Facta Non Verba

Un relat de: Antonio Mora Vergés

Sobta força trobar-se sota l'escut de Cerdanyola del Vallès, " la Cerdanya petita ", aquesta divisa, que pertanyia als Marquesos de Cerdanyola, i que segons sembla fou incorporada a l'escut per l'acord d'una comissió constituïda l'any 1986.
En l'Heràldica Catalana el manteniment de divises està molt qüestionat, i més encara quan la divisa no correspon a la població , sinó clarament com en aquest cas, a la família que al llarg dels segles n'ha tingut el domini feudal.
Des de l'òptica de la família dels marquesos de Cerdanyola, la divisa no es pot comentar, però en tant que incorporada en un escut públic ens sembla lògic fer-hi les critiques següents :
A)Cerdanyola que va passar dels 3026 habitants de l'any 1930, al 6455 de l'any 1960, i fins al 55.000 de 1997, està constituïda com una població lliure, i subjecta únicament a les lleis generals, el seu màxim òrgan de govern es un ajuntament escollit democràticament per cercar - parlant - (verba ) les solucions més adequades als problemes dels veïns.
B)En el període entre 1960 i avui en que les grues dominen àmpliament el paisatge urbà, la política de fets consumats ( facta ) ha estat la tònica general , i avui únicament algun dels descendents d'aquells pobladors dels anys 1950 o 1960 us podrà explicar com eren els boscos del rodal. ( De ben segur que hi ha encara famílies que tenen fotografies d'aquells anys, fora bonic poder conservar-les en format electrònic i oferir-les, amb els peus de foto corresponents, com autèntics tresors històrics. Des d'aquí encoratjo a Cerdanyola al dia, a posar-se al capdavant d'aquesta tasca )
C)Es impossible recuperar la petita Cerdanya; de tota manera tampoc la Cerdanya actual esta tant lluny de l'aspecte de la Cerdanyola actual, oi ¿. De tota manera cal començar a parlar (verba) de les accions possibles per impedir la degradació total i absoluta a que sembla estar abocada la població. I ara si, i amb urgència, començar a posar solucions (facta) en els terminis més breus possibles.
D)Finalment pel que fa a l'escut i la divisa, ambdós representen realitats passades, i fora també adequat plantejar-se incorporar en el nou escut, el fet de que la majoria del actuals habitants, son nous pobladors i tenen tot el dret de sentir-se representats en el l'escut de la seva Ciutat.

Aquesta es una opinió personal; amics lectors hi podeu estar d'acord o en desacord, podeu manifestar el vostre parer , en un o altre sentit , en cartes al Director, però en tant que opinió personal reclamo per a mi, el dret a discrepar , fonament mateix de la vida democràtica.

Mora.a@guimera.info


Comentaris

  • INteressant.[Ofensiu]
    Unicorn Gris | 24-04-2005 | Valoració: 6

    És interessant... el que passa és que em perdo. Estaria millor explicant-ho més sintetitzat.

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5431761 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com