L'àvia centenària i la catenària

Un relat de: Mena Guiga
S'anava endormiscant, extenuada, mentre somreia adorablement, la Loongkoonan. Darrere d'ella, en una paret d'un sèpia clar, la seva darrera creació, acabada de penjar al costat de les altres, seguia mostrant tota la seva força. La dona negra, de cent tres anys, escanyolida i encongida en una cadira de rodes, no perdia aquell somrís. El fotògraf copsà la bellesa en la figura i en l'obra i se sentí inexorablement traslladat a un món de somni, on imatges d'un cromatisme ancestral l'omplien d'energia sana i guaridora. Sí, la Loongkoonan era una bruixa artista i en alguna altra vida s'havien estimat.

Cada quadre, esquitxat de tons virolats sàviament, intuïtivament combinats amb formes giragonsaires o mandàliques, restituïa un record, el tornava vividíssim, però amb excessiva celeritat: només en podia copsar una intensa emoció que li feia tremolar cada cèl·lula.

L'anciana, amb la vista borrosa, assentí quan ell la mirà amb posat interrogatiu-confirmatiu.

Jeff acostà amorosament un coixí a la dona gran abans que li pengés el cap i li féu recolzar. Els ulls, dominats per Morfeu, empetitiren. I els cabells blancs, que endevinava d'una flonjor meravellosament estranya, es movien lleugerament amb copets d'aire que impedien sentir tanta xafogor en aquells dies de canícula.

Abans de cloure les parpelles, la Loongkoonan va murmurar:

-Com una catenària.

El periodista de cultura peculiar les entengué perfectament.

-Sí: com una catenària.

El van impactar. L'ànima va sotsobrar I Jeff va haver d'asseure's a terra, contra un moble de fusta fosca sense corc perquè tenia un caràcter. La respiració se li va assossegar i va reviure tots els trams que havia compartit amb aquella persona feia tant i no feia molt. Havien viscut just davant la via del tren, en una casa estreta i humida, amb un pati ple de tortugues pigallades que atipaven amb poma reineta i fulles d'escarola i que mai van deixar escapar: no moririen esclafades per cap comboi (ésser lent i traspàs ràpid eren de mal averany). En passaven cada ics y-grega temps. Mai, ni ell ni ella, es van avesar al sovintejarie so trepidant de la presència de la cuca de ferro que feia trontollar l'habitacle. Contemplaven, des d'una finestra ridícula i pseudomedieval, la línea de la catenària i feien com si la reseguissin amb un dit índex. Aquella estesa de cables, invariablement, formava part del cada dia. Ella la copià en una tira de fulls enganxats uns amb els altres per tenir més llargària i hi traçà la ratlla contínua. De tant en tant hi dibuixava una pinça d'estendre la roba amb una anotació important d'algun fet que compartien i que els enriolava, afligia, il·luminava (cada sentiment tenia un color). Quan el paper s'esgotava, en feia una altra tirallonga. Així tota una existència. Les closques de les tortuges, a vegades, picaven unes contra les altres: avisaven que tot fina.

L'home de quaranta-cinc anys perdé aquell somieig. La Loongkoonan seguia dormint: una admirable dona que als noranta anys havia començat a pintar, un recurs per tal d'entretenir-la a la residència. Qui havia de dir que el seu talentós potencial apareixeria a aquelles alçades! Els treballadors dels centre se'n feien creus. Amb nervi i paciència, ella plasmava tot l'amor dels seus i pels seus ancestres. Ella que havia recorregut la seva Austràlia a peu sense estar atenta als rellotges. S'amarava. La vida l'havia feta treballar feixugues hores, havia parit una extensa prole, havia passat malures, havia vist desgràcies, abusos... havia aguantat.


S'aixecà, s'acostà a la dona i la besà en el present, en el passat, en el somni i en la realitat.

Després marxà. Havia d'escriure la notícia.

Comentaris

l´Autor

Foto de perfil de Mena Guiga

Mena Guiga

879 Relats

930 Comentaris

438860 Lectures

Valoració de l'autor: 9.83

Biografia:
Sóc del 66.
I d'octubre.
I m'agraden les dues dades.


La vida.
El sentit de la vida és sentir-la, més que no escoltar-la.
Hi fan molt l'actitud i la voluntat (quin tàndem amb alts i baixos!).
He après que cal tenir-ho ben present (en cada moment present) i que si caic, caic, i si vull m'aixeco. I que a vegades cal ajuda, com també podem (hem) d'ajudar, sers socials com som. I de la patacada sempre alguna cosa en queda. L'ànima, però, no ha de voler aquest pòsit: el trascendeix, ha de fer-ho És molt més. El pòsit de la patacada és perquè el bon cervell se'n faci càrrec i ho integri. (com estic parlant! sóc jo?).

Entenc que som/podem ser/... : ànima-amor, entrega i unicitat, creativitat i complexitat.

'Sense pressa, sense treva', com deia Goethe, deixa-m'ho tenir clar, perquè...senzillament: és la vida.

L'escriure per què i per a què.

I seguir. Sent vulnerable i transparent (hi ha mesures, però el màxim possible), amb l'acceptació de les virtuts i els defectes.

La comprensió que dins aquesta vida n'hi ha unes quantes i que en el procés de canvi, en el fluir (puto verb! ...ara que pitjor és ''pillar') i els trams que comporta -mai indolors- és necessari. Per ser més qui sóc i per oferir la meva esfera, però també saber-la preservar (aquest fragment m'ha quedat un pèl 'miquelmartipòlic!: esfera, preservar) ;)

Mantra: jo agraeixo, jo estimo (aplicat o assajat, l'important és tenir-lo present).



Aquesta etapa que em fa abraçar-me, l'alegria en la tristesa i a l'inrevés. Si li dic 'maduresa' em foto una hòstia, perquè sembla com si la nena petita que duc a dins hagués de morir. I no és així. Me l'estimo.

Les queixes són mentides vestidetes de ganes de fer perdre somriures.

Abans la natura i les persones-persones que la matèria. Abans que el tenir, el ser. O un tenir-ser equilibrat, coherent i conscient. Gens fàcil, que els mots bonics i de compromís han de passar al nivell demostració-acció (hi ha ha graus, és clar).

I el món, tan tocat de tantes tecles...fa mal.

Si no hi ha res més allà dalt, en la serenor còsmica.... Sí que hi és. Abraçar el cel cada nit i escalfar-se amb els estels que brillen sense demanar res. I va a tongades.

Les paraules. El llenguatge. Els sons. Una màgia, quan està ben dut. Jo tinc la dèria d'escurçar noms propis...entre d'altres que qui em llegeixi-coneixi (és indivisible) captarà.

El 2018 he passat a ser VEGANA, la decisió més maca de la meva vida. Saber que no col·laboro gens en la indústria càrnica, làctica, d'ous, de la pell, de l'oci amb animals, de l'experimentació amb ells...fa estar millor. Crec, sincerament, que el veganisme és la llum del món i l'únic sistema redemptor.



****Tinc publicat un llibre de relats (tocant el tema eròtic, l'humorístic...i més): 'Al terrat a l'hora calenta' (Nova Casa Editorial). El meu primer fill gran. Els altres, contes per a infants, coescrits amb A.Mercader i il·lustrats per mi, són un dels rierols del feix que em conforma i va conformant.

butxaca5@gmail.com