JUVINYÀ, LA SALA DE SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
La Pilar Juanuix retratava la casa Juvinyà, situada prop de l'antic priorat de Sant Esteve (ara Sant Joan), a Sant Joan les Fonts, a la comarca de la Garrotxa, a la província de Girona, a la colònia del REINO DE ESPAÑA que els nadius anomenem Catalunya.La casa o "estai" Juvinyà és un dels escassíssims edificis civils d'època romànica que ha arribat als nostres dies, inclosa dins de la tipologia d'edificis anomenats sala - freqüent a l'època medieval -; és un edifici de planta rectangular de tres crugies i amb tres nivells d'alçada, els murs són massissos i amb escasses obertures, la majoria espitlleres.

A la planta principal hi havia una finestra geminada (ara mig desfeta i tapiada, amb una nova obertura) de tradició romànica, amb festejadors a l'interior. Al mur N, en aquest mateix nivell, s'obrien dues finestres de mig punt adovellades.

La planta baixa, destinada a corts, és dividida en tres crugies per arcs de mig punt. La planta noble, la sala pròpiament dita, és també un espai unitari de tres trams, habitatge únic dels seus propietaris, que en compartimentaven l'espai amb cortines o envans de fusta. S'hi accedeix per una escala exterior des del pati. La planta superior o golfes, era destinada a magatzem i graners i també als servents. S'hi devia pujar per una escala de mà. La façana principal es prolonga en direcció S (cap a l'esquerra) per unir-se amb una torre de defensa de planta quadrangular. En aquesta prolongació s'obre una porta adovellada, l'únic accés a la casa Juvinyà, que dóna al pati, d'on arrenca l’escala que puja a la planta principal. La torre és una construcció independent de la resta. Els seus quatre angles són formats per carreus i la resta de murs per carreuons petits. S'hi obren també espitlleres. Per ser una estructura independent i per l'aparell de construcció, la torre sembla anterior a la construcció de la casa. A més, la finestra geminada amb festejadors situarien la construcció ja cap al segle XIII.

La casa Juvinyà, transformada i deteriorada, va atreure l'atenció de l’ historiador FRANCESC CAULA I VEGAS (1887-1973), que va començar-ne l’estudi l’any 1917, fent alhora una excel•lent tasca de divulgació d ela seva importància històrica.

L’any 1989 es procedí a una primera fase de reformes i restauració general de l'edifici i s'excavaren els interiors.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6162 Relats

666 Comentaris

3987057 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com