cm nem? d mal n pixor

Un relat de: fill de les ombres

Benvinguts tots a l'era moderna! Passin i comuniquin tot allò que es vulguin dir amb quatre monosíl·labs, quatre lletres i sense signes de puntuació!!

Fa temps que em moc en ambients de lleure infantil i juvenil, en associacions esportives i lúdiques. Com a monitor he travat bona amistat amb nombrosos infants que avui són adolescents, o adolescents que avui són joves.
Amb la gran majoria d'ells, puc afirmar agraït que mantinc una intensa correspondència de mails que ens mantenen en contacte malgrat haguem deixat de coincidir en els moviments de joves on abans compartíem espai i temps.

Les noves tecnologies acosten més aquells que estan a llarga distància tot i que massa sovint també aïllin els seus usuaris del seu entorn més immediat.
Sempre és molt agradable rebre notícies d'algú i com que per telèfon resulta massa car, enviem un mail i expliquem la nostra vida i miracles en els últimes dies, setmanes o potser mesos.
És la versió moderna de la carta però… qui es para ara a agafar bolígraf i paper i començar a redactar una missiva, que segurament necessitarà un esborrany? És més senzill agafar qualsevol ordinador del món, entrar-hi la nostra contrasenya i enviar via internet tot el que ens corre per dins i a més, si volem, podem fer arribar les nostres vicissituds a un gran nombre de gent al mateix temps, podem afegir-hi fotografies, llargs articles copiats de la versió digital d'algun diari, poesies, anuncis, convocatòries, manifestos… de tot tipus i a tothora. Si el nostre interlocutor és un cibernauta assidu tindrem resposta al cap de poca estona o l'endemà mateix.

Per aquells que freqüentem més assíduament, s'ha acabat allò de trucar a casa seva per veure si hi és i deixar-li l'encàrrec a la seva mare, o al seu germà petit que s'oblidarà de donar-li. Ara fem un truc amb el mòbil o millor encara, enviem un missatge curt que ens sortirà més barat, i tot plegat, servirà per quedar en un lloc i una hora per poder xerrar llargament.
Però és clar, ja que escrivim l'sms, aprofitarem els 160 caràcters que hi ha per omplir-lo al màxim, per posar-hi la última notícia o fer-hi cabre l'última declaració romàntica que ens ha vingut al cor…

El jovent d'avui en dia té molt per la mà aquestes dues eines de comunicació i pocs són els que en queden al marge. Qui no té internet o mòbil sembla condemnat a no poder-se connectar al messenger en una conversa interactiva a temps real amb tots els seus amics, o a quedar-se sense cita pel cap de setmana.

Deixant de banda tota la problemàtica social que poden comportar l'ús, el consum i l'abús d'aquestes noves tecnologies, per sobre seu plana un perill major a llarg plaç, la devaluació de la llengua en el seu sentit propi.

Per tal d'abreviar les paraules per fer-les cabre en els 160 caràcters d'sms les "h" desapareixen de les paraules, el tradicional "que" es converteix en "q" o fins i tot en la seva versió fonètica "k". Un "perquè" serà "pq" o "xq", i si volem enviar un petó ho farem amb "*" i una "s" al darrere si n'enviem més d'un. Casa teva o casa meva serà "ksa tva" o "ksa mva"… i així fins a completar un llarg argot adolescent i juvenil per entendre's entre ells.
"L q a priori smbla 1 ncesitat dspai s'akba qnvertin n 1 qstum…" El que a priori sembla una necessitat d'espai s'acaba convertint en una costum i els mails que avui rebo dels meus amics adolescents i joves, que no tenen perquè tenir una extensió limitada, estan plens de "k", "q", "d", "l"… abreviatures i lletres que es converteixen en complexes codis de llenguatge.
El meu problema no és entendre'ls, que un cop tens costum de llegir-ho ja t'acostumes a la seva criptografia, sinó que la meva preocupació ve quan aquests mateixos joves hagin de redactar informes tècnics, articles periodístics, comentaris de text, argumentacions legals, conclusions científiques… d'aquí a pocs anys, en la seva activitat adulta.

La nostra llengua, perseguida durant tants anys i amb constància, perseverància, insistència i intensitat maquiavèlica, ha aguantat tots els contratemps i avui la podem parlar i escriure amb relativa normalitat.
Vet-ho aquí que ara li ha sortit un nou enemic, la modernitat tecnològica que amenaça el seu ús correcte.
Cal que ensenyem a aquells joves que com jo, no vam viure la repressió contra la nostra cultura, que deixar perdre la llengua és deixar escapar gran part de la nostra essència nacional i cultural. Cal que el català continui sent llengua de comunicació a tots els nivells i que sigui un idioma apte per afrontar el demà.
Que la mandra d'escriure unes lletres més no acabi apagant la flama d'una llengua que segueix viva i que vol ser vehicle per construir la societat que volem.

Comentaris

  • em fa vergonya[Ofensiu]
    peres | 22-07-2005 | Valoració: 9

    dir-t'ho: no et coneixia. Encara m'ha fet més vergonya el fet de no coneixe't al veure que no podia complir el que és un costum meu quan vull fer un comentari a algú: miro de buscar algun relat orfe, o més aviat eixorc, sense comentaris, perquè em fan molta llàstima els relats no comentats, i he vist que tots els teus ho estan. O sigui, que no tinc excusa per no haver-te conegut fins ara, perquè ets un relataire no sols molt conegut aquí, sinó també molt ben valorat. De manera que en el teu cas he hagut de buscar un relat -no poesia, perquè confesso que la poesia ni l'entenc ni la sé valorar com cal- que només tingués un comentari. I he vingut a parar aquí.

    Pel que fa al fons de la qüestió que planteges aquí, la veritat és que no estic gaire d'acord amb la teva posició, i espero que no t'enfadaràs. Mira, el català ha de ser una llengua normal, i en aquest aspecte del llenguatge sintètic em sembla que era molt important que la llengua funcionés com qualsevol altra i, en aquest cas, aplicant el seu propi geni lingüístic a les noves modes i formats de comunicació. De manera que el fet que la gent -jove i no tan jove, que jo de vegades també ho faig- es comuniqui EN CATALÀ amb aquest llenguatge escapçat i sincopat em sembla un bon avenç en el progrés social de la llengua.

    No sé si t'han arribat notícies d'aquest llibre:
    CANYELLES, Caterina i CUNILL, Margalida: "SMS en català. Pautes fàcils i ràpides per escriure missatges de mòbil. Passa-ho!" Barcelona: Edicions 62, 2005. És de dues filòlogues de ses Illes i la seva aportació em sembla fantàstica. En tens més informació aquí:
    http://www.racocatala.com/articles/5072
    (encara no sé com es fan els enllaços directes en aquesta plantilla, ho sento)

    Bé, com et deia, el fet que el jovent català ara escrigui "a10" o "10" per dir "adéu", i "6plau" (si us plau) i "9 se" (no ho sé) i coses així, em sembla que l'única cosa que fa és equiparar una mica més el català, en l'ús social, a altres idiomes que també experimenten aquests fenòmens. Em sembla que seria terrible que el català s'hagués quedat despenjat d'aquesta evolució. Si després la gent no sap escriure "normal"..., doncs ja n'aprendran, o reaprendran, però de moment em sembla important no perdre pistonada... ni tan sols en evolucions presumptament defectuoses, si és una evolució defectuosa que afecta tots els idiomes més desenvolupats, com és el cas.

    En fi, perdona pel to potser un xic massa pedagògic. En tot cas, ha estat un plaer compartir amb tu aquestes reflexions.

  • La nostra llengua![Ofensiu]
    somnisdeboira | 04-02-2005 | Valoració: 10

    Sense paraules! felicitats per aquesta reflexio... penso que molts joves se l'haurien de fer ( i mig m'hi incloc ), ja que cada vegada mes ens estem deixant emportar per aquest nou llenguatge... i no tenim en compte que la nostra llengua es d'una gran riquesa i s'ha de "mimar".

l´Autor

Foto de perfil de fill de les ombres

fill de les ombres

63 Relats

249 Comentaris

89824 Lectures

Valoració de l'autor: 9.70

Biografia:
www.enrenou.com

maquinista d'un tren que volta el món sense vies, que busca la sortida del túnel de la realitat tot cercant en la utopia, la força per tirar endavant.



el camí és llarg... vols caminar amb mi?




per contactar amb nosaltres: aloisioxispin@hotmail.com
www.enrenou.com