ENS PODEU CONFIRMAR L’ADVOCACIÓ DE LA CAPELLA DE CAN CAMPDEPEDRÓS AL TERME DE CALDES DE MONTBUI?, EL VALLES ORIENTAL

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Joan Dalmau Juscafresa és un ‘proveïdor’ molt eficient de material de caire patrimonial, i en ocasió duna visita a Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, em feia arribar una imatge de la capella dessacralitzada de Can Campdepedrós, quina adoració demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)
El Mapa de Patrimoni de Caldes de Montbui, ens diu que podia haver estat advocada a Sant Joan Baptista, segons un testimoni i oral.

Quan a la descripció és la següent; edifici de planta rectangular, que consta d'una sola planta, sense absis, amb coberta de teula àrab a dues vessants. No té campanar ni creu. La seva façana principal té un portal d'entrada orientat a migdia, amb la llinda, brancals i marxa-peus de pedra. Al damunt de la porta d'accés té una finestreta rodona, emmarcada per un cercle de pedra motllurada. Aquesta té una reixeta en forma de creu i una mosquitera. No té cap més obertura a excepció d'una porta situada a l'interior de l'era de Can Camp per la qual els propietaris del mas accedien al seu interior. Aquesta porta és de petites dimensions, amb llindar, brancals i marxapeus de pedra. Està situada a la façana orientada al nord-est.

La façana principal té una testera esglaonada - ondulada amb una acabament a base de maó, per darrera de la qual s'amaga la coberta. Les cantoneres de la façana principal són de pedra ben escairada.

La capella – que qualifiquen de ‘trentina’ - és pot datar als segles XVII-XVIII , època de construcció del mas, al seu interior no hi ha res i està tancada, expliquen que ja fa molts anys que no s'hi fa cap missa i/o celebració litúrgica.

Aquest indret s’esmenta com un els llocs on es practicava la bruixeria:
https://www.cooltur.org/wp-content/uploads/2018/10/COOLTUR-Turisme-Cultural-Bruixeria-a-Caldes-de-Montbui.pdf
El Raul Pastó Ceballos em feia arribar còpia d’un plànol on s’identifica la capella com advocada a la Mare de Déu de la Concepció.

Agrairem rebre més dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6219 Relats

691 Comentaris

4242768 Lectures

Valoració de l'autor: 9.51

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com