Mel i Abelles

Un relat de: la calcinera

De tots es coneguda la fabulosa qualitat i totes les bones coses que ens proporciona la mel, les abelles que son les autores d'aquest deliciós producte natural i ecològic, son unes treballadores incansables que tan sols descansen la nit i encara ni tan sols això, sempre estan en acció, no tenen mai una mica de descans per a elles mateixes.
Als pobles, abans, quasi be totes les cases tenie algunes arnes, totes les cases feien la seva pròpia mel per tot l'any per endolçar totes les coses que es confeccionaven a la pròpia llar.
Al celler o a les golfes, en un lloc ben escollit, destinat per a les gerres es conservava la mel en bones condicions durant tot l'any.
A demés de la pròpia utilitat que tenia la mel, era utilitzada durant l'hivern per guarir els refredats, i el mal de gola, eren molt conegudes també les seves propietats com enèrgica, laxant cicatritzant per les ferides i cremades, calma la tos, i moltes mes coses, de tots es molt coneguda l'aigua mel i llimona, es encara en el dia d'avui un dels remeis mes utilitzats durant l'hivern per els refredats sobretot dels infants.
La collita de mel era molt especial, l'apicultor, s'enfila , un pantalon (mono) de color blanc que sembla que les abelles son menys agressives a aquest color, calia estar protegit per les picades d'aquest insecte i encara que hi ha gent que no els hi fa res ésser picat per les abelles d'altres que tenen al'lèrgia i ho passen molt malament, desprès amb un aparell especial es comença per enfumar el rusc i a treure els panals, que fent una incisió per treure el tap de
cera es posen a la centrifugadora per extreure la mel mes fàcilment d'aquesta manera la mel sortia de les bresques ( a mans plenes ) desprès la portaven a casa i era tractada com un tresor .
Les abelles no tan sols produeixen la mel, amb la seva característica olor dolça, que es la base d'alimentació d'aquests insectes, també produeixen elpol'len anomenat també com (l'or en pols) que en un principi es un aliment
molt apreciat. les abelles produeixen també la gelea reial, dita com (l'or blanc ), es l' alimentació que reben les cries durant els primers dies de la seva vida i es també l'alimentació durant tota la vida de la abella reina, l'única femella fèrtil del rusc i pot arribar a pondre mes de 2000 ous diaris per renovar la colònia del rusc, produeixen el pròpoli (l'or negre ) del eixam, s'utilitza per varies coses, les abelles el produeixen sobre tot per enfortir les bresques de cera, per tapar tota mena d'escletxes que puguin esdevenir al rusc, les abelles l'utilitzen també per evitar la putrefacció d'altres animalons que poden envair el
ruc i que poden morir dins del eixam, i que per la seva grandària les abelles no el poden treure fora del rusc al mateix temps el pròpoli actua com un
asèptic pel interior del rusc.
La cera es també un producte natural de les abelles, de tots es coneguda la utilitat.
En el dia d'avui , en els pobles, poca gent es dedica a la mel, es cert que es una mica engorros i no tothom te ganes de fer'ho, sigui perquè els joves no tenen temps perfer'ho i els mes grans ja no tenen les ganes i la força com avanç, en general frena també la aprensió a les picades d'aquest animaló, el cas es que al meu poble, concretament a La Torre de Fontaubella, en aquest moment potser que tan sols n'hi ha quatre o cinc cases en tot el poble que
encara conserven la tradició de tenir la mel, ( a mans plenes ).

La Calcinera.

Comentaris

No hi ha comentaris, comenta'l tu primer

l´Autor

la calcinera

1 Relats

0 Comentaris

1202 Lectures

Valoració de l'autor: 5.00

Últims relats de l'autor