EXULTA HORTA FELIX. LA PASSIÓ DE SANT ANTONI DE PÀDUA D’HORTA. BARCELONA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
 Demanava ajuda al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)  per esbrinar alhora que l’advocació de la capella de Can Fargas,  la relació amb l’actual església parroquial al carrer de Pedrell, 64, Horta-Guinardó, 08032 Barcelona

A volta d’email
em deien;  la Capella de Can Fargas la tenim documentada com a desapareguda  l’any 1914, sota l’advocació de Sant Antoni de Pàdua,  estava situada al Passeig de la Font d’En Fargas.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/4316

Amb les pedres d’aquesta Capella es va construir un altre capella de Sant Antoni de Pàdua al C/ Pedrell, 64 (imatge que t’adjunto) la qual també va desaparèixer l’any 1936.

 https://arxiugavin.wordpress.com/

En el mateix solar, al C/ Pedrell, 64,    hi ha l’Església Parroquial de Sant Antoni de Pàdua.https://coneixercatalunya.blogspot.com/2022/12/esglesia-de-sant-antoni-de-padua-horta.html

També tenim documentada com a desapareguda l’any 1914 una Capella-oratori a Can Fargas (dins la casa) (Sr. Pere Fargas) al Passeig Maragall, 385.Sant Antoni  era fill de Lisboa, i s’havia educat entre altres llocs a l’antiga ciutat universitària de Coïmbra, va morir un divendres, 13 de juny de 1231, a Pàdua. Per això és conegut com Sant Antoni de Pàdua, no obstant el seu origen portuguès. Tothom va plorar llargament la seva pèrdua. Tant, que un any després del papa Gregori IX el va canonitzar.

 L’any 1946, Pius XII va proclamar Sant Antoni,  Doctor de l’Església amb el molt honorífic títol de Doctor Evangèlic. La carta de nomenament s’inicia amb aquestes bellíssimes paraules: “Exulta Lusitania felix… (és a dir, “alegra’t Portugal feliç”). Salta de joia, Pàdua venturosa, ja que vau engendrar per a la terra i per al cel un baró que ben bé es pot comparar amb un astre rutilant”.

 Que Sant  Antoni  de Pàdua, dit també  Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazis, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

 

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432649 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com