La Venus de Nico Dobrac

Un relat de: Nicolau Poncell i Garcia
Imponent i tan bella com sempre, en mig de la sala d'exposicions del Museu del Louvre, la Venus de Dobrac se sent admirada però no se sent satisfeta. Fa anys que volta pel món, d'exposició en exposició, ha passat per les sales de museus com la National Gallery a Londres, el MoMA a Nova York o el Museu d'Art Mori a Tokio, entre d'altres que farien una llista molt llarga. Tot això va començar vint anys abans quan un dels crítics d'art més influents la va descobrir en una modesta sala d'Art a Barcelona, on el seu autor, l'escultor Nico Dobrac, havia aconseguit exposar-la.
En unes quantes setmanes s'havia convertit en l'escultura del moment, abans de mig any havia sortit a la portada de Time Magazin i ben aviat hom la considerava l'escultura més perfecte de tota la història de l'Art. Tot això havia omplert de satisfacció i orgull tant l'escultor, que ara era famós i podia vendre bé les seves obres i deixar de passar pena, com a ella mateixa que se sentia tan admirada que hauria enrojolat si hagués estat possible. I fins i tot altres estàtues amb que coincidia en aquest periple li ho reconeixien.
Però ara ja fa temps que en el més profund del seu ésser ha anat covant un estrany sentiment. A tot arreu on va, la gent, experts i profans, admiren la famosa Venus de Nico Dobrac i, tot i que al començament la vanitat l'havia encegat, ara s'adona que, en el fons, tanta admiració va dirigida al seu creador i això li cou. I s'adona que fa temps que l'ha començat a odiar perquè, ni que sorgís de les seves mans, l'obra d'art és ella i hauria de ser coneguda pel seu propi nom, Eva li agrada, i l'haurien d'admirar pel que és: Eva la Deessa estaria bé.
Ha decidit que això no pot continuar així i que hi posarà remei. I avui, quan en Nico ha passat com tantes vegades a dir-li bona nit, ella se li ha tirat a sobre i l'ha mort. Una breu nota de premsa dirà: "Famós escultor mort en un estrany accident, aixafat per la seva escultura més famosa que ha quedat irremeiablement malmesa."

Comentaris

  • Una escultura famosa.[Ofensiu]
    PERLA DE VELLUT | 28-12-2018 | Valoració: 10

    Molt bon relat, i amb molta imaginació, on Nico Dobrac, li va caure l'escultura a sobre, doncs quines coses passen, je je je... Realment molt bé aconseguida, Fremen.
    Una salutació...
    Perla de Vellut

  • Gran final[Ofensiu]
    Loira Durban | 20-12-2018

    Un final molt encertat. Les meves estàtues també m'acaben abandonant perquè al final s'esfumen com dues "Quimeres". Molta sort!

    Marta

  • Glups![Ofensiu]
    E. VILADOMS | 19-12-2018

    Glups! Bon final, Nico-Fremen.
    Els escriptors correm el mateix perill?