ESCOLA PÚBLICA DE FRANCIAC. CALDES DE MALAVELLA. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
L’enciclopèdia catalana ens diu del poble de Franciac (115 h el 2005), que es troba al Nord del terme de Caldes de Malavella , a la dreta de l’Onyar i forma un petit nucli de masos i algunes cases modernes, aglutinades entorn de l’església parroquial de Sant Mateu. Aquesta conserva a la part nord un mur d’època romànica, però fou totalment reconstruïda a la segona meitat del segle XVIII. Sobre la porta principal figura la data del 1773 i en la de la sagristia la del 1762. El lloc és conegut des del segle XIII com a parròquia rural pertanyent a l’ardiaconat de la Selva. Al segle XVII l’antiga creu de Franciac, al vell camí ral de Girona, era un indret de molts bandolers. Celebra la festa major el cap de setmana més proper al 21 de Setembre.

Cap dada de l’escola publica - les escoles llevat d’algunes excepcions, no han estat considerades mai ‘monuments’ al REINO DE ESPAÑA, això explica en bona mesura ‘el nivell intel·lectual mitjà’, oi?. -. Sortosament el Joan Dalmau Juscafresa, autor d’un magnífic bloc en el que documenta el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, atenia el meu prec, i a afegia els edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a la seva recerca.

En la seva visita a Franciac, li ensenyaven on era l’edifici que aixoplugava l’escola.


http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Caldes+de+Malavella&page=2&pos=17
Arquitectes M. Lopez Mora https://www.unizar.es/artigrama/pdf/23/3varia/10.pdf
Claudi Díaz Pérez ( Figueres, 1904 + Barcelona, 1985)
Josep Maria Claret i Rubira (Girona, 1908-1988)

Ens cal l’ajuda de TOTS els catalans per recuperar la memòria històrica dels edificis que acollien les escoles abans de la dictadura franquista. Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmal.com

Comentaris

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6163 Relats

666 Comentaris

3991780 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com