PARLEM D’AIGUA.ALGUNES REFLEXIONS

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Aigua del planeta terra, algunes dades interessants, ara que quasi no tenim aigua per beure.

El nostre planeta és un espai tancat, no entra ni surt aigua,  disposem actualment de la mateixa quantitat de la qual disposaven els dinosaures fa 65 milions d'anys.

Els oceans, que cobreixen dos terços de la superfície terrestre amb una profunditat típica de 3.000 a 5.000 metres.

Les glaceres que cobreixen part de la superfície continental. Sobretot els dos casquets glacials de Groenlàndia i l'Antàrtida, però també glaceres de
muntanya i volcà, de menor extensió i gruix, en totes les latituds.

L'aigua subterrània, que es troba embeguda en roques poroses de manera més o menys universal.

Les banquises, capes de gel marí flotant d'entre 1 i 20 metres de gruix.

Llacs i rius, aigua circulant.

L’anomenada aigua “ es espera de consum”  que és aquella emmagatzemada en conduccions de transport - generalment en pèssimes condicions - , i que malgrat no s’ha calculat  mai, ni de forma aproximada és una xifra estratosfèrica. Penseu només en les urbanitzacions i segones residències a les comarques del Vallès, Occidental i Oriental.

En l'atmosfera en forma de vapor d'aigua i núvols.

En la biosfera, formant part de plantes, animals i éssers humans. Aquest és un punt interessant, l’augment de població, suposa una “ retenció “ de molt impacte. Més persones és igual a Menys aigua disponible 

Tota l'aigua del planeta es pot classificar en aigües oceàniques (l'aigua present als oceans) i aigües continentals, on trobem tots els altres dipòsits d'aigua. El contingut total d'aigua del planeta s'estima en 1.400 trilions de litres, aproximadament 1,4 × 1021 kg. La major part, un 97,23%, l'emmagatzemen els oceans; els casquets polars un 2,15%; i els aqüífers, la veritable reserva per a l'home, un 0,61%. Els llacs contenen el 0,009%, mentre que la xifra disminueix als mars interiors a un 0,008%. La humitat del sòl acumula el 0,005%, l'atmosfera el 0,001% i els rius tan sols un 0,0001% del total. Aquesta quantitat ha estat circulant sempre per la Terra, originant i conservant la vida en ellaAixò cal posar-ho en context, i dissortadament en els nostres dies, la critica situació econòmica ha donat lloc a la desamortització dels drets socials i polítics de la ciutadania, això explica que pagesos i ramaders, es manifestin arreu  per reclamar que se’ls doni un tracte humà,  amb unes administracions acostumades al  MANDO y ORDENO, que traslladen la SEVA FEINA als ciutadans, que els imposen la CITA PRÈVIA, que NO els  atenen en situacions de necessitat, i que els aboquen al patiment infinit i/o la mort en llarguíssimes LLISTES D’ESPERA, .., ens temem que caldrà fer alguna cosa més que tallar carreteres, autovies i autopistes. Colpeix la lectura de noticies com " Decenas de personas jalean a los narcos mientras asesinan a dos agentes de la Guardia Civil en Barbate"  Tantes va es gerró a sa font, que acaba per deixar-hi s'ansa o es coll. Qui ho vulgui entendre que ho entengui.Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432711 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com