horrible?", ressonaren contra les parets i el fustam del seu estudi les obtuses paraules d'aquell oficial. Un oficial que sentí ressonar, per molt més temps encara, dins el seu cap, el que Picasso, més savi, més humà, des de la tranquilitat de qui mira el món, i el comprèn, li respongué: "No, són vostès, que l'han feta".






Entrega de premis: Les declaracions del guanyador/a





Altres textos presentats: Resta de participants

""



Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de REPTE CLÀSSIC

REPTE CLÀSSIC

254 Relats

351 Comentaris

283845 Lectures

Valoració de l'autor: 9.58

Biografia:
Ets un/a guanyador/a del Repte? Felicitats! Aviat veuràs el teu relat publicat!

QUÈ és un REPTE ? Molt fàcil :

El Repte, és una proposta que ha sorgit entre els autors i lectors de Relats en català. Es tracta d'un exercici narratiu que combina imaginació i destresa. S'ha d'escriure un relat sobre un tema concret que tingui entre dues-centes i mil paraules, quatre de les quals estan predeterminades i cal incloure-les de forma obligatòria. El Termini de presentació dels originals el tria el Jutge, que és l'anterior guanyador. Amb una setmana sol ser suficient. Els nous Reptes es pengen al Fòrum i en el mateix post: els relats que optin a guanyar.

La persona que resulta guanyadora tria el nou tema, les noves paraules i valora els relats que es presenten al nou Repte decidint-ne el corresponent guanyador. I així successivament.

Us hi animeu ? ;)

Ets el Jutge d'aquest Repte i has decidit qui és el/la nou/nova guanyador/a del Repte ?

Bé! Ara has de publicar-lo aquí.

El nom d'usuari és: guanyadordelrepte
La contrasenya la pots demanar al FÒRUM o al correu electrònic de l'ARC (l'Associació de Relataires en Català).

Clicant AQUÍ trobaràs La PLANTILLA!


Encara no saps de què va el Repte? Fes un cop d'ull als relats que ja hi ha publicats. Per més informació, pregunta al FÒRUM!

A reptar s'ha dit!