Un globus bellugat pel vent de les paraules

Un relat de: Joan G. Pons

La paraula és un do apreciat, desitjat, valorat, poderós. I també una forma d'expressió.

El globus és el diàleg, que vola, que puja i baixa, demanat, ignorat, a vegades ofegat per les paraules que es trepitgen unes i altres, paraules que el so de les altres paraules ofega i silencia.

Hem tingut accés al LABORATORI DE LA PARAULA.

És un lloc acollidor on s'utilitza de forma ben natural l'escolta i el cedir lloc a la paraula.

Ens ha rebut el DOCTOR SILENCI. I amb la seva companyia començà el passeig pel Laboratori.

En la passejada, li hem preguntat:

-Per què s'anomena Doctor SILENCI ?
-Per fer la feina d'analitzar les PARAULA i les seves variants, cal fer silenci.
-Quina és la raó que va crear aquest Laboratori ?
-La crisi del diàleg. S'ha observat que la gent no dialoga, sols parla. No sap escoltar, sols parla. I això no és comunicació. La comunicació és una trobada de paraules d'un i altre interlocutors.

Mireu, aquesta és la sala principal. Classifiquem i analitzen la naturalesa de les paraules i la seva càrrega expressiva.

La Sala molt espaiosa, formada per uns mòduls amb uns cartells suggerents. Pregunto.

-Em pots explicar aquest Mòdul: ROBAR LA PARAULA.
-La manca d'escolta s'expressa, a vegades, en prendre el torn de paraula. Tenim tantes ganes de parlar que ens apoderem (com uns lladres) de la paraula dels altres. Paraules sobre altres paraules…. I guanya…???
-I aquest Mòdul ? PARAULA INTERROGATORI.
-Aquest Mòdul és molt curiós. Hi ha gent que confon el diàleg amb l'interrogatori.
-Explica't, si us plau.
-La Paraula Interrogatori l'utilitzen, sobretot, gent amb una certa responsabilitat sobre altre gent. Per exemple, els pares amb els fills. La paraula és una pluja de preguntes…gairebè sense escoltar les respostes o aclariments. Hi ha manca de llibertat. On és estat ?... Amb qui has estat ? Arribes tard ?
També a nivell relació amical…. Com estàs ? Com anem ?
-Les preguntes manifesten que hi ha un interès…
-Sí, però no s'escolta el que la persona explica…. Nosaltres al Laboratori ho anomenem el diàleg-sordina.
-I aquest…? titulat: BORRATXA-O DE PARAULES.
-Són la gent que no para de xerrar, sense dir res. La seva xerrameca és com una defensa. No diuen res, tot xerrant, i així tu no pots dir res, del tema que sigui.
-I aquest ? SENSE MEMÒRIA !
-Molt curiós. Hi ha gent que comença a parlar… i tot seguit… diu: No m'enrecordo del que et volia dir…. Enceten un tema o esdeveniment i resten tallats, perduts en els records nebulosos…. És un diàleg iniciat i tallat de cop. Creiem al Laboratori que no és manca de memòria…. Hi ha quelcom que hom vol dir o explicar i altres temes o esdeveniments es solapen…. Ho estem estudiant.
-I aquest…. Sembla més lluminós.
-És el nostre Mòdul estrella.
-El títol és suggeridor. DEMANAR LA PARAULA.
-Demanar és participar amb respecte al joc del diàleg, al joc de les paraules. Demanar és saber esperar amb naturalitat. Demanar és saber fer silencis i escoltar. Demanar és aportar un ritme a què el diàleg enriqueixi.
-Realment aquest Mòdul és molt positiu.
-En això anem treballant i investigant.

Satisfet de la visita, segueixo tenint molt present els MÒDULS i el seu missatge.

Comentaris

  • Dialogant amb paraules i silencis[Ofensiu]
    Unaquimera | 11-12-2008 | Valoració: 10

    Diuen que "no hi ha dos sense un tercer", ho sabies? Faig cas de la saviesa popular, doncs, i busco un altre títol compartit entre les teves criatures: ja l'he trobat, me l'has posat fàcil!

    Coincideixo amb tu en què la paraula és un do poderosíssim, encara que temo que no sempre apreciat... només cal escoltar una estona la televisió i veure com la tracten algunes persones que hi surten a la pantalla...

    Si com tu ben dius "La paraula és un do apreciat, desitjat, valorat, poderós", llavors el diàleg suposaria compartir poder, apreciacions, desitjos i valors per arribar a intercanviar opinions, coneixements, records, experiències i esperances, oi? Llàstima que no sempre sigui utilitzat amb aquest fi!
    I el silenci suposaria l'espera de la paraula oportuna, no?
    Tu si que tens El do de la paraula i del silenci!

    T'envio una abraçada dialogant,
    Unaquimera

  • Excel.lent repas a la comunicació[Ofensiu]
    Avet_blau | 26-11-2008 | Valoració: 10

    La comunicació:
    Una base de la nostra societat,
    i que cada cop mes sorda, es converteix
    en un plany de monòlegs.

    molt bo.
    Avet .

  • Mals rotllos...[Ofensiu]
    Queca | 26-11-2008 | Valoració: 10

    No en tenim prou amb els mals rotllos que ja ens dóna la vida de per sí, que a més n'hem de fabricar nosaltres mateixos, i en un espai com aquest, amb un potencial increïble per a crèixer com autors i com a persones, també.

    Aquesta polèmica que tenim per RC m'enganxa una mica de lluny, ja que jo no m'havia trobat de ple dins d'ella, tot i que si no recordo malament, a mi també em van posar un 1 en un relat, ara no sé quin. En fi, que això no ve de nou, i sembla que la gent s'empipa moltíssim per coses banals (al meu parer eh), i la gent que crea la polèmica, que viu d'això, per la mort de Déu! Viu de crear polèmica, i s'alimenta de les nostres rabietes.

    Joan, perdona aquesta parrafada que no té res a veure amb el teu relat, que és carregat d'imaginació i bones intencions (de fet, com tots els que fas), però permete'm que et digui que falta un mòdul: LA PARAULA ASSESSINA.

    Doncs res, que espero que la gent creixi a partir de les dificultats que ens va posant la vida a mig camí, que de fet, per això estan, per poder treure-hi quelcom de bo.

    Una forta abraçada per a tu, Joan, i per a tots aquells que llegiu relats d'aquest autor i, permeteu-m'ho, en especial aquells que llegiu aquest comentari.

  • Donat que uns individus registrats a RC [Ofensiu]
    J.Lluís Cusidó i Ciuraneta | 25-11-2008 | Valoració: 10

    Donat que uns individus registrats a RC com lectors sota el pseudònims: atzucac, risto2, raigdelluna, cunnilingusfrigidus etcètera, o el autor suplantador o usurpador d'identitat del nostre benvolgut DARKMAN i que avui, ara mateix ja es signa Paul Gustave Doré, ignoro però ara si sota un altre identitat poden ser fins i tot autors coneguts de RC.
    Aquets individus malparits potser es creuen que ens toquen els pebrots posant-nos notes baixes per onsevulla?.
    Davant de tanta anarquia i impunitat i en un intent de fer justícia pel meu compte, he decidit visitar als meus autors preferits entre els que t'hi comptes i amb la mateixa anarquia i impunitat però amb la cara alta, sense pseudònims d'autor i sí amb el meu nom i cognoms per davant, tenint al meu haver relats publicats i fortament fumigats per aquets animalots, veure si no el titulat Els segadors de l'enveja .... O be el titulat "L'avet llampat" també el titulat "El carreró de la vila" i altres que ja no recordo et puntuaré o tornaré a puntuar aquest relat amb un deu

Valoració mitja: 9.83