Les plantilles màgiques

Un relat de: Ferran de Montagut

"LAS PLANTILLES MÀGIQUES"


Segon capítol, recordem una mica com va acabar el primer: El Joan havia trobat unes plantilles un una calaixera, que li varen semblar especials, ja que amb elles podia caminar mes be, amb elles posades era un altre persona.
****************

En Joan, tenia gana boja de sortir al carrer, s'aixecà i recollir aquelles empolcinades sabates, es va treure de nou las pantufles, s'assentà, va treure els cordons de les velles sabates, posà de nou les plantilles al dins i com el conte de la "ventafocs", intentà posar de nou els seus peus a dins d'elles, però aquesta vegada amb l'ajuda d'un calçador, desprès de barallares i batallar hi molt, per fi ho va aconseguir, primer es va pogué posar el peu dret, llavors enfilà de nou els cordons, l'esquerra no li volia entrar, el Joan s'esforçava però el peu esquerra dins la sabata no hi volia entrar, per a fi desprès de molts suors i esforços i suar tinta, el peu va entrar dins aquella sabata, en aquell dolorit peu, també un cop dins els colocar els cordons igual com havia fet en el peu dret, fent al acabar una llaçada tant a l'un com en el altre, li va també costar dons els cordons no arribaven per fer las llaçades, però el Joan va fer l'impossible fins que varen quedar les dues una mica lligades, llavors s'aixecà i va provar de donar unes passes, un pas rera l'altre amb por i ¡oh! Altre volta miracle! Aquelles plantilles noves, però empolsinades que no havia pogut dur mai, ara li anaven de meravella era com si no dues res als peus, ho hi ha mes a mes còmode, els peus ni les cames ja no li feien cap mena de mal.
El Joan molt content per allò que massa be no entenia, es va posar la jaqueta, dons al carrer feia fred i tot content com feia anys no ho estava, s'encamina cap el carrer, en sortir; caminava presuros, saltava, las gents que ells trobava pels carrers no el coneixien, no l'avien vist mai axis, ell content saludava a tothom, les gents no es feien cabal, i deien amb veu baixa: Però si es aquell home que arrossegava sempre els peus quant caminava i que quasi be no sortia mai de la seva casa.
L'home, anava tot content, dins el que podia sens diners a la butxaca, però si molt content i alegre, dons allò que li passava valia mes que tots els diners del mon junts.
El Joan s'encaminà, sens donares conta fins la plaça de l'Església, allí va trobar a un bon amic de la joventut i que feia molt temps no s'havien vist, s'abrasaren i parlaren una mica de tot i també dels bons temps de la joventut, recordaren moltes coses bones i que ja mai mes tornarien a passar, per al Joan allò li va semblar glòria aquells records... Tot allò que havia passat i estava passant, fins i tot li va semblar que somniava, que no podia ser, ell no era el mateix, tenia por de que en un moment donat, aquest bonic somni s'esvaïes i es trobes de nou assegut dins casa seva ple de mals i carrincló com sempre.
L'amic, que anava amb la seva dona, es despedi i va marxar, en Joan es trobar enfront la porta de l'Església, aquella Església que li portava tants i tants records de la seva joventut i que feia tant de temps d'allò, i tant de temps que no havia entrat en ella, qui sap si per estar capficat en la feina quant treballava, o per la feina que ella havia fet que no li permetia anar hi, ja que la seva feina davant dels ulls de Déu, no era ven vista, qui sap; el Joan en aquell moment va sentir les campanes que cridaven a la Missa vespertina, el Joan es mirà el rellotge i observar que era al punt de les vuit del vespre, ell; sens saber el perquè, els seus peus varen començar a caminar i s'endinsaren cap dins l'Església, el Joan es trobà dins, quan de temps feia? Es segué a l'últim banc i en aquell precís moment li passaren com si d'una pel·lícula, es tractes pel davant de ses ulls tantes coses, tota una vida anterior de la seva joventut, aleshores, tant i tant llunyana; com os he dit s'assentà al últim banc. Abans sempre anava mes endavant, però el lloc avui li sembla adient i be, mirà, ja no coneixia a ningú, tot allí eren cares noves, el Joan també recordà al seu pare que quant ell era molt jove casi un infant el pare passava la safata dons era de la junta parroquial el tresorer, i la mare tocava aquell orgue, tocava tant i tant be! desprès el Joan va recordar a la seva germana petita que amb els pocs anys ja era molt petita ja tocava la Missa, aquell ofici de la festa Major amb l'orquestra Amoga sols amb sols sis anys, ella va continuar la carrera de la mare, mes... Tant la mare com el pare com la germana petita ja no eren ningú dels tres en aqueix mon, d'aquella bonica i avinguda família sols quedava ell i una germana mes gran, ningú mes, ara avui ell no sabia qui tocaria aquell deliciós orgue, potser que ni de bon tros el tocaria tan be com la mare o la germana. Va tancar sos ulls i escoltà. Varen començar la Missa, el Joan estava content, li semblà que estava de nou integrat a la societat.
Aquella Missa li semblà glòria, el senyor rector la va començar en castellà, els cants i alguna altre cosa els deia o feien hem Català i al Joan li semblà una espècia de Missa mixta, allò no ho trobà be, o tota em castellà o tota em Català, però va pensar que era una nova moda, ja que ell feia tant temps que no hi entrava.
Llavors al ofertori passaren la safata unes senyores que quant arribaren a l'altura d'ell, el Joan no hi pogué tirar res, dons res tenia, potser va ser l'únic que en tota l'Església no i tirà, no ho se. La Missa s'acabà, en el Joan li va semblar curta, com que allí s'hi trobà tant be.
Els feligresos varen anar desfilant, i el Joan s'hi quedar allí assegut recordant, recordant moltes coses, no os podré dir mai exactament el que aleshores, ell va recordar, però jo suposo que tot el que duran la seva llarga vida li havia passat, allí es retroba amb si mateix i amb Déu i amb la veritat, amb la seva veritat, mentre tot això passava, va notar que una ma li tocà l'espatlla, era el senyor rector que li deia que anava a tancar, el Joan s'aixecà i s'encamina a la porta i desprès de desitjar-li una bona nit, es trobar de nou al carrer molt content i s'encamina cap a casa seva, per menjar alguna cosa, els peus li semblaven que fins i tot li volaven, aquelles plantilles eren vertaderament màgiques!
El Joan, no ho va saber mai que aquelles plantilles eren vertaderament màgiques, i tampoc va saber mai que fou Déu, qui les posar a les seves mans per poder-se retrobar amb el camí de la veritat. Amics lectors podeu ven creure que va retrobar la pau, pau tant d'esperit com de la seva ànima i també li calmà aquell terrible dolor de les seves cames i peus, foren aquelles plantilles? No ho sabrem mai. Aquelles plantilles l'encaminaren sens ell saber al seu camí que feia tant temps havia perdut, a la gràcia de Déu, que també feia molts i molts anys tenia perduda. Jo crec que en realitat el varen ajudar els seus estimats pares, avis, germana i promesa que l'havien ja precedit a la mort: Per a retrobares a ell mateix. Des de llavors mai mes es quedar sol, va ser molt mes sociable, no va tenir mai mes aquella soledat, va fer amics, se li arreglaren per si soles les coses i gràcies a aquelles plantilles, es retrobar amb el camí de la veritat, que ja feia tant temps havia perdut.
Fi
Epíleg:
Cada un de nosaltres o vosaltres, estimats lectors a casa seva i te alguna cosa màgica, busqueu calaixeres, armaris i calaixos, busqueu be jo estic segur que dins d'ells alguna cosa i trobareu, teniu-ho per segur, i si mai esteu en el cas del Joan, potser os anirà tan be com a ell.
Escrit per Ferran de Montagut, escrit avui aquest segon i últim capítol el dia 8 d'Abril del 2003, en el meu estudi del "MAS EL SOL SOLET" el del "PATI VERD" Comarca de "L'ALTA-GARROTXA" Pirineus de (Girona) Catalunya.
El primer capítol fou escrit el 10 de Octubre del 2002 en el llavors meu estudi de la Comarca del "MARESME" amb spdònim de "Karina" avui "FERRAN de Montagut".
Notes: Aclarativas, aquesta història no ha passat mai, es sols un producte de la meva ment, no te cap mena de relació amb ningú, no li donguin mes voltes no hi ha cap mes explicació. L'autor. Ferran de Montagut
E-mail: demontagut@yahoo.es ferran_de_montagut_cos@msn.com mas_el_sol_solet@hispavista.com deMontagut@todobaja.com etc

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Ferran de Montagut

Ferran de Montagut

742 Relats

282 Comentaris

890378 Lectures

Valoració de l'autor: 9.56

Biografia:
Home ben conservat, nascut en una diguem família de la posguerra de la clase mitja, jo vaig cursar el meus primers estudis en el col·legi de LA SALLE, de la població de Premià de Mar (BCN) fill de poetes i concertistes de piano, mai he publicat res, quant dic que no he publicat res vull dir que mai he fet cap llibre, potser no he tingut l'ocasió o no l'he buscat, escric des de l'edat de quinze anys, ja se que faig milers de faltes ortogràfiques, però en el meu temps ningú ens ensenyava a escriure be nostre llengua. Hi avui en dia ja no en tinc cap gana d'aprendre be a escriure, ja hi han correctors en les Editorials per aqueixos casos, amb tal de que os agradi la meva manera d'escriure vull dir el poema novel·la ho el relat, ja em dono per satisfet. Havia publicat poemes i relats i receptes de cuina tant mateix novel·les per a capítols, en un diari d'Argentina en la ciutat de Chascomús en el diari es diu EL IMPARCIAL, i avui encara en tinc, també a la ciutat de Jalpán a Mèxic hi en el diari cultural "SIERRA GORDA" que sols surt els diumenges o festius. Aqui a Catalunya faig critiques en elgun diari de tant en tant. No crec que sia dolent dir que pinto des de l'edat de vuit anys, havent guanyat amb la pintura alguns premis, aquí soc des de fa molt i molt anys fotograf artistic del que tant de la pintura com de les fotos faig exposicions sovint, m'agrada fer treballs manuals, m'encanta cuinar, fer una bona cuina, escric receptes de cuina amb fotografies, es llástima que en aquesta web no les posin dons seria una gran cosa de mes a mes, un apartat de de cuina amb fotos. He guanyat varis premis de receptes de cuina en la web de http:www.joescric.com/ i en alguna emisora de radio local em reciten els meus poemes hi en algunas m'escenifiquen elguns del meus contes. Des de molt jove que em vaig dedicar a l'hosteleria, soc nat un 12 de Gener del 1940; Capricorni per mes dades i m'agrada tot el que faig, en l'actualitat soc divorciat tinc dos nois i una nena casada feliçment, d'ella tinc dos nets nen i nena el meu primer net es diu Nil i sols te tres anys que complirà el 1 d'Octubre 2005, la nena es diu Paula es molt maca com la seva mare la meva estimada filla, es una preciositat, jo des de ja fa uns anys visc en solitari en aquesta preciosa vall dels Pirineus de (Girona) en una casa a quatre vents de nom el "MAS EL SOL SOLET" En ella ens reunim per Nadal el 26 , tots cada any des de en fa molts anys el dia de Sant Esteva per a dinar en família. Aquesta foto que mostro soc jo, d'arrera hi ha una nevada tal com ha de ser, pel lloc que visc. Be dons ara ja sabeu quelcom mes de mi! Una cordial salutació a tots i totes els que em llegiu,
del Ferran de Montagut que es el meu spdònim, ja que en realitat de la vida el meu nom i llinatjes es Ferran Mujal i Naspleda, obstant... (Ferran de Montagut diu que la seva frase inventada per ell es la següent... TAN EN LA CARRETERA COM EN LA VIDA PER MES QUE CORRIS MAI ARRIVES A SER EL PRIMER!)