CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL ROSER DEL VILAR DE SANT BOI DE LLUÇANÈS. OSONA.

Un relat de: Antonio Mora Vergés
Retratava la capella de la Mare de Déu del Roser de la casa dita El Vilar de Sant de Lluçanès, la identificava malgrat l’absència de qualsevol símbol religiós, perquè no sóc gat, però començo a ser vell.



De la casa magnifica, ens diu la descripció tècnica; gran casal de cos quadrat amb teulada a quatre vents i una torre al mig. Hi han diferents elements destacables del casal com l'entrada d'estil neoclàssic i uns carots amb motius animals que es troben a la teulada de la façana principal. A la dreta de la casa hi ha adossat un cos rectangular amb dues galeries porxades d'arcs carpanells rebaixats que comuniquen amb una petita torre de planta quadrada. A l'angle NO de la casa hi ha la capella de la Mare de Déu del Roser del segle XVIII, una cabana i una masoveria entre d'altres dependències que conformen el conjunt.



El mas és documentat des del 1176.

L’any 1256 n'era l'amo Pere Vila i tingué un eclipsament els segles XV-XVI.

Inicià l'ascensió actual a partir del 1613, quan hi passà a viure Geroni Vilarrasa fill del veí mas de Vilarrasa, el qual amb una hàbil política d'enllaços matrimonials i compres feu possible un gran patrimoni, els propietaris, foren creats ciutadans honrats de Barcelona i cavallers els anys 1709, 1736 i 1855.

L'obra actual és del 1735 (el casal) i 1777 (les galeries).

El patrimoni dels Vilar arribà a tenir 30 masos i 20 cases a les poblacions de Sant Boi de Lluçanès, Vic, Bagà, Castellterçol i Mataró, només al terme de Sant Boi tenien vint-i-cinc cases.

El camí ple de tolls d’aigua ens feia desistir de la nostra visita a Sant Miquel de Gallifa, que si son certes les informacions que en donaven gent d’ Alpens, pertany avui al Gerard Piqué Bernabéu (Barcelona, 2 de febrer de 1987), que assegura – i me’l crec - , que no va fer cap mal comentari sobre la mare de l’àrbitre assistent en el partit en que el Barça perdia la Supercopa en benefici de l’Atlètic de Bilbao.

Un i l’altre – i l’ Arcàngel Sant Miquel també, per descomptat – saben que es va dir, i com es va dir, i n’hauran de respondre en el seu moment, davant d’un Tribunal que no es deixa influenciar per qüestions ‘politiques’.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Antonio Mora Vergés

Antonio Mora Vergés

6906 Relats

1200 Comentaris

5394108 Lectures

Valoració de l'autor: 9.72

Biografia:
Antonio Mora Vergés, l'Argentera 1951, col·laborador del setmanari La Forja de Castellar del Vallès, Nova Tarrega, de Tàrrega , Diari de Sabadell, La Tosca de Moià, El Balcó de Montserrat de Vacarisses.
Editor del blog :
coneixercatalunya.blogspot.com ,
col·laborador de les pàgines web www.guimera.info, i els diàris digitals de : www.moianes.net
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/
http://www.naciodigital.cat/llusanes/
http://www.naciodigital.cat/elripolles/
http://www.baixllobregatdigital.cat/
e.mail mora.a@guimera.info
e.mail amora@moianes.net
email guimera.mora@gmail.com