IN MEMORIAM DEL RETAULE DE SANTA MARIA DE BLANES, OBRA DE JOAN VILA PINELL. BLANES. LA SELVA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Joan Portas em feia arribar un magnífic treball del Rafael Soler Fontrodona, traspassat l’any 2014: JOAN VILA , ESCULTOR DE MATARÓ.
file:///C:/Users/Usuario/Downloads/285123-475978-1-PB.pdf
https://www.elpuntavui.cat/article/29-necrologiques/756246-rafael-soler-fontrodona.html

Refeia un anterior article : http://relatsencatala.cat/relat/recuerde-el-alma-dormida-in-memoriam-del-retaule-major-de-esglesia-parroquial-de-santa-mariade-blanes-la-selva-girona-catalunya/1063895

Fonts :
http://pagines.uab.cat/recercaixa.artenperill/tipologia/tipologia-de-b%C3%A9ns-mobles-objectes-de-culte-i-obres-d%E2%80%99art/retaules/retaules-de-fusta?page=31
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=26659
https://www.raco.cat/index.php/FullsMASMM/article/view/261553
http://www.revistadegirona.cat/recursos/1997/0185_042.pdf

El retaule de l’altar major, el qual es començà el 7 de desembre de 1692. Es tractava d'una obra monumental de grans dimensions on cada una de les peces era recoberta d'un gruix d'or considerable. Estava constituït per relleus i fornícules que contenien imatges i formava un conjunt molt harmoniós, fruit del seu ampli repertori d'imatges escultòriques com la de la Verge Maria acompanyada per diversos membres del col·legi apostòlic, com de l'assimilació del lèxic arquitectònic més original, com ho testifiquen la profusió de columnes salomòniques. Mentre que per l'altra, les dues trones de forma hexagonal, ubicades a banda i banda de l'altar major, obra de l'arquitecte Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Baix Camp, 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926) í, fruit de la donació feta a la parròquia, de Fèlix Massó Soler, fundador de les acreditades “Conserves Masó”, mort a finals de l'any 1902.

Un dels episodis més tristos i durs en la llarga vida de l'església, el trobem en l'incendi perpetrat el 22 de juliol de 1936. L'incendi va ser duríssim, ja que l'església va cremar durant tot el dia fins que l'estructura es va col·lapsar. Els responsables de l'incendi no varen saber ni tan sols salvar l'or que cobria els retaules. Tant sols es va salvar la façana i el campanar, tot i que després de l'incendi alguns varen intentar destruir-lo completament. Tot i això, l'actitud decidida d'alguns ciutadans ho va impedir.

El 2 de febrer de 1939, amb l'alliberament de Blanes de les tropes republicanes per part de les tropes franquistes, per tal de celebrar la santa missa i demés funcions religioses, el Centre Catòlic de Blanes va cedir els seus locals.

El 3 de març de 1939, l'arquitecte Municipal de Blanes , Francisco Portillo Quintana ( 1897 + Barcelona, 16.10-1968) http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1964/06/19/pagina-33/34318092/pdf.html?search=Francisco%20Portillo%20Quintana
, va presentar els plànols de la nova església parroquial provisional.

https://www.raco.cat/index.php/FullsMASMM/article/view/261553

Joaquim Aguilar i Vallès ha localitzat, a l’Arxiu de Girona, el contracte de 1692 i altres documents que demostren clarament que el retaule major de l’església parroquial de Santa Maria de Blanes fou obra de Joan Vila Pinell ( Santa Maria de Palautordera, entre 1670 i 1676 + Mataró, 3 d’abril de 1745) .

El 1889 se’n va canviar la imatge principal i el retaule fou destruït en l’incendi provocat arran dels fets de 1936.

L’historiador Ferran Gómez el descriví detalladament; per aquesta descripció i per la fotografia, sabem que el retaule era d’estructura poligonal i ocupava tot l’absis de l’església; constava de cinc carrers, el central amb el cambril de la Verge, més ample; a l’àtic, formant el remat central, la figura del Pare Etern.
A banda i banda, columnes salomòniques, àngels, ornamentació vegetal, escenes de la vida de la Verge i fornícules amb imatges de sants. Gómez publicà també l’esquema numerat que reproduïm per tal de conèixer la iconografia del retaule

http://www.revistadegirona.cat/recursos/1997/0185_042.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6165 Relats

668 Comentaris

3992746 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com