CAPELLA DE LA VERGE DEL VINYET DE CASTELLVI DE LA MARCA

Un relat de: Antonio Mora Vergés
El Marcel Morató Tort m’enviava unes fotografies, la de l’interior de la l’Ángela Llop, d’aquesta capella rural, d’estil indefinit – a la fitxa tècnica diu : Estil: Medieval, Romànic, Modern, Contemporani.







Les esglésies amb la tipologia de l’actual edifici – nosaltres les qualifiquem com ‘trentines’ – arrel d’aquell Concili hi hagué una autèntic eclosió d’ermites en la línia d’augmentar ‘la pràctica religiosa’, que es materialitzaria amb Aplecs i Romeries.

La caseria de Cal Noia – on està la capella del Vinyet – està centrada per aquest mas, que s’aixeca a l’esquerra de la riera de Marmellar entre les Casesnoves de la Riera i el torrent de Comallonga.

De la descripció tècnica llegim ; Capella d'una sola nau amb volta de canó, arcs torals i triomfal. Capçalera quadrangular. Portal d'arc rebaixat adovellat. Campanar d'espadanya d'una arcada. Coberta a dos vessants i contraforts exteriors. L'interior es va restaurar fa més de 30 anys: es varen escatar les parets fins a trobar la pedra dels carreus i s'enguixà de nou. Es manté ben conservada.

M’explica que des de l’Ajuntament es va editar un estudi històric de Castellví de la Marca, que esperem ens aporti alguna dada més. Cou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6915 Relats

1201 Comentaris

5432075 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com