Records

Un relat de: Ferran de Montagut

En l'amor de la llar,
en aquelles fredes nits d'hivern,
explicava el meu pare...
En ella comptes molt bells.

Una llum pobre, pobre
ensombrejaba racons
la flama de la llar oferia
calor i llums de mil colors.

La mare, feia
Sopetes d'all,
Tallava el pa
d'amunt la taula de fusta.

Aquella entranyable taula de fusta
davant mateix de la gran cuina i de la llar,
on sempre hi havia el porro a mig del pare,
hi un bocí d'aquell pa tou i bo de pagès.

La iaia, asseguda en una cadira vella,
prop la llar, amb les seves ulleres
i feia mitja o cosia un pantaló estripat,
mentre de tant en tant mirava les flames de la llar.

Mirava les flames que cremaven els troncs,
poc a poc com llepanlos mentre el fum...
Pujava xemeneia amunt,
de tant en tant ne afegia un.

Jo escoltava amb atent
els comptes del pare,
i mirava a la mare com
preparava aquella entranyable sopa de pa.

Mentre també jo veia les fades
els nans dels comptes,
vivint entre les flames de la llar,
embrujides en els meus pensaments d'infant.

Poc a poc en la llar tot
fou consumit, els anys i els temps ho foren apagant;
llenya, temps amors, la mort de l'àvia,
desprès el pare, mes tard la mare, també el meu record.

La mort de me germana l'Eulàlia anys mes tard.
Les Flames... Es convertiren em brases;
el fum... Tot es convertí, en fum, les il·lusions; tot, tot.
Escapà fora d'aquella casa entranyable.

Tot va quedar cendra,
I en la meva ment sols els records, records;
de l'amor dels pares, de l'avia me germana, la llar...
Aquells contes. D'aquelles llargues nits d'hivern.

Autor: Ferran de Montagut, escrita avui dia 10 de Març del 2003, en el meu estudi del "MAS EL SOL SOLET" el del "PATI VERD" comarca de "L'ALTA-GARROTXA" Pirineus de (Girona) Catalunya.
Notes: Qualsevol semblança amb aquest poema o escrit dels meus record, no es possible dons aquest sols ha sortit de la meva ment d'autor: F.M.N.

E-Mails: ferran_de_montagut@hotmail.com mas_el_sol_solet@hispavista.com drac_del_mon_i_cos@hotmail.com

Comentaris

  • El porró[Ofensiu]
    vilella | 21-04-2005 | Valoració: 10

    M'has fet recordar els porrons. És un record que havia oblidat, encara que de petit a casa el pare solia veure el vi amb gasosa en porró.
    Que se nafet? Han desaparegut.
    Salutacions

l´Autor

Foto de perfil de Ferran de Montagut

Ferran de Montagut

742 Relats

282 Comentaris

870424 Lectures

Valoració de l'autor: 9.56

Biografia:
Home ben conservat, nascut en una diguem família de la posguerra de la clase mitja, jo vaig cursar el meus primers estudis en el col·legi de LA SALLE, de la població de Premià de Mar (BCN) fill de poetes i concertistes de piano, mai he publicat res, quant dic que no he publicat res vull dir que mai he fet cap llibre, potser no he tingut l'ocasió o no l'he buscat, escric des de l'edat de quinze anys, ja se que faig milers de faltes ortogràfiques, però en el meu temps ningú ens ensenyava a escriure be nostre llengua. Hi avui en dia ja no en tinc cap gana d'aprendre be a escriure, ja hi han correctors en les Editorials per aqueixos casos, amb tal de que os agradi la meva manera d'escriure vull dir el poema novel·la ho el relat, ja em dono per satisfet. Havia publicat poemes i relats i receptes de cuina tant mateix novel·les per a capítols, en un diari d'Argentina en la ciutat de Chascomús en el diari es diu EL IMPARCIAL, i avui encara en tinc, també a la ciutat de Jalpán a Mèxic hi en el diari cultural "SIERRA GORDA" que sols surt els diumenges o festius. Aqui a Catalunya faig critiques en elgun diari de tant en tant. No crec que sia dolent dir que pinto des de l'edat de vuit anys, havent guanyat amb la pintura alguns premis, aquí soc des de fa molt i molt anys fotograf artistic del que tant de la pintura com de les fotos faig exposicions sovint, m'agrada fer treballs manuals, m'encanta cuinar, fer una bona cuina, escric receptes de cuina amb fotografies, es llástima que en aquesta web no les posin dons seria una gran cosa de mes a mes, un apartat de de cuina amb fotos. He guanyat varis premis de receptes de cuina en la web de http:www.joescric.com/ i en alguna emisora de radio local em reciten els meus poemes hi en algunas m'escenifiquen elguns del meus contes. Des de molt jove que em vaig dedicar a l'hosteleria, soc nat un 12 de Gener del 1940; Capricorni per mes dades i m'agrada tot el que faig, en l'actualitat soc divorciat tinc dos nois i una nena casada feliçment, d'ella tinc dos nets nen i nena el meu primer net es diu Nil i sols te tres anys que complirà el 1 d'Octubre 2005, la nena es diu Paula es molt maca com la seva mare la meva estimada filla, es una preciositat, jo des de ja fa uns anys visc en solitari en aquesta preciosa vall dels Pirineus de (Girona) en una casa a quatre vents de nom el "MAS EL SOL SOLET" En ella ens reunim per Nadal el 26 , tots cada any des de en fa molts anys el dia de Sant Esteva per a dinar en família. Aquesta foto que mostro soc jo, d'arrera hi ha una nevada tal com ha de ser, pel lloc que visc. Be dons ara ja sabeu quelcom mes de mi! Una cordial salutació a tots i totes els que em llegiu,
del Ferran de Montagut que es el meu spdònim, ja que en realitat de la vida el meu nom i llinatjes es Ferran Mujal i Naspleda, obstant... (Ferran de Montagut diu que la seva frase inventada per ell es la següent... TAN EN LA CARRETERA COM EN LA VIDA PER MES QUE CORRIS MAI ARRIVES A SER EL PRIMER!)