IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SEGUERS ADVOCADA A SANT PERE I SANT FELIU. PRATS DE REI. L’ANOIA SOBIRANA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés fins a Seguers o Seguers de Sant Pere i Sant Feliu , que és un nucli i antiga quadra, situada gairebé com un enclavament dintre del terme d’Aguilar de Segarra, en un sector travessat pel ferrocarril de Barcelona a Saragossa.



L’antiga quadra pertanyia a la jurisdicció del sotsveguer dels Prats de Rei fins que es fusionà, el 1788, amb Solanelles i Puigdemàger, i el 1840 amb el terme dels Prats de Rei, municipi de l’Anoia, als altiplans segarrencs de la comarca que separen els aiguavessants del Llobregat i del Segre, a la capçalera de la riera de l’Anoia.

La seva església dedicada a sant Pere i sant Feliu fou una parròquia independent des d’abans de l’any 1152, a causa del despoblament del segle XIV però, passà a ser una sufragània de l’església de Sant Miquel del castell de Castellar, població del terme d’Aguilar de Segarra, a la comarca del Bages.



L’any 1878 fou creada parròquia i se li assignà una feligresia de 20 famílies, algunes de les quals eren dins el terme municipal d’Aguilar de Segarra. Amb motiu d’aquest fet - amb els diners d’Amèrica - es féu una nova església parroquial. El nucli, un xic dispers, de Seguers, tenia 7 cases habitades a mitjan segle XIX, quan es va fusionar amb els Prats de Rei.

L’any 2005 la caseria era ocupada per 6 habitants.

Ens rebia un gos blanc que ens acompanyaria en la nostra visita.

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com més dades d’aquesta parròquia. Va tenir escola abans de la dictadura franquista?. En cas afirmatiu en quin local es feien les classes?.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5431898 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com