narració

Un relat de: Glòria Ribera Gibal

Feia dies que a casa no es respirava tranquil. Tot era nervis, ensurts, pors i tensió.

En aquells temps que corrien, el pare (important escriptor roig republicà) havia de mantenir-se distant al carrer, ja que la seva vida corria un gran perill.

Ni jo ni la mare sortíem de casa, si no era del tot necessari. Rita, la nostra criada, s'ocupava dels encàrrecs i les compres.


Sempre tancada a casa m'avorria molt. El pare es passava el dia escoltant les noticies per la ràdio o escrivint històries, només per a ell. La mare va haver de renunciar a aquelles tardes amb les amigues del te i es passava hores asseguda al piano mentre jo, l'escoltava atentament.

Hi havia tardes que es feien desfilades de l'exercit franquista, d'altres revoltes republicanes i jo, que m'ho mirava tot des de darrera les cortines de casa, gairebé no entenia el que estava passant.

Un dia Rita tornant a casa de comprar el pa, portava una carta a la mà. Deia que li havia donat un soldat o general espanyol, no sabia ben bé qui era, a la porta d'entrar a casa per entregar-la al pare.

Jo i la mare, assentada sobre la seva falda, al sofà del menjador, estàvem disposades a escoltar allò que volien fer saber al pare.

La carta el citava, diumenge dia 11 a plaça Espanya. No era firmada ni hi deia res més. A la mare li van començar a caure llàgrimes dels ulls mentre insistia al pare que no hi anés. Jo no entenia ni per que havia d'anar a plaça ni per que es posaven tristos. Ell ens va agafar una mà a cada una i prometen-nos que no ho faria se li anaven posant els ulls molls.


Em vaig despertar sense saber quina hora era, baixava les escales i sentia els plors de la mare. En entrar al menjador la mare era assentada al sofà plorant d'una manera desesperada, semblant al dia de la carta, i Rita dreta posant-li la mà a l'esquena. En veurem va mirar-me, jo vaig córrer a abraçar la mare ben fort i entre plors i sanglot va dir-me que uns soldats espanyols molt enfadats, havien trucat a a la porta i, com si intuís el que havia de passar el pare va anar a obrir...

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

Foto de perfil de Glòria Ribera Gibal

Glòria Ribera Gibal

7 Relats

5 Comentaris

4764 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Biografia:
Estudiant d'art dramàtic i cantautora