CASA DE LA SOCIETAT CORAL "EL VALLÈS" A RIPOLLET

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Rebia una fotografia del Mario Felip Ruiz, d’aquest edifici cantoner de planta rectangular construït amb totxana, que ha estat posteriorment arrebossada i pintada de color ataronjat; s’aixecava com a vivenda i botiga de queviures a finals del segle XIX, Cal Meros era un dels comerços que proveïen de menjar al centre del poble.

A mitjans del segle XX la casa va passar a mans d'una altra família, que va tancar la botiga.
L’any 1985 la Societat Coral 'el Vallès' la va convertir en la seva seu, l'arquitecte Joan Canals Esparrach, va ser l’encarregat de restaurar la façana i remodelar l'interior adaptant-lo als nous usos que necessitava la Coral.

De la descripció tècnica llegim : Compta amb planta baixa i primer pis, i es cobreix amb una teulada de dos vessants feta amb teula àrab. Una façana simètrica limitada per pilastres estretes i frontis de motllures ressaltades i coronat amb tres pinyes de pi de pedra. Tres obertures a cada pis, emmarcades amb un marc de ciment. Balcons a les dues finestres laterals del primer pis amb baranes de ferro forjat. Al mig del frontis un pannell rectangular de rajoles amb l'emblema dels Cors Clavé, als quals pertany la societat coral que actualment ocupa l'edifici, i la inscripció 'SOCIETAT CORAL / EL VALLÈS / RIPOLLET.
La Societat Coral es va fundar l'any 1877 amb Jeroni Montenys com a primer Director , sota el nom de Coro Euterpense com a primera Societat d'aquestes característiques a Ripollet; la societat seguia les directius establertes per Josep Anselm Clavé i Camps, impulsor de la primera societat coral espanyola el 1845.

A partir de l’any 1891 ingressà com a coral federada a l'Associació Euterpense dels Cors d'en Clavé.

L’'any 1919 s’inscriu amb el nom de Societat Coral "El Vallès" a l'entitat "Unió de Societats Corals i Orfeons d'en Clavé".

Us deixo un enllaç on podreu escoltar l’Himne de Ripollet,’ Cant a Ripollet’ amb lletra de Josep Maria Brull i música d'Antoni Oliva i Oliva, que l’Ajuntament feia seu, per acord del Ple Municipal de Ripollet del dia 18 d’abril de 2008.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

Ajuda'ns amb un donatiu

Ajuda'ns a pagar el manteniment de relatsencatala.cat Qualsevol aportació és més que benvinguda:

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6288 Relats

743 Comentaris

4415803 Lectures

Valoració de l'autor: 9.48

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com

Últims relats de l'autor