LA TORRE LLUCH DE SANT CUGAT

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Quan ens aturàvem davant la tanca de ferro de la La casa Lluch o casa Vasconcel, la Maria Vila Massagué, ens deia al Joel Noé Diaz Vila, i l’Antonio Mora Vergés que no podríem ‘veure’ la casa; portem molts anys voltant per Catalunya, i sortosament no ens manquen els recursos, i aconseguíem veure i retratar la casa , i fins la torre del molí d’aigua; ens quedava un dubte per resoldre que consultarem a l’arxiu Gavin, i té relació amb un petit annex que podria haver estat, o ser encara una capella.

De l'edifici, situat al començament de la carretera de la Rabassada , en un terreny boscós al peu de la serra de Collserola, llegim que fou construït per encàrrec de Gabriel Lluch – ens dol reiterar-nos en això, però quin Gabriel Lluch ?, l’Alcalde de Barcelona D. Gabriel Lluch Anfruns ? ,... agrairem la resposta a l’email coneixercatalunya@gmail.com - com a casa d'estiueig. Anys més tard la compraria l’escultor Robert Chaveaux Davin de Vasconcel, que va fer ampliar la torre al mateix Eduard Maria Balcells i Buïgas (Barcelona, 22 de setembre de 1877 - 4 de novembre de 1965 ; segons el plafó explicatiu posteriorment serà la seu de la fàbrica de cosmètics Vasconcel.




De la descripció tècnica llegim : Tipus de petit palau amb tres plantes amb una superposició funcional característica dels palaus: planta baixa semienterrada aprofitant el desnivell natural del turó, plant pis amb rebedors, sales, saletes d'estança, menjador i biblioteca. Planta segona on hi ha els dormitoris i un segon pis on hi ha les golfes amb accés al terrat. La façana s'estructura a partir d'uns volums de cossos geomètrics dividits en tres parts diferenciades fent una portalada triangular amb llisa apuntada en la crugia central. A la part exterior hi ha combinació de majòliques de trencadís blanques i blaves combinades amb arrebossat blanc, totxo vist i estuc. Decoració de llums i reixes de ferro forjat.




No es fa esment de la torre del moli de vent.




Tampoc de la possible ‘capella’

En aquest enllaç ; http://www.canals-art.com/100anyscat.html
Trobàvem una descripció més escaient ;

L'edifici, una obra primerenca d’aquest arquitecte, combina els falsos carreus de morter vermell amb els estucs blancs i la ceràmica blava. Tota aquesta edificació té un aire encobert de castell, amb finestres d'inspiració gòtica, de l'ampit de les quals pengen plafons amb ceràmiques blanques i blaves com si fossin rebosters medievals, mentre que grups de quatre rajoles en punta sesituen a les impostes com a senyals heràldics. A la façana posterior, dues finestres baixes adopten la forma d'un escut d'armes, sobre les quals es creuen diagonalment els barrots de les reixes i creen un dibuix de florons. És una arquitectura volumètrica, de trencament de línies, on, dins el buit del fals arc apuntat, penja un escacat blau i blanc de ceràmica, com si fos una cortina plegada. La porta té la llinda inclinada a 45º, trencada per un plafó de ceràmica i un permòdol gegantí que quasi arriba a l'eix dels batents; el simulacre de torre es corona amb un immens pebeter suspès per quatre peus extraplomats, i la puresa geomètrica del triangle isòsceles de la gran porta del semisoterrani resta interrompuda pels pilars, que converteixen les parts més baixes en finestrals

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432129 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com