L'ombra

Un relat de: Josep Maria Panadès López
Es projectava amb una nitidesa que esgarrifava. Una forma humana en moviment. Cada nit, a la mateixa hora. Esporuguit, em cobria amb la flassada per no veure-la. No gosava dir res als pares. Sempre em deien que havia de ser valent, que si veia quelcom que m’espantava havia de fer-li front, plantar-li cara.
Així doncs, a la quarta o cinquena nit, no ho recordo ben bé, em vaig alçar del llit disposat a descobrir el significat i l’origen d’aquella silueta fantasmagòrica que, desplaçant-se per la paret de la meva cambra, em resultava tan esfereïdora. Les cames em feien figa però ho havia de fer.
I abans ho hagués fet. La imatge que tant em pertorbava no era més que una ombra, la que produïa algú des de l’altra banda del pati de veïns. Les nostres galeries donaven davant per davant. L’home ─els pares me n’havien parlat─, era un sastre i tenia el taller a casa seva. Pel que semblava, doncs, feia hores extres, aprofitant la tranquil·litat de la nit. Un llum potent projectava la seva ombra tot just a la paret de la meva cambra, aprofitant que res barrava el pas al raig lluminós d’aquestes caloroses nits d’estiu, nits de cortines, finestres i portes obertes. La llarga distància que ens separava amplificava i distorsionava els moviments, que esdevenien en una imatge aterridora.
L’endemà, alleugerit, els ho vaig explicar als pares. Volia demostrar-los que havia estat valent. Però, tot d’una, vaig empal·lidir en sentir la resposta del pare.
─L’home del davant? El sastre? Però no diguis bestieses. Aquest home és mort i ben mort. Fa dies que el varen trobar estès al terra del taller. Algú deuria entrar per robar i el va matar, pobre home! El més curiós, però, és que diuen que la porta del seu pis era tancada per dintre.
I al veure la meva cara d’espant, continuà:
—Potser el va matar un esperit, he, he. Apa, ves a fer els deures, i ara no t’encaparris amb aquesta història, que et conec. Ets ben capaç de veure fantasmes per tot arreu.
El cas és que ara és aquí. No el fantasma del sastre, sinó el del seu botxí. En realitat no sé ben bé qui és o què és. Es veu que feia temps que rondava pel barri buscant un descregut a qui valgués la pena castigar. Ara, un cop feta la feina encomanada, casa nostra ha estat la seva següent destinació.
M’ha dit que fou l’ombra del veí que ens va assenyalar i el va deixar entrar, i que ara és el torn del meu pare. Em sembla que no li diré res, no pensi que és una altra de les meves besties.

Comentaris

  • Dóna vida al teu relat[Ofensiu]
    Joan Carles Jorba | 13-03-2022 | Valoració: 10

    Bon dia Josep Maria, m'agrada el teu relat, això t'ho hauràn dit varies vegades. T'escric per dir-te que jo també n'he escrit alguns fa uns anys, no es que vulgui engrescar-te a llegir-ne algún, això no cal.
    Tinc un canal de Youtube anomenat "Quartamensió" on explico els meus relats i els hi dono visibilitat. Si t'interessa fer-ne algún així?
    Pots veure més o menys com queden. Tinc molt poques visites però voldria fer-ne de més autors senzillament perquè sóc aficionat a fer muntatges de postproducció i edició de vídeo i el més important... sense ànim de lucre de cap mena. Ho faig per afició i sense cap intenció que no sigui passar una bona estona imaginant cada relat. Podem quedar vía mail i parlar-ne si vols i sense compromís. Fins i tot si vols gravar tu mateix la lectura i jo m'ocupo de donar la part visible amb una bona introducció i cercant imatges tal com pots comprovar en els meus relats. De fet, es poden fer mil coses. Bé, no et molesto més, només dir-te que havent llegit el teu relat, pot quedar xulo.
    Repeteixo i et dic sincerament que no tinc cap intenció que no sigui senzillament fer coses com les que pots veure al canal de Quartamensió, fins i tot en alguns relats poso la meva cara on faig més o menys una sinopsi del propi relati.
    Bé, sense cap altre particular, vull dir-te que el teu relat mola molt.
    Gràcies per aquests dos minuts que dura fent-nos volar la imaginació. Salutacions!!!
    El meu correu: quartamensio@gmail.com
    Joan Carles

  • Caram![Ofensiu]
    Prou bé | 15-01-2022 | Valoració: 10

    Un relat que explica molt bé moltes coses: la por irracional, el valor, la incomprensió dels grans davant el que diuen els nens, la lògica final de la història.
    Amb total cordialitat

l´Autor

Foto de perfil de Josep Maria Panadès López

Josep Maria Panadès López

62 Relats

69 Comentaris

37764 Lectures

Valoració de l'autor: 9.64

Biografia:
Nascut a Barcelona l’any 1950 i havent estudiat biologia i farmàcia a la Universitat d’aquesta ciutat, he treballat un grapat d’anys a la industria farmacèutica, però no ha estat fins fa poc, quan vaig passar a millor vida, de la laboral a la del jubilat, s’entén, que vaig decidir emprar part del meu temps de lleure a escriure amb un estil que rés té a veure amb el llenguatge burocràtic i tècnic de les instàncies i informes als que tant de temps he dedicat al llarg de la meva vida.
Ara, lliure de tota imposició i condicionants, faig volar la meva imaginació i satisfaig les ganes de contar tota mena d’històries i reflexions posant-les, una a una, dins dels blogs que he creat, en castellà (retales de una vida, cuaderno de bitácora) i en català (en català si us plau).
Escriure en català ha estat un repte autoimposat, el d’escriure en aquesta llengua que tant estimo però que mai vaig poder aprendre a l’escola i que és el meu vehicle quotidià de comunicació verbal. Ara només espero la benevolència dels meus lectors i lectores.