LA RECTORIA DE GANDESA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
No teníem dades, m’explicava el Joan Serra Saún, de l’arquitecte que refeia per encàrrec de "Regiones Devastadas" aquest edifici sobre una anterior construcció medieval com es pot comprovar als carreus de la seva base i la situació dins el casc antic, també en una de les portes hi ha l'escut d'armes dels Garret, que prova l'anterior construcció, que fou almenys del 1499 (segle XV), data en que Esteve Garret ocupà el càrrec del rector de Gandesa, després seria President de la Generalitat al 1515-12. ("Llinatges Tortosins": Manuel Beguer)
La descripció tècnica ens diu , edifici de tres plantes amb dues portes d'accés, cornises separant les plantes, finestres petites al primer pas i balcons i sobre l'eix d'una de les portes. El pis superior, de galeria correguda, està interromput per un dels balcons. Ràfec esglaonat i coberta de teula. Balcó a l'angle de l'edifici amb mitja fornícula sobre trompa, aquesta forma és la reproducció del que es va fer, amb motiu dels parlaments efectuats, per Sant Vicenç Ferrer (València, 1350 - Gwened, Bretanya, 1419) , que com a mínim va estar tres vegades a Gandesa, i que feia les seves dissertacions de caràcter polític (Compromís de Casp) fora de l’església, aprofitant l’espai de la plaça, com era costum fer-ho en no tractar-se de cap sermó o homilia.

Les cases veïnes que tenien aquestes característiques nobles eren conegudes com; Casa Eufrasi, Cal Po, Ca la Vila Vella, el Palau de casa Timbales, Cal Toto, Casa Liori, Cal Gregori, Cal Cerer, Cal Cervelló, Cal Negret,...

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Rebia un email, alhora que posava ‘llum’ quan a l’autoria de l’edifici, em deixava un prec que trasllado al Joan Serra Saun;
Buenas tardes. Me dirijo a ustedes tras acceder al blog Tribuna del Berguedá, concretamente en su entrada de 7 de abril de 2014.

El próximo día 24, doy una conferencia en Almeria sobre el arquitecto Javier Peña Peña (Madrid, 1913 - Almería, 1976).Soy su nieto). El fue en su periodo inicial arquitectos de regiones devastadas, y fue quien proyectó la actual casa rectoral de Gandesa.http://www.dipalme.org/Servicios/IEA/edba.nsf/xlecturabiografias.xsp?ref=684

Tengo bien documentado el proyecto, ya que fue publicado en la revista RECONSTRUCCIÓN de la dirección general de regiones devastadas y reconstrucciones, nº68 de 1946.

Me gustaría poder utilizar alguna foto de su estado actual, y he visto una serie de fotos de Joan Serra i Saún, presentes en su blog y me gustaría pedirle permiso para utilizarlas en la exposición, citando al autor obviamente.

No se si tienen ustedes el contacto de esta persona al objeto de poder dirigirme a el.

Agradeciéndoles de ante mano la atención, quedo a su entera disposición. Atentamente,

Javier Peña Alcalde

arquitecto

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6221 Relats

691 Comentaris

4244112 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com