LES SITGES IBÈRIQUES DE LA TORRE DE CLARAMUNT. ANOIA

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Una sitja és clot profund a la terra, i més tècnicament, una cavitat subterrània destinada a guardar-hi productes collits del camp, especialment cereals.

Per veure-les i recollir-ne imatges anàvem el Feliu Añaños i Masllovet i l'Antonio Mora Vergés; el lloc - senyalitzat per l'Ajuntament de la Torre de Claramunt - és de fàcil localització :

Tallat per la carretera BV-2134, que comunica el nucli urbà de la Torre de Claramunt amb la carretera C-244 d'Igualada a Sitges, es troba situat al peu de l'antic camí, del qual en queden alguns trams amb les roderes dels carros marcades al travertí, que comunicava la Conca d'Òdena amb el Penedès.

Es tracta d'un camp de sitges excavades al travertí, de formes rodones i ovoides, algunes d'elles comunicades entre sí. Els materials recollits al lloc corresponen a ceràmiques ibèriques, teula i dolium romans i ceràmiques grises alto medievals, el que fa pensar en un lloc d'hàbitat amb una llarga tradició deguda a la seva privilegiada ubicació prop d'una important via de comunicació.
Explicat de forma planera , són forats excavats a la roca (travertí, així se li diu a aquesta mena de roca calcària) i servien per emmagatzemar els cereals.

Cal pensar en una evolució que anirà des del caçador recol·lectors, fins als agricultors i pastors; per a tots els cereals eren molt importants, tant per a la seva alimentació, com per vendre'ls i/o intercanviar-los amb altres pobles.

La tècnica de funcionament era simple : un cop feta la collita, el gra es guardava en aquests dipòsits; es cremava palla per treure l'aire i es col·locaven al damunt unes tapadores fetes de ceràmica.

Més enllà del cartell, el lloc presenta un estat d'abandó i brutícia; els estralls d'aquest hivern; nevades, pluges,.... son del tot visibles, i atesa la llunyania de la Plaça de Sant Jaume, pensem que continuarà així de forma indefinida.

© Antonio Mora Vergés

Comentaris

  • em pensava que el nom de sitjes també s'aplicava als dipòsits cilíndrics que es veuen a la vora d'algunes carreteres del nostre país

  • és estrany que no hagis comentat els fòssil, si és que parles de La Pobla de Claramunt.

    *******

    Antonio, a mi m'agrada llegir,més, com que tinc poca formació (tal com dic a la meva biografia vaig deixar l'escola als 12 anys), doncs, tinc per aquest motiu moltes llacunes d'ignorància.
    La pàtina de cultura que tinc em ve del temps que he estat amb el meu marit. Ell sí que era una persona de gran cultura i coneixements. A més era autodidacta.

    Estic llegitn escrits teus que em recorda molt el que m'explicava ell. No els comento per qué no sabria expresar-me. Encara que moltes coses no les entengui, m'agrada llegir-ho. Si no ho entenc al moment, ho aparco i com en un trencaclosques, posteriorment vaig desxifrant i encaixant les paraules fins que tenen algún sentit per mi.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432336 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com