Poema-Recepta

Un relat de: Macedònia

Una recepta "poetaria", prevista d'uns ingredients opcionals tots ells. Junt amb un ramet d'imaginació per a crear, un polsim de musicalitat i de quatre en amunt frases o versos ben ordenats i ubicats en el seu entorn. Anem a veure què necessitem per a crear un poema ben màgic, ben treballat i ben estructurat:

Ingredients:

Al·literacions amb conjuncions,
Al·literacions i anàfores,
Antítesis de diferents tesis,
Asíndeton,
Comparacions, aquelles semblances,
Encadenaments
de versos i estrofes,
Epítets o adjectius que ressalten,
Hipèrbatons que destaquen,
en aquell ordre en què rauen,
Hipèrboles hiper-mega sensacionals,
Interrogacions retòriques?
Ironies de la vida,
Metàfores de les que res és com es beu i tot és com s'assaboreix,
Metonímies com elles disfressades.
Paradoxes com que sóc aquí i allà.
Polisíndetons i polisíndetons i polisíndetons.
Hiats i sinalefes arreu on aneu,
Amb elisions on hi hagi necessitat,
Art Menor sense cesura,
Art Major amb les seves cesures i hemistiquis,
Ritmes amb jocs de síl·labes àtones i tòniques,
Rimes consonants, assonants, masculines, femenines, esdrúixoles, internes, fàcils o riques,
Rimes encadenades, creuades, caudades, monorimes, cap caudades, unisonants,
Rimes falses, versos blancs, versos lliures,
Estrofes apariades, tercets, quartets, etc.

Preparació:

Es fica tot, o part en un Word, que pot ser la versió del 97, del 2000, del 2003 o del 2007 (amb l'avantatge que algunes versions posseeixen corrector de català). Però, inclús podria ser un "Bloc de Notes" (virtual o de paper). Prèviament a l'escriptura, s'inspira i s'expira lentament, es deixa la ment en blanc, broten les idees que agafen forma de paraules i llavors es tecleja o s'escriu directament al paper. Si es tecleja a l'ordinador, la correcció del gust és més fàcil, se li treu palla i se li afegeix un polsim de sal si cal. El sucre treu l'acidesa, i si em permeteu, és aconsellable deixar brotar la inspiració, que la sang flueixi per les vostres venes i ramificacions, que brollin les frases com ho faríeu parlant. Si cal es fa un petit esquema, o un "Brainstorming", perquè les idees concebudes primerament, no són les definitives tot sovint. Cal madurar cada paraula, cada ubicació en el context, cada conjunció és importantíssima, cada adjectiu ha d'estar col·locat en el lloc precís, amb el seu determinant precís, en gènere i nombre. Feu-vos valer d'un o varis diccionaris, us ajudaran a cercar la paraula correcta o més adient. Es deixa coure, a foc lent, la mescla, que vagi agafant cos, color, forma, textura, que el text agafi consistència i quedi ben lligat. Fetes les modificacions oportunes, un cop cuit i daurat, es deixa refredar, si pot ser en el Disc Dur o en la carpeta "els Meus Documents".

Acabat:

Es pot deixar reposar una estoneta, mentre fas un refresc o berenes una mica i després hi tornes. Veuràs que el text ha agafat cos. Potser hi trobes alguna trava, que es pot solucionar fent-li petits retocs: alguna coma canviada, un paràgraf més, un punt i coma aquí, un accent que em faltava, una lletra majúscula que em sobra, errors tipogràfics que cal esmenar en darrera instància i que donen aquell toc de perfeccionisme i bon gust, per a un plat ben cuinat i ben treballat per part d'un autor que aspira a ser llegit per poca o molta gent, però que, en qualsevol cas, estarà penjat en una xarxa d'Internet pública i a l'abast de tothom.

Presentació:

S'hi afegeix un comentari senzillet i breu a la presentació, tot depèn de l'originalitat de l'autor i de les ganes que tingui de comentar-se ell mateix o introduir el seu text a la pàgina de http://www.relatsencatala.cat, on molta gent ho llegirà. Alguns no ho percebran transcendent, altres s'hi deixaran caure pel teu escrit, altres passaran de llarg, altres hi deixaran un petit o extens comentari. Depenent de qui sigui l'autor del text o la valoració del mateix, inclús del nombre de poemes o relats que tingui aquest autor, per no dir dels comentaris que ens hagi fet ell a nosaltres, que també és important, depenent de moltes variables, serem comentats i valorats positivament o no, segons els nostres mèrits, segons els demèrits dels demés, inclús de la simpatia que desperta un títol o altre. En qualsevol cas: Tot en format digital i a la web de "Relats en català".

I apa! Bon profit i a gaudir!

Comentaris

  • M'ha cridat l'atenció aquest Poema-Recepta...[Ofensiu]
    llamp! | 21-03-2010


    ... per com està de ben escrit i ben explicat. Potser que t'hi dediquéssis a la poesia, no creus?

    llamp!


l´Autor

Foto de perfil de Macedònia

Macedònia

4 Relats

2 Comentaris

4498 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Sóc la forma no calòrica de fer perdre la gana i acabo de néixer a les 00:36 d'un 3 de juny de 2008.

MACEDÒNIA

Ingredients (per a 6 persones)
(A triar entre aquestes fruites):

Albercocs, cireres, kiwis, litxis, maduixes, mandarines, meló, mangos, nespres, peres, pinya, plàtans, pomes, préssecs, raïm, síndria, taronges

Suc de taronja i/o llimona
Sucre blanc, sucre morè o sacarina en pols
Vi dolç: mistela o moscatell

Preparació:

Primer netegem, pelem i tallem la fruita, tenint en compte la quantitat que en necessitarem pels 6 comensals. Es pot tallar a gust de l'artista: a quadrets, a daus, a llesques o a tires.

Tot seguit la posem en un bol gros. Espremem suc de taronja i/o llimona suficient per cobrir la nostra creació.

Reguem l'amalgama de fruites amb suc de taronja i/o llimona.

Bategem la barreja amb una petita dosi de vi dolç.

Espolsem el sucre o la sacarina al gust.

Deixem macerar la barreja un parell d'horetes a la nevera.

Servir en bols petits individuals.

...I ja tenim els postres a punt! Bon profit!

Mail de Macedònia